Temat: Kryteria oceny - subiektywne, doszczegółowienie/zmiana
Witam.
Proszę pomóżcie.
Przetarg na usługę (promocja projektu, w ramach tego działania promocyjne różnego rodzaju + gadżety promocyjne). PN powyżej progu.
Kryteria ocen dwa: Cena 50% i kreacja kampanii 50%.
Do tego kreacja kampanii podzielona na podKryteria np. czytelność i przekaz, oryginalność, itp. w sumie 4 podKryteria z zakresem pkt załóżmy od 0 do 10. i potem jeszcze ocena gadżetów też od 0 do 10.
Wykonawca zobowiązany jest złożyć próbki gadżetów oraz wizualizacje koncepcji kampanii kreatywnej.
I teraz dostałem zapytanie o wyjaśnienia kryteriów gdyż są subiektywne i mogą prowadzić do nieprawidłowego wyboru oferty.
Opis przy gadżetach wygląda mniej więcej tak : oceniona będzie estetyka wykonania, oryginalność, funkcjonalność i jakość materiałów. I zakres pkt 0-10.
Gadżety opisane są w dość ogólny sposób, aby Wykonawcy się postarali i powalczyli. (np.ekskluzywny zestaw piśmienniczy: pióro + długopis)
Czy taki opis kryterium jest mało precyzyjny?
Przy ocenie podkryterium np "czytelność przekazu": Oceniana jest czytelność przekazu rozumiana jako cecha takiego opracowania graficznej koncepcji kreatywnej kampanii promocyjnej, która zapewnia klarowność, prostotę i precyzję opracowania graficznego komunikatu kampanii, zmniejszając ryzyko zaburzonego czy błędnego odczytania.
i punktacja np 0-10.
Czy to również jest mało precyzyjny opis?
Czy ktoś z Was robił taki przetarg lub widział jak zostało to rozwiązane?
Chciałem zrobić fajny przetarg, żeby dostać fajne rzeczy, a widzę ze dałbym 100% i byloby po sprawie, no ale nie o to chodzi.
Ciekawy jest tutaj wyrok http://www.noweprzetargi.pl/szukaj/1168-10.pdf
I teraz, jeśli bym zdecydował się uszczegółowić opisy kryteriów (ale nie mam pojęcia w jaki sposób), to czy muszę zmieniać ogłoszenie w DUUE, jeśli tam wypisałem w Kryteriach tylko cena - 50%, i kreacja kampanii 50%, a zmiany dotyczyły by opisu oceny w podKryteriach? Wystarczyłoby zmienić siwz i ewentualnie wydłużyć termin składania ofert lub nawet nie.
Please...