1

Temat: 8 czy 23% Vat'u w usłudze na czyszczenie kanałów?

Witam.
Postępowanie przetargowe, nieograniczone, poniżej progów. Przetarg obejmował czyszczenie kanałów i wykonanie inspekcji CCTV sieci kanalizacji sanitarnej. Chcieliśmy aby Wykonawcy podali cenę za całość wraz z uwzględnieniem wykonania dokumentacji powykonawczej itd. czyli po prostu all in one. Z tej kwoty miała być tylko wyliczona kwota za 1m czyszczenia i kamerowania.

I teraz schody: Część wykonawców złożyło oferty uwzględniając 23% podatek VAT. Jeden Wykonawca w swojej ofercie rozdzielił kwotę netto na czyszczenie i inspekcję, z których analogicznie wyliczyła VAT 8% i 23% po czym zsumowała wszystko do siebie. Ciężko mi powiedzieć na jakiej zasadzie wyliczyli 1m kamerowania i czyszczenia brutto - na zasadzie średniej? Za nic mi się to nie zgadza. Z kolei oferta innego Wykonawcy całkowicie jest policzona po 8% VATcie. Jak powinienem się do tego ustosunkować? Najtańsza oferta (wychodząc od kwoty netto) wylicza brutto po 23% Vat'cie - czy zatem powinienem poprawić pozostałe oferty, które są wyliczone po 8% vacie do 23%? czy odwrotnie bądź może jeszcze w inny, nieznany mi bliżej sposób?

Będę wdzięczny za wszelkie dorady.

2 (edytowany przez eva 2013-01-29 09:01:47)

Odp: 8 czy 23% Vat'u w usłudze na czyszczenie kanałów?

Pytanie: czy miałeś zapis w SIWZ jaki VAT ma być zastosowany?

W tym przypadku musisz podjąc decyzję:
- czy poprawiasz inne oferty zgodnie z przyjętym przez ciebie podatkiem VAT (tutaj musisz być na 100% pewny, że VAT który przyjąłeś jest prawidłowy),
- czy odrzucisz oferty jako błąd w obliczeniu ceny
- czy ocenisz oferty tak jak są nie ingerując w VAT (chyba że sa inne omyłki bądź oczywiste omyłki rachunkowe).

Wyroki w związku z błędną stawką VAT sa różne
- jedne mówią o tym, że na Wykonawcy spoczywa obowiązek rozliczenia się z urzędem skarbowym w kwestii stawki VAT,
- inne mówia że ingerencja w VAT ze strony Zamawiającego jest niedopuszczalna i należy odrzucić ofertę jako błąd w obliczeniu ceny,
- jeszcze inne odnosza się do sytuacji w której Zamawiający w SIWZ podaje stawkę VAT jaką Wykonawca winien zastosować

3

eva napisał/a:

Pytanie: czy miałeś zapis w SIWZ jaki VAT ma być zastosowany?

Tylko taki zapis:

Cena brutto ma zawierać podatek VAT naliczony zgodnie z aktualnymi przepisami obowiązującymi w tym zakresie, tj. przepisami obowiązującymi na dzień składania ofert.
W cenie ofertowej wykonania zamówienia, przedkładanej przez Wykonawcę, powinny być zawarte wszelkie cła, podatki i inne należności płatne przez Wykonawcę jako koszt ogólny.

4

Musisz podjąć decyzję co zrobisz. Dobrze by było jakbyś poparł to jakimś wyrokiem KIO. Wykonawcy mogą sie czepiać. Ale tak jak pisałam wcześniej wyroki KIO w tej kwestii są różne. Może również zaistnieć sytuacja w której poprawisz VAT a Wykonawca zarzuci tobie że bezzasadnie poprawiłes ofertę. Tak samo jest z urzędami skarbowymi jeden urząd wyda opinię że VAT na taki zakres robót jest taki i taki a inny urząd powiedzmy z siedziba gdzie prowadzi działalnośc wykonawca wyda inną opinię.

5

eva napisał/a:

Musisz podjąć decyzję co zrobisz. Dobrze by było jakbyś poparł to jakimś wyrokiem KIO. Wykonawcy mogą sie czepiać. Ale tak jak pisałam wcześniej wyroki KIO w tej kwestii są różne. Może również zaistnieć sytuacja w której poprawisz VAT a Wykonawca zarzuci tobie że bezzasadnie poprawiłes ofertę. Tak samo jest z urzędami skarbowymi jeden urząd wyda opinię że VAT na taki zakres robót jest taki i taki a inny urząd powiedzmy z siedziba gdzie prowadzi działalność wykonawca wyda inną opinię.

Rozumiem. Dzięki za szybką odpowiedź. Wydaje mi się, że najbezpieczniej chyba będzie pozostawić oferty w takim stanie w jakim zostały złożone.

6 (edytowany przez eva 2013-01-29 09:36:31)

Dla ułatwienia możesz skorzystać z tych zapisów:

Zgodnie z  wyrokiem KIO Sygn. Akt: KIO 313/11 z dnia 1 marca 2011 r. ?... Zamawiający nie jest uprawniony do dokonywania wiążącej interpretacji w zakresie właściwej stawki podatku od towarów i usług ...?, ?...jeżeli Zamawiający  nie przedstawił swoich wymogów dotyczących stawek podatku powinien oprzeć się na wyliczeniach wykonawcy, a w przypadku wystąpienia ewentualnych błędów w zastosowaniu stawki VAT to na podatniku (wykonawcy) będzie ciążyć obowiązek właściwego uregulowania podatku oraz będzie odpowiadał  za jego niewłaściwe naliczenie i przekazanie przed organami skarbowymi.?, ?...organem uprawnionym  do interpretacji przepisów prawa podatkowego jest Minister Finansów...? Powyższe potwierdza również wyrok KIO sygn. Akt: KIO 125/11 z dnia 1 lutego 2012 r.

Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam.
Pzdr smile

7

eva napisał/a:

Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam.
Pzdr smile

Oj pomogłaś i to bardzo Eva smile. Jestem Ci winien dobrą kawę i sernik wink. Dziękuję.

8

LUB:
20 października 2011 r. Sąd Najwyższy podjął dwie jednobrzmiące uchwały (sygn. akt III CZP 52/11 i III CZP 53/11) dotyczące stawki podatku VAT w ofertach.
Określenie w ofercie ceny brutto z uwzględnieniem nieprawidłowej stawki podatku od towarów i usług stanowi błąd w obliczeniu ceny, jeżeli brak jest ustawowych przesłanek wystąpienia omyłki (art. 89 ust. 1 pkt 6 w związku z art. 87 ust. 2 pkt 3 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych, jedn. tekst: Dz.U. 2010 r. , Nr 113, poz. 759 ze zm.).

Zgodnie z udostępnionym na stronach Sądu Najwyższego a także Urzędu Zamówień Publicznych uzasadnieniem uchwały o sygn. akt III CZP 52/11 nie jest obojętne, jaką stawkę podatku VAT przyjął w swej ofercie wykonawca. Wg Sądu Najwyższego zamawiający ma obowiązek badać poprawność złożonych ofert także pod kątem wysokości stawki podatku VAT. Ze względu na zasadę równego traktowania wykonawców oraz zasadę uczciwej konkurencji oferty złożone w postępowaniu muszą być porównywalne, a więc obliczone z zastosowaniem tych samych reguł. Stawka podatku VAT jest zaś istotnym elementem kalkulacji ceny oferty, cena zaś zajmuje istotne miejsce wśród kryteriów oceny ofert.

Obowiązek weryfikacji stawki podatku od towarów i usług wypływa wprost także z przepisu art. 87 ust. 2 pkt 3 ustawy Pzp a także art. 89 ust. 1 pkt 6 ustawy Pzp. W przypadku wystąpienia w ofercie innej niż pisarska i rachunkowa omyłki, powodującej niezgodność oferty ze specyfikacją istotnych warunków zamówienia (SIWZ), niepowodującej istotnych zmian w treści oferty, zamawiający musi dokonać poprawienia takiej oferty, w przypadku zaś wystąpienia błędu w obliczeniu ceny, Zamawiający musi odrzucić ofertę. Poprawienie stawki podatku VAT na podstawie art. 87 ust. 2 pkt 3) ustawy Pzp jest - zgodnie z powołaną uchwałą ? obligatoryjne jednak tylko w przypadku, gdy stawka podatku została określona w SIWZ i tylko wtedy, gdy poprawienie takiej omyłki nie będzie powodować istotnej zmiany w treści oferty.

W przypadku zaś, gdy w SIWZ nie została narzucona stawka podatku od towarów i usług, zastosowanie w ofercie nieprawidłowej stawki musi być uznane za błąd w obliczeniu ceny a taka oferta odrzucona na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 6 ustawy Pzp. Nie ma tu znaczenia, czy przyjęcie przez wykonawcę błędnej stawki VAT jako elementu kształtującego wysokość ceny oferty było działaniem świadomym i zamierzonym czy nieświadomym.

Warto podkreślić, iż Sąd Najwyższy wskazał, że ocena poprawności stawki podatku VAT, którą muszą dokonywać zamawiający wywołuje skutki prawne jedynie na gruncie postępowania o udzielenie zamówienia publicznego i nie przesądza dalej idących konsekwencji, szczególnie na płaszczyźnie publicznoprawnej (w sferze zobowiązań podatkowych wykonawcy wobec Skarbu Państwa po wykonaniu umowy z zamawiającym).
Uchwały te są istotne, gdyż staną się podstawą ujednolicenia linii orzeczniczej KIO w tym zakresie.