1

Temat: okna i elewacja

czy mogę rozdzielić wymianę okien oraz elewacji na dwa postepowania i do wymiany okien (nie przekracza 14 tys) nie stosować pzp. dodam, ze mam do czynienia z jedna dokumentacją projektową, natomiast elewacja nie jest przewidziana w planie budzetowym (byc moze za dwa trzy lata)?
moge oddzielić okna i nie stosowac pzp?

2 (edytowany przez eva 2013-01-28 14:23:46)

Odp: okna i elewacja

Moim zdaniem możesz. Jesli musisz wykonać wymianę okien w tym roku i posiadasz na to środki a kwota nie przekracza 14.000 euro to nie ma przeciwwskazań. Nie dzielisz zamówienia by uniknąć przetargu:
- po pierwsze nie masz środków w budżecie i nie planujesz w tym roku realizacji drugiej części zadania
- po drugie elewacja może być wykonana jak piszesz za dwa - trzy lata, bo nie wiesz czy środki będą na jej realizację
- po trzecie szacowanie wartości zamówienia w tym przypadku dotyczą roku 2013 czyli tylko wymiany okien

Jeśli w tym samym roku realizowałabyś i elewację i okna to wtedy szacujesz wszystko i przetarg jeśli wartośc przekracza 14.000 euro

3

jak wiesz, że na dzień ogłaszania postępowania na okna o elewacji i masz ją wycenioną to należy to sumować nic to, że w innym roku budżetowym możesz to skończyć. Możesz to rozdzielić jak nie wiesz o elewacji w dniu ogłaszania postępowania na okna.

4 (edytowany przez eva 2013-01-28 20:00:23)

Niestety nie zgadzam się z tym. Skoro gosia1 wie, że nie zrealizuje zadanie dot. elewacji budynku w tym roku a nawet za dwa lata to co ma czekać aż będzie mogła wszystko zrobić to za jednym razem? Jeśli większość zadań byłaby tak realizowana to by nic nie można było zrobić. Na tej samej zasadzie działa budowa dróg. Dzisiaj remontujesz jeden odcinek drogi a za rok czy dwa lata kolejny w zależności czy budżet zamawiającemu na to pozwala i jakie są jego plany. W niektórych jednostkach budżet pozwala na realizację zadań etapami np. budowa drogi nr 1 - etap I (np. w roku 2013) budowa drogi nr 1 - etap II (np. rok 2014) smile
Jeśli gosia1 posiada środki na wymianę okien w budynku i nie chce korzystać z art 4 pkt 8 ustawy to bezpieczniej będzie jeśli ogłosi przetarg. Wtedy nikt sie jej nie doczepi smile

5

Tak jak masz jeden projekt na całą drogę to możesz podzielić to na etapy ale stosujesz szacunek jak dla całości. Jak nie masz projektu na całość a remontujesz drogę systemem gospodarczym etapami to możesz co rok po kawałku i do wartości danego etapu. Gosia pisze, że ma projekt budowlany czyli domyślam się, że okna to tylko jakiś część całości jak tak to nie wolno jej tego dzielić. A co do elewacji to cóż jak nie ma na to szacunku to osobno można za jakiś czas ale jak ma dokumenty na okna jak i na elewację to według mnie należy to połączyć.

6

eva napisał/a:

Jeśli gosia1 posiada środki na wymianę okien w budynku i nie chce korzystać z art 4 pkt 8 ustawy to bezpieczniej będzie jeśli ogłosi przetarg. Wtedy nikt sie jej nie doczepi smile

i oto mnie chodzi smile

7

możesz udzielić zamówienia w odrębnych postępowaniach, bez sumowania ich wartości !

Dla potraktowania określonych prac budowlanych jako jednego zamówienia, musisz mieć wiedzę o zakresie i przedmiocie całego zamówienia. Jeśli natomiast pewien etap robót budowlanych nie został zaplanowany (nie jest ujęty w planie rzeczowo-finansowym, nie znasz dokładnego przedmiotu i zakresu robót), nie należy go wliczać do całości zamówienia (por. opinię prawną UZP ?Szacowanie wartości i udzielanie zamówień objętych projektem współfinansowanym ze środków Unii Europejskiej?).

8 (edytowany przez nina 2013-01-28 20:57:50)

Robert a co pisałam w poście 3 i 5. I co do tego się zgadzam.

9 (edytowany przez eva 2013-01-28 21:16:53)

To się nina nie zrozumiałyśmy smile Chodziło mi o przetarg tak jak pisałaś powyżej smile

10

A no smile