Temat: Dokumenty jakich Zamawiający żąda od Wykonawców pow. progów unijnych.
Organizujemy przetarg który sam w sobie jest poniżej kwot określonych w art 11 ust. 8 ale że usługi się sumują, to kolejne przetargi puszczamy w procedurze unijnej bo w skali roku jednak wpadamy w progi unijne.
Moje pytanie dotyczy dokumentów wymienionych w Rozporządzeniu PRM - jest tam zapisane że "w postępowaniach określonych w art. 26 ust. 1 ustawy
Zamawiający żąda...następujących dokumentów":
5) oświadczenia na temat wielkości średniego rocznego zatrudnienia u wykonawcy usług lub robót budowlanych oraz liczebności personelu kierowniczego w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a w przypadku gdy okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie;
8) sprawozdania finansowego albo jego części, a jeżeli podlega ono badaniu przez biegłego rewidenta zgodnie z przepisami o rachunkowości również z opinią odpowiednio o badanym sprawozdaniu albo jego części, a w przypadku Wykonawców niezobowiązanych do sporządzania sprawozdania finansowego innych dokumentów określających obroty oraz zobowiązania i należności - za okres nie dłuższy niż ostatnie trzy lata obrotowe, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - za ten okres;
9) informacji banku lub spółdzielczej kasy oszczędnościowo-kredytowej, w których wykonawca posiada rachunek, potwierdzającej wysokość posiadanych środków finansowych lub zdolność kredytową wykonawcy, wystawionej nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
Czy faktycznie konieczne jest, w moim konkretnym przypadku, żądanie tych dokumentów? Przyznam szczerze, że dla mnie te informacje nie są konieczne wystarczą mi wszystkie inne Dokumenty wymienione w tym paragrafie..?