1 (edytowany przez Arek1980 2013-01-17 10:00:39)

Temat: Wniosek o wyjaśnienie treści SIWZ - po terminie?

Witam.
PN na usługę, powyżej progu.
24.12.2012 - przekazanie ogłoszenia o zamówieniu do DUUE
28.12.2012 - publikacja ogłoszenia w DUUE, umieszczenie całej dokumentacji przetargowej na stronie Zamawiającego
05.02.2013 - termin składania ofert

Wykonawca policzył połowę terminu od 28.12 do 5.02, wyszło mu 39 dni, podzielił na dwa, wyszło 19,5 i napisał, że można pytania zadawać do 16.01
Wg mnie błędy, bo jeśli dodać zaokrąglone 20 dni licząc od 29.12 (zgodnie z kc) to powinien napisać 17.01

A przede wszystkim popełnił błąd licząc od publikacji a nie od przekazania ogłoszenie do DUUE. (Sygn. akt: KIO 223/11)
Więc wg mnie powinno to wyglądać tak:

24.12 - 05.02  : licząc od 25.12 do 05.02 włącznie daje 43 dni, połowa to 21,5, zaokrąglamy w górę do 22 i teraz dodając 22 do 25.12 dostajemy 15.01.2013 jako koniec terminu na składanie pytań, na które Zamawiający musiałby odpowiedzieć

Czy dobrze liczę ten okres (od następnego dnia od zajścia zdarzenia, ale włącznie z dniem kiedy przypada koniec składania ofert)?
Oraz czy ma znaczenie, że licząc od dnia następnego po przekazaniu ogłoszenia a więc od 25.12 "trafiam" na dzień wolny? Wiem, że kc mówi o końcu terminu a nie o początku ale wolę zapytać (Jeżeli koniec terminu do wykonania czynności przypada na dzień uznany ustawowo za wolny od pracy, termin upływa dnia następnego).

I na koniec, jeśli mam rację i zostawię bez rozpoznania, to napisać krótkie pismo z wyjaśnieniem, że pozostawiam bez rozpoznania bo termin przekroczony czy nic nie pisać ?

2

Odp: Wniosek o wyjaśnienie treści SIWZ - po terminie?

Jak dla mnie ok z liczeniem, nic nie piszesz pozostawiasz wniosek bez rozp. zrób sobie notatkę i w akta.

3

No czyli dobrze policzyłem :-)
Co do odpowiedzi muszę się zastanowić, to bardzo upierdliwy wykonawca , dopytuje się o uszczegółowienie kryteriów ocen (tutaj założyłem temat http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=10817).

Zastanawiam się czy gdybym nie odpowiadał, a któryś z Wykonawców nie będzie zadowolony z oceny oferty to czy będzie się mógł odwołać od tej decyzji tłumacząc, że kryteria ocen były niejasne, wiedząc jednocześnie, że ani nie złożył odwołania do treści SIWZ ani nie poprosił o wyjaśnienia kryteriów w terminie ustawowym, hmm ?

4

Czytałam te kryteria i powiem, że są trudne w ocenie. Wszystko co zależy od człowieka, oceniane jest inaczej. Ilu czlonków komisji tyle może być ocen różnych. Ocenić jakość to naprawde jest coś, nie wiem jak to zrobisz. Na pewno mogą się odwołać np.  od wyboru oferty naj naj wówczas mogą podnieść kryteria oceny ofert.

5

Jeszcze jedna sprawa. Znalazłem błąd w SIWZ i chciałbym go zmienić (niby oczywisty ale jednak w treści przy opisie kryteriów ocen). Nikt z Wykonawców go pewnie nawet nie zauważył bo nie było pytań.
Czy jeśli poprawie błąd, dam na stronę, to po pierwsze nie muszę wydłużać terminu składania ofert? (nie ma to wpływu na przygotowanie ofert) oraz druga bardzo ważna rzecz, czy zmieniając SIWZ zaczynami od nowa liczyć 10 dni na odwołanie do treści SIWZ czy zmiany nie powodują liczenia tego okresu do nowa ? (nie znalazłem tego w ustawie).
Jeśli jednak termin byłby od nowa, to czy W może się odwołać tylko w tym zmienionym zakresie czy do całej treści SIWZ?

6

Jak masz błąd który nie wpływa na nic to daj ssobie spokój. Grzebiąc w Kryteriach ktoś może Ci narobić smrodu, że nie zmieniłeś ogłoszenia a co za tym idzie terminu składania ofert.

7

Ciężko stwierdzić czy nie wpływa.

Mam opisane podkryteria dot. koncepcji kampanii.

np.
c) spójność przekazu i klimat kampanii: 0-10 pkt.
Oceniana jest spójność przekazu rozumiana jako..."
W tym kryterium każdy z członków Komisji Przetargowej dokona indywidualnie oceny spójności przekazu i klimat kampanii przyznając liczbę punktów dla danej oferty od 0 do 10 pkt.

potem mam następne podkryterium:
a) atrakcyjność programu konferencji oraz spotkań/eventów: 0-5 pkt.
Oceniania będzie atrakcyjność programu rozumiana jako..."
W tym kryterium każdy z członków Komisji Przetargowej dokona indywidualnie oceny spójności przekazu i klimat kampanii przyznając liczbę punktów dla danej oferty od 0 do 5 pkt.

No i jak widać mam przekopiowany i niezmieniony opis w drugiej części. Niby oczywiste, ale jednak jak ktoś będzie czytał literalnie to może wywnioskować, że miałem oceniać to samo w tym podkryterium.

Nie chcę właśnie "smrodu" po wyborze oferty, że ktoś się przyjrzy dokładnie i stwierdzi, że postępowanie obarczone błędem i do unieważnienia.

Wydaje mi się, że lepiej wyprostować, tym bardziej, że nie ma tego w ogłoszeniu bo to są opisy podkryteriów, a w ogłoszeniu mam podane dwa główne kryteria (cena i koncepcja kampanii z wagami). Także o zmienię ogłoszenia wg mnie nie może być mowy, a przedłużanie też się tu nie należy bo nie ma wpływu na przygotowanie ofert.

8

Nie zmieniasz ogłoszenia. Przedłużenie terminu składania ofert wg mnie też jest bezsensowne bo to nie jest żadna istotna zmiana. Jak co zamieszczasz tylko sprostowanie na stronę internetową i tyle smile

9

Ale co za te podkryteria nie będziesz przyznawał punktów? Bo jak będziesz to powinno to być w ogłoszeniu.

10

Będę przyznawał. Ale z tego co wiem w ogłoszeniu daję kryteria główne.
W tym przypadku Cena np 60% i kreacja kampanii 40%.
Natomiast w SIWZ szczegółowo je opisuję, i akurat kreacja dzieli się na załóżmy 4 podkryteria, których łączna waga wynosi 40%. Wg mnie to jest w porządku.

11

Ja nie mówię , że źle tylko miałam analogiczną sytuację 2 lata temu, przetarg z  naszych srodków kontrola z US się przyczepiła. Napisali, że jak wskazuję kryteria to trzeba je było  opisać w ogłoszeniu (czyli wszystko co będzie i jak oceniane). Jak się do ciebie przyczepią to daj znać na forum.

12

Ok. Tylko w ogłoszeniu do DUUE wypełnia się kryteria i wagi, a opis by chyba trzeba dawać do informacji dodatkowych. Robi się bez sensu, bo cały SIWZ pojawiałby się w ogłoszeniu, a to maja być przecież podstawowe, najważniejsze informacje do wstępnego zapoznania się dla Wykonawacy.

No a jak z tym odwołaniem do treści SIWZ ? Jeśli wprowadzę taka zmianę, to od nowa ma Wykonawca 10 dni na odwołanie of treści (z jednej strony byłoby to logiczne, żeby Zamawiający nie mógł zmieniać istotnych postanowień po upływie 10 dni, a z drugiej strony, nie ma o tym mowy w ustawie).
I druga sprawa, jeśli jednak miałby znowu prawo się odwołać w ciągu 10 dni, to czy tylko od tej części która uległa zmianie czy od całej treści SIWZ ?

13

W sumie Twoja zmiana to kosmetyka bo kryteriów nie ruszasz. W tym wypadku to wątpię czy ktoś się od tego odwoła bo to bez sensu. Ale jak już to wydaje się, że od całego SIWZ te 10 dni należy liczyć ale mogę się mylić.