26

Odp: zamówienie dodatkowe nausługi projektowania

A czy ktos mi powie jakich sytuacji dotyczy art. 67 1.b

27

A po co jakieś odrębne pisma? Ja miałem taki zapis w umowie:
" (...) 1.Wykonawca zobowiązuje się do przekazania Zamawiającemu majątkowych praw autorskich do opracowanej dokumentacji projektowej, o której mowa w § ... umowy, w chwili jej przekazania, bez odrębnego wynagrodzenia.
2.W razie wystąpienia konieczności dokonania zmian lub uzupełnień dokumentacji projektowo-kosztorysowej wykonawca wyraża zgodę na wykonanie zmian lub uzupełnień dokumentacji projektowo-kosztorysowej przez osoby trzecie.(...)"
I to wystarczyło. A teraz dzięki temu projektowi i takim właśnie zapisom w umowie powstaje piękny ratusz smile

28

tak ale wykonawca chce dokonac zmian sam za odplatnosc oczywiscie dodatkowa..zaprojektowac dodatkowe 1,5 km drogi ktore wczesniej mialy byc pominiete a teraz okazalo sie ze jest koniecznosc jej wykonania.

29

pipi widzę że nikt Cię nie przekona ale projektowanie to naprawdę usługa - jeżeli nam nie wierzysz to popatr na strony uzp wszystkie przace projektowe kwalifikowane są jako usługi

30

Wykonawca bez zgody zamawiającego nie może niczego zmienić.

31

danaug napisał/a:

pipi widzę że nikt Cię nie przekona ale projektowanie to naprawdę usługa - jeżeli nam nie wierzysz to popatr na strony uzp wszystkie przace projektowe kwalifikowane są jako usługi

Byłem na innym forum gdzie znalazłem podobne pytanie. Tam również powstały dwa obozy jeden dostawa, drugi usługa. Głosy rozłożyły się mniej wićeej po równo. Tutaj widzę że jestem sam. Ale kto powiedział że ogół ma rację. Dzięki za dyskusję, kończę pracę i idę do domu. Cześć.

32

Fajnie, że nikt nie zapytał, jaka wartośc tego projektu na 1,5 km...

33

A jakie ma znaczenie wartość projektu w tym konkretnym przypadku?

34

pipi gdybyś kupował gotowy projekt to tak ale jeżeli zlecasz zaprojektowanie to jest to całkiem co innego , a przeniesienie praw materialnych praw autorskich jest oczywiste i regulujesz to nie pismem lecz odpowiednim zapisem w umowie

35

jacek0707 napisał/a:

A jakie ma znaczenie wartość projektu w tym konkretnym przypadku?

Decyduje o tym, czy należy stosowć ustawę.

36

To oczywiste, ale nie w tym przypadku. Chcesz podzielić zamówienie?

37

jacek0707 napisał/a:

Chcesz podzielić zamówienie?

Nie. Ale chyba Ty chcesz je połączyć?

38

Masz jeden obiekt budowlany. Przeprowadziłeś postępowanie, wykonawca już dział... Wartość szacunkowa wynosiła np. 200.000 zł. Wynikły roboty dodatkowe (nie uzupełniające). Wartość ich jest poniżej 14 tys. euro. Robisz to poza ustawą? A na jakim patencie? A gdy później wyniknie (w różnych odstępach czasowych, ale w danym roku budżetowym) milion robót dodatkowych dotyczacych tego samego obiektu budowlanego, z których każda robota będzie poniżej 14 tys. euro - zrobisz to poza ustawą?

39

Po pierwsze, to nie mówimy o robotach, tylko - zależnie od poglądu - usługach lub dostawach. Ale mniejsza o to.

Jeśli te nowe zadania były przeze mnie planowane, to uznaję że są to części jednego zamówienia i zgodnie z art. 32.4 zliczam je wszystkie razem. Ale jeśli te nowe zadania były niemożliwe do przewidzenia, to moim zdaniem nie można mówić że są częściami jednego zamówienia. Pojawiły się niespodziewanie i stanowią odrębne zamówienia. I każde liczymy oddzielnie. Nie zgadzasz się z tym?

40

bezwzglednie usluga projektowania (CPV dla uslugi)!!! a zrobisz postepowanie na usluge projektowania dla idei?:) kazda usluga niesie jakis efekt w postaci materialnej lub nie....

jak mozna z niczego zrobic cos smile

41

W tym przypadku miałbyś Piotrze bardzo ciężko udowodnić "badaczom Pisma Św." że nie dzielisz zamówienia. Budynek jest bardziej skomplikowany niż kawałek drogi i ciężko jest uwierzyć, że ktoś nie przewidział dalszego 1,5 km odcinka. Ja osobiście nie widze przesłanek do WR.

42

oczywiście ze jest to usługa, ja wykonanie dokumentacji projektowej podpinam pod CPV-74.23.20.00-4 jako usługi inzynieryjne w zakresie projektowania

43

marta ja widze tu dodatkowa i uwazam ze jesli spelniasz wk z art 67 (do 50% wart) to dzialaj i sie nie zastanawiaj.
przeprowadzenie nowego post na 1,5 km (a jaki odc projektuja pierwotnie?) niewspolmiernie zwiekszy koszty - jesli juz wykonawca dysponuje ludzmi to wydluzenie tego odcinka o 1,5 nie zwiekszy mocno kosztu.  tylko napisz z czego wyunika to zwiekszenie o 1,5km?

bo jak wuyobrazasz sobie wybranie nowej firmy teraz kiedy pierwotny projekt nie jest jeszcze wykonany (jesli tak jest)? jak dokonaja uzgodnien ze soba wykonawcy???

44

jacek0707 napisał/a:

ciężko jest uwierzyć, że ktoś nie przewidział dalszego 1,5 km odcinka.

Ale jeśli to udowodni, to nikt nie zarzuci dzielenia zamówienia, prawda?

45

pipi67 napisał/a:
jacek0707 napisał/a:

Pipek, zagalopowałeś się, projektowanie jest usługą (kod CPV 74222000-1- usługi projektowania architektonicznego)

Ja też tak myślałem ale na jednym ze szkoleń prowadzonym przez autorytet w zam. publ. dowiedziałem się że to dostawa ponieważ w wyniku dostajesz konkretny przedmiot do ręki - projekt. W przypadku usług wykonawca wykonuje czynność.

Matko Bosko, na jakie Ty szkolenia trafiasz???  sad(

nora