1

Temat: Przekształcenie wykonawcy

Postępowanie ogłoszone w grudniu. Osoba fizyczna prowadząca jednoosobową działalność gospodarczą składa ofertę i wygrywa. Ogłoszenie wyników jest na początku stycznia. Nadchodzi moment podpisania umowy i Wykonawca oświadcza, że przekształcił się w dwuosobową spółkę jawną. Według mnie osoba fizyczna nie może przekształcić się w spółkę jawną.
W postępowaniu wymagaliśmy tylko oświadczeń odnośnie art. 22.1 i 24.1.

Czy mogę zawrzeć umowę ze spółką jawną skoro ofertę składała osoba fizyczna prowadząca działalność gospodarczą??

2 (edytowany przez Darek W. 2013-01-16 13:37:33)

Odp: Przekształcenie wykonawcy

Jeżeli jest to sukcesja generalna - a tym przypadku jest  - to wszystko ok.
Zakaz zmiany dłużnika ? wykonawcy zamówienia publicznego nie dotyczy również przypadków sukcesji generalnej następującej w wyniku dozwolonego przekształcenia podmiotu bądź dziedziczenia oraz przypadków szczególnej sukcesji z mocy samego prawa. Zmiana taka będzie zatem dopuszczalna w przypadku dokonania przekształceń podmiotowych wykonawcy m. in. połączenia, przekształcenia lub podziału spółek handlowych, oraz w przypadku śmierci wykonawcy będącego osobą fizyczną.

Innymi słowy zmiany takie należy uznać za dopuszczalne, jeżeli nie pociągają za sobą przeniesienia praw i obowiązków wykonawcy umowy na osobę trzecią. Nadal jest on wykonywany w ramach działalności gospodarczej, która w formie aportu wniesiona została do spółki jawnej, zwłaszcza, że wspólnikiem spółki jest nadal prowadzący działalność gospodarczą.

3

Wspólnikiem spółki jest osoba, która prowadziła działalność gospodarczą i może sama zaciągać zobowiązania.
Skąd wiemy, że doszło do sukcesji generalnej ?

4 (edytowany przez Darek W. 2013-01-16 14:20:57)

mateusz napisał/a:

Wspólnikiem spółki jest osoba, która prowadziła działalność gospodarczą i może sama zaciągać zobowiązania.

Skoro tak - to tym bardziej wszystko jest ok.

5

Darek - albo jesteś jasnowidzem albo zamawiającym/wykonawcą.

Mateusz- czy dysponujesz umową sp.j.? Jeśli nie to poproś wykonawcę o przesłanie.

6

Na razie dysponuję umową sp.j.  tylko zaświadczeniem o nipie, regionie i KRS. Za niedługo mam dostać umowę.

7

Mam umowę. Osoba fizyczna wniosła do sp.j. wkład niepieniężny w postaci przedsiębiorstwa, które prowadziła.

8 (edytowany przez Darek W. 2013-01-17 09:47:32)

To kim jestem nie ma żadnego znaczenia. Odnieś się raczej do sprawy, a nie do mnie psz.

No i - co dalej psz?

9

Nie wiem po co się spinasz. Odnoszę się do sprawy bez zbędnego domniemywania stanu prawnego.

Skoro zamawiający ma umowę z przedstawionymi zapisami to jest po temacie.

10

Sprawa wygląda następująco. Umowa spółki zawarta 2 listopada, wniosek do KRS wniesiony też  2 listopada. Przedsiębiorstwo ma zostać wniesione z dniem 3 grudnia. Zarejestrowano w KRS 22 listopada. Potem  28 listopada aneks do umowy spółki i przedsiębiorstwo ma zostać wniesione 1 stycznia. NIP i REGON spółki nadano początkiem grudnia. Natomiast jednoosobową działalność (przedsiębiorstwo)  wniesiono 1 stycznia do spółki jawnej.
Radca uważa, że z chwilą zarejestrowania spółki w KRS rozpoczęła ona działalność a przedsiębiorstwo przestało istnieć. Więc przedsiębiorstwo nie mogło w grudniu złożyć oferty w przetargu, bo go już PRAWNIE go nie było a FIZYCZNIE zostało przeniesione 1 stycznia.