1

Temat: RB czy Dostawa?

Witam.

Proszę Was o poradę.

Postępowanie jak niżej, na dostawę i montaż dźwigu.

Dostawa i montaż dźwigu osobowego o napędzie elektrycznym - linowym wraz z wykonaniem instalacji oświetlenia szybu i podestów montażowych oraz innych robót budowlanych w budynku xxxxxxxxxxxxxxx  usytuowanego na terenie siedziby Zamawiającego.

1. Opis dźwigu : xxxxxx

2. Opis techniczny: xxxx

3. Szyb windy:
wymiary szybu wynoszą - szerokość 170 cm głębokość 183 cm 
wymiar podszybia - głębokość 120 cm
wysokość górnej kondygnacji z nadszybiem 351 cm

4. Prace budowlano wykończeniowe:
    Wykonawca zobowiązany będzie do wykonania prac budowlanych między innymi do obrobienia ościeży  drzwi i uzupełnienia posadzki do drzwi windy oraz wykonać wentylację i zasilanie dźwigu oraz wyposażyć w sprzęt dodatkowy miedzy innymi w drabinkę do podszybia, haki montażowe jeżeli będą potrzebne oraz w inny sprzęt i roboty budowlane, które są wymagany do odbioru przez Urząd Dozoru Technicznego.
Wykonawca będzie zobowiązany do:
?    rejestracji i odbioru dźwigu przez Urząd Dozoru Technicznego
?    zorganizowanie i przeprowadzenie wymaganych prób, badań i odbiorów.
?    zastosowane przez Wykonawcę materiały i urządzenia powinny być fabrycznie nowe  i posiadać  obowiązujące atesty, świadectwa dopuszczenia do stosowania , deklaracje zgodności i certyfikaty, które należy dostarczyć przy odbiorze zadania
Okres gwarancji i rękojmi:
?    gwarancja na urządzenia - 36 miesięcy
?    czas od wezwania na usunięcie wady lub usterki  -  24 godziny
?    gwarancja na roboty budowlano-instalacyjne  - 3  lata   

Należy ogłosić to jako robotę budowlaną czy dostawę?

z góry dziękuję

2

Odp: RB czy Dostawa?

Dostawa. Tylko pytanie co ma większą wartość roboty budowlane czy sam zakup i dostawa sprzętu ( art. 6 ustawy PZP)? smile

3

W tym wypadku raczej - dostawa.

4

sam szyb jest wybudowany o ile jest ? nie okreslono czy dżwig ma być wmontowany w istniejący szyb jeżeli nie - dostawa z montażem

5 (edytowany przez Bitter 2013-01-24 21:06:05)

Szyb istnieje w niego ma być zamontowana winda. Jest on tylko  w tym momencie tak jakby zamurowany, żeby nikt do niego nie wpadł smile

A byłem na 90 % pewny że to rb hmm

W wątku niżej sugeruje sie rb.
http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=10702

6

Fragment opinii Grupy Doradczej Sienna  - Włodzimeirza Dzierżanowskiego

"Nieistotne jest przy tym czy zamocowanie lub montaż, urządzeń będzie stanowić usługę czy robotę budowlaną, albowiem zgodnie z obowiązującym stanem prawnym nie ma to znaczenia. Każda instalacja przedmiotu dostawy, niezależnie czy jest usługą czy robotą będzie zgodnie z art. 6 ust 2 podlegała klasyfikacji jako czynność zainstalowania przedmiotu dostawy i w związku z tym zamówienie będzie udzielane w sposób właściwy dla dostaw. Nietrafne jest w tym kontekście wnioskowanie, że art. 6 ust 2 nie obejmuje swym zakresem instalacji polegającej na wykonaniu robót budowlanych. Normy ust 2 i 3 są obie normami szczególnymi w stosunku do reguły ustalonej w art. 6 ust 1 (klasyfikacji ze względu na przeważającą wartość części).
Prawidłowość takiego rozumowania potwierdza wykładnia przepisu dyrektywy 2004/17 oraz 2004/18, który normą zawartą w art. 6 ust 2 PZP został wdrożony do prawa krajowego. Zgodnie z poglądem wyrażonym przez Aleksandrę Sołtysińską w ?Europejskie prawo zamówień publicznych. Komentarz. Warszawa 2005? ?Jeżeli chodzi o roboty montażowe, lub instalację urządzeń dostarczonych przez dostawcę, to tego typu działalność będzie objęta zakresem zamówień na dostawy publiczne? Ustawodawca Europejski, a w ślad za nim ustawodawca krajowy postawił więc znak równości pomiędzy pojęciami ?montaż? i ?instalacja?, uznając że nie warstwa semantyczna, ale faktyczne zakres czynności przesądzają, że zamówienie tego rodzaju będzie udzielane zgodnie z przepisami właściwymi dla dostaw.
Również w orzecznictwie krajowym wskazano na zastosowanie art. 6 ust 2 Pzp do ustalania rodzaju zamówienia, w którym przedmiotem jest dostarczenie urządzenia a następnie jego instalacja poprzez wykonanie robót budowlanych. Wyrok SO w Gdańsku z 27 listopada 2006 roku sygn. akt III Ca 1019/06, wskazuje że ?instalacja dostarczanych urządzeń może polegać na wykonaniu robót budowlanych, co nie zmienia faktu, że zgodnie z art. 6 Pzp należy stosować reżim przepisów dotyczących dostawy? jeśli ?wiodącym elementem tego zamówienia jest dostarczenie rzeczy lub innego dobra, a instalacja lub rozmieszczenie łączy się integralnie z tym dostarczeniem. Każda instalacja przedmiotu dostawy niezależnie czy jest robotą budowlaną czy usługą będzie zgodnie z art. 6 ust 2 podlegała klasyfikacji jako czynność zainstalowania przedmiotu dostawy i w związku z tym zamówienie będzie udzielane w sposób właściwy dla dostaw?.

7

a te fragmenty i zakres nie wpływa, że prace są robotą budowlaną

"...wraz z wykonaniem instalacji oświetlenia szybu i podestów montażowych oraz innych robót budowlanych ". Prace budowlano wykończeniowe:
   " Wykonawca zobowiązany będzie do wykonania prac budowlanych między innymi do obrobienia ościeży  drzwi i uzupełnienia posadzki do drzwi windy oraz wykonać wentylację i zasilanie dźwigu oraz wyposażyć w sprzęt dodatkowy miedzy innymi w drabinkę do podszybia, haki montażowe jeżeli będą potrzebne oraz w inny sprzęt i roboty budowlane, które są wymagany do odbioru przez Urząd Dozoru Technicznego. "

8

Ale z tej opini wynika, że dostawa i montaż dzwigu będzie dostawą a nie rb

9

Jak Karol, jest to dostawa.

10

Jak dla mnie  - robota budowlana wink
W przekonaniu tym utwierdza mie nowe Rozporządzenie  "w sprawie wykazu robut budowlanch" (poz. 45.31) - wiem, jeszcze nie obowiązuje...
ale ja robiłabym jako rb

11

hm no i nowe rozporzadzenie zrobi znów zamęt..ja sie zabije
a co z demontażem i montażem zakupionych i instalacją kotłów pod co byście to wrzucili??

12

Czuję, że głowa mi puchnie ^^

13

Dla mnie RB. W ubiegłym roku robiłem jako RB

14

Jarosław- a co z kwotami? jeszcze ich nie znam ale przypuszczamy ze 80% to będzie cena kotłów. co wówczas?

15

jarosław napisał/a:

Dla mnie RB. W ubiegłym roku robiłem jako RB

Odpowiedź dotyczyła windy. Co do kotłów nie wiem.
Miałem podobny dylemat, wtedy pomogła mi publikacja (nie mam jej niestety) z której wynikało że obiekt budowlany zgodnie z prawem budowlanym to budynek wraz z instalacjami i urządzeniami technicznymi. Takim urządzeniem jest winda.
Wcześniej wspomniane rozporządzenie również potwierdza ten tok rozumowania.

16

Robota budowlana - dotyczy i windy i kotłów.

17

Darek W.  a co z art. 6.2?

18

teraz definicje RB są rozbieżne dla ustawy PB i PZP:)