1

Temat: Kryteria oceny - subiektywne, doszczegółowienie/zmiana

Witam.
Proszę pomóżcie.

Przetarg na usługę (promocja projektu, w ramach tego działania promocyjne różnego rodzaju + gadżety promocyjne). PN powyżej progu.

Kryteria ocen dwa: Cena 50% i kreacja kampanii 50%.

Do tego kreacja kampanii podzielona na podKryteria np. czytelność i przekaz, oryginalność, itp. w sumie 4 podKryteria z zakresem pkt załóżmy od 0 do 10. i potem jeszcze ocena gadżetów też od 0 do 10.

Wykonawca zobowiązany jest złożyć próbki gadżetów oraz wizualizacje koncepcji kampanii kreatywnej.

I teraz dostałem zapytanie o wyjaśnienia kryteriów gdyż są subiektywne i mogą prowadzić do nieprawidłowego wyboru oferty.

Opis przy gadżetach wygląda mniej więcej tak : oceniona będzie estetyka wykonania, oryginalność, funkcjonalność i jakość materiałów. I zakres pkt 0-10.
Gadżety opisane są w dość ogólny sposób, aby Wykonawcy się postarali i powalczyli. (np.ekskluzywny zestaw piśmienniczy: pióro + długopis)

Czy taki opis kryterium jest mało precyzyjny?

Przy ocenie podkryterium np "czytelność przekazu":  Oceniana jest czytelność przekazu rozumiana jako cecha takiego opracowania graficznej koncepcji kreatywnej kampanii promocyjnej, która zapewnia klarowność, prostotę i precyzję opracowania graficznego komunikatu kampanii, zmniejszając ryzyko zaburzonego czy błędnego odczytania.
i punktacja np 0-10.

Czy to również jest mało precyzyjny opis?

Czy ktoś z Was robił taki przetarg lub widział jak zostało to rozwiązane?
Chciałem zrobić fajny przetarg, żeby dostać fajne rzeczy, a widzę ze dałbym 100% i byloby po sprawie, no ale nie o to chodzi.

Ciekawy jest tutaj wyrok http://www.noweprzetargi.pl/szukaj/1168-10.pdf

I teraz, jeśli bym zdecydował się uszczegółowić opisy kryteriów (ale nie mam pojęcia w jaki sposób), to czy muszę zmieniać ogłoszenie w DUUE, jeśli tam wypisałem w Kryteriach tylko cena - 50%, i kreacja kampanii 50%, a zmiany dotyczyły by opisu oceny w podKryteriach? Wystarczyłoby zmienić siwz i ewentualnie wydłużyć termin składania ofert lub nawet nie.

Please...

2

Odp: Kryteria oceny - subiektywne, doszczegółowienie/zmiana

Arek1980 napisał/a:

I teraz, jeśli bym zdecydował się uszczegółowić opisy kryteriów (ale nie mam pojęcia w jaki sposób), to czy muszę zmieniać ogłoszenie w DUUE, jeśli tam wypisałem w kryteriach tylko cena - 50%, i kreacja kampanii 50%, a zmiany dotyczyły by opisu oceny w podkryteriach? Wystarczyłoby zmienić siwz i ewentualnie wydłużyć termin składania ofert lub nawet nie.

Nie musisz zmieniać ogłoszenia smile Wystarczy tylko modyfikacja SIWZ i wydłużenie terminu składania ofert (jeśli to będzie konieczne).

Jeśli chodzi opis kryterium oceny ofert to przykładowo opis torby (z logo itd.) w kryterium jakość zamawiający opisał:
Jakość wykończenia torby. czyli zwrócenie szczególnej uwagi w tym przypadku na następujące elementy:Szwy prują się, ścieg niejednolity niezbierający brzegów materiału , wystające nitki ześciegów, obszycie lamówek niedokładne ? lamówka nie zbiera brzegów materiałuSzwy nie prują się, ścieg jednolity zbierający brzegi materiału , wystające nitki ze ściegów, obszycie lamówek dokładne ? lamówka zbiera brzegi materi

Inni przedstawiają to np.
GADŻET - Etui na karty i wizytówki
KRYTERIUM - jakość wykonania
W ramach tego kryterium każdy z członków komisji dokona z osobna oceny jakościowej przedłożonych wraz z ofertą czterech (4) próbek asortymentu, przyznając każdej próbce
w ramach podkryterium odpowiednio:
- 0,5 pkt. jeśli produkt spełnia wyspecyfikowane walory jakościowe,
- 0 pkt. jeśli produkt nie spełnia wyspecyfikowanych walorów jakościowych . 
i dalej przyznawana jest punktacja:
1. jednorodność i brak uszkodzeń materiału - np. 2 pkt
2. jakość i solidność wykończenia - 2 pkt
3. brak strzępienia i nierówności krawędzi - 2 pkt
4. staranność i solidność wykończenia szwów - 2 pkt
5. bigiel oraz zatrzask gwarantujące solidne zamknięcie - 2 pkt

3

Myślę, że uszczegółowienie takie jak wskazała eva jest dobrym rozwiązaniem. Pozwala ocenić za co konkretnie ile jest punktów. Sama cena = śmierdzące chińskie byle co.

Ustawodawca wskazał co może być kryterium oceny, ale zostawił sobie furtkę (szeroką zresztą) jak rozumieć i opisywać takie kryteria. Kryteria oceniane subiektywnie zawsze budzą i będą budziły wątpliwości, ale można zastosować.

4

Arek 1980 wykonawcy muszą wiedzieć za co konkretnie będzie oceniany ich produkt, gadżet - ile punktów otrzyma w danej kategorii. Robiąc np. wizytówkę Wykonawca wie, że Zamawiający będzie w szczególności zwracał uwagę na kryteria które podałam powyżej. smile

5 (edytowany przez Arek1980 2013-01-18 09:12:15)

No tak.
Ale przedmiot zamówienia jest bardzo obszerny. Część rzeczy jest narzucona, a te najważniejsze jak kreacja kampanii i gadżety będą oceniane.
Kreacja kampanii jest rozbita na 4 podkryteria z czego jeden (czytelność przekazu) przedstawiłem powyżej. Rozumiem, że to nie wystarczy , ale powinienem tą czytelność porozbijać tak, aby wynikało za co będą punkty w skali 0-10? Wydaje mi się to raczej niewykonalne.

Co do gadżetów jest ich ok .20 , są bardzo różne, ocenianie każdego z nich w skali 0-10 i wypisanie dla każdego z nich szczegółowej oceny jest nierealne.
Zamysł był taki że Komisja oceni wszystkie gadżety łącznie w skali 0-10 a nie każdy z osobna.

Aha, czy można oferty oceniać porównawczo? Bo np oceniam gadżety i spełniają wymagania minimalne to daję 1 pkt, za chwilę widzę super gadżety, parametry wyższe niż minimalne to daję maksymalną ilość  3pkt , a okazuje się, że następna oferta jest jeszcze lepsza i jej muszę dać 3 pkt. a tamtej poprzedniej zmniejszyć na 2 pkt. Jest to dopuszczalne? Gdzieś czytałem, że należy każdą ocenę ocenić osobno, a nie porównywać ofert i wtedy ustalać punktację. Jak to jest?

Wydaje mi się, że zmienię jednak punktację np dla oryginalności, i zamiast punktowania np. 0-15 gdzie bardzo ciężko wyczuć jest różnicę w punktacji bo widełki są bardzo szerokie, to zrobię punktację np. 1-3, wagę dla tego podkryterium 15%, i wyjdzie na to samo, ale Komisji będzie łatwiej podjąć decyzję czy projekt zasługuje np na 2 czy 3 punkty niż na to czy na 7 czy na 10 w poprzedniej punktacji.

Jak sądzicie?