1 (edytowany przez zdzkab 2011-09-28 06:21:10)

Temat: sumowanie zamówień

co z czym sumować:
zakupy materiałów eksploatacyjnych do drukarek
zakupy sprzętu komputerowego
zakupy drukarek
zakupy kserokopiarek
akcesoria komputerowe
papier ksero
mat.biurowe

2

Odp: sumowanie zamówień

Sprzęt komputerowy, drukarki, kserokopiarki, materiały eksploatacyjne (tonery, tusze) - razem
papier, materiały biurowe - razem

3

Czy sumować zamówienia na inspektorów nadzoru różnych branż do tej samej budowy?

4 (edytowany przez eva 2013-01-17 15:45:45)

A nie lepiej ogłosić jeden przetarg nieograniczony na cały rok z podziałem na części tj. branża drogowa, elektryczna ..td. smile
U mnie to się sprawdza.

zakupy materiałów eksploatacyjnych do drukarek, zakupy sprzętu komputerowego, zakupy drukarek, zakupy kserokopiarek, akcesoria komputerowe - zsumować

papier, ksero, materiały biurowe - zsumować

5

Za sumowanie nie wieszają, ale tego nie musisz.

6

paper,materiały biurowe zsumować
ksero jednalk sprawdzić jaką pełni funkcję jak ma skaner i pełni rolę drukarki sieciowej to jednak dodać do sprzętu komputerowego .

Co do inspektorów można rozdzielić na branże, a co za tym idzie szacować oddzielnie.

7

dlaczego tonery sumujecie ze sprzętem komputerowym??

8

Tonery zaliczają się do sprzętu komputerowego (akcesoria komputerowe)
Kod CPV 30.20.00.00-1 bądź 30.23.00.00-0

9

Nie trzeba patrzeć tyle na kody CPV co na możliwość zaopatrzenia u jednego wykonawcy!!!

10

Kody to tylko pomocnie podałam smile

11 (edytowany przez Marta 2013-01-18 09:09:27)

pierwsze słysze:-) jest wielu sprzedawców sprzętu komputerowego którzy nigdy nie handlowali tonerami i nie beda handlować:-)
po drugie u nas sprzęt komputerowy to nie tylko drukarki ale monitory, laptopy,komputery stacjonarne itp. więc co oddzielnie mam szacować drukarki i oddzielnie komputery??

12

a po drugie patrząc na podane cpv tonery to jaki to sprzęt czy urządzenie no co Wy?

13

Marta napisał/a:

u nas sprzęt komputerowy to nie tylko drukarki ale monitory, laptopy,komputery stacjonarne itp. więc co oddzielnie mam szacować drukarki i oddzielnie komputery??

Szacujesz wszystko razem - drukarki, monitory itd. zalicza się do sprzętu komputerowego.
Jeśli chodzi o tonery, tusze to moim zdaniem zalicza się to poniekąd też do akcesoriów komputerowych (tusze, tonery są wykorzystywane jako niezbędny element do prawidłowego funkcjonowania drukarki itd.)

Jeśli chodzi o kody CPV to dotyczą sprzętu komputerowego.
Kody CPV do tonerów, tuszy - 30.12.51.10-5,  30.12.51.00-2

14

wracając do tonerów- macie jakiś sposób na zakup tonerów oryginalnych w zam. powyżej 14 00 euro??

15

Specjalnych "nowych" wytycznych w tym zakresie nie widziałem. Moje zdanie jest takie (na podstawie kilku artykułów) powinno się zakazać zamawiającym kupowania zamienników. Wystarczy że mamy tonery wyprodukowane przez producenta urządzeń i regenerowane.
A gdzie prawo patentowe, gdzie licencje i tym podobne (dla zamienników).
Ale kogo to interesuje...grunt, żebyśmy kupowali tanio. Później mamy takie przykłady jak słynne konsorcjum smile

16

Tak - zakazać zamawiającym kupowania zamienników, a potem niech płacą sobie za oryginały 2 razy więcej niż poprzednio.

17 (edytowany przez covec 2013-01-18 12:08:51)

psz jakiej firmy używasz zamienników?

Pytanie jaki sprzęt się użytkuje. Rozumiem, że prosta drukarka mono. może znieść więcej niż kombajn. Jak padnie mała drukarka to mniej boli jak wtedy kiedy padnie kombajn...

Na marginesie, widział ktoś jak kupuje UZP?

18

Nie mam pojęcia. Nie robimy tego w ustawie tylko jest kupowane na bieżąco.

Do kombajnów możesz kupować np. na podstawie 6a jeśli się mieścisz.
Przydatne jest kiedy sprzęt ma ważną gwarancję i jest zapis o jej utracie w razie używania zamienników.

19

covec napisał/a:

psz jakiej firmy używasz zamienników?

Pytanie jaki sprzęt się użytkuje. Rozumiem, że prosta drukarka mono. może znieść więcej niż kombajn. Jak padnie mała drukarka to mniej boli jak wtedy kiedy padnie kombajn...

Na marginesie, widział ktoś jak kupuje UZP?

uzp kupuje zamienniki kiedyś w tej sprawie pozwoliłam sobie zadzwonić:-)

20

Ale UZP dostaje dobre zamienniki. Ja zadzwonię i zapytam jakiej firmy zamienniki polecają (jakich używają) smile

21

covec- to poinformuj nas też:-)

22

dobra smile

23 (edytowany przez covec 2013-01-18 13:44:05)

A więc, kupujemy zamienniki (do starych drukarek)  (cena jest poniżej 14000 euro, a jeśli brak jest zamiennika, to bierzemy oryginał. Nazwy firmy która produkuje zamienniki się nie dowiedziałem. I wszystko jasne. Jak zamiennik siądzie, to reklamacja.

24

hmm do 14 tys euro pokusiłabym sie na opis zamowienia po nazwach producenta czyli na oryginaly, przecie znie musimy stosowac ustawy Pzp tylko swoj wewn. regulamin/procedure

25

nie każdy zmieści się z oryginałami do 14000 euro, ale pół na pół może się udać smile