Temat: Wartość zamówienia podzielonego na etapy
Witam,
Może ktoś z szanownych forumowiczów rozjaśni mi w głowie następującą kwestję:
Projekt 4-letni współfinansowany z UE.W ramach jednego z działań jest tzw. promocja projektu (ulotki, gadźety reklamowe, ogłoszenia w prasie itp.)
Na całość tych działań zaplanowano w projekcie powiedzmy 100 tys.
Z uwagi na to, że nie było konkretnego pomysłu jak ta promocja ma wyglądać w całym okresie trwania projektu zdecydowano podzielić ją na IV etapy obejmujące dostawy, usługi na każdy rok kalendarzowy projektu.
I tak:
w 2012 udzielono zamówienia na I etap w przetargu nieograniczonym (wartość szacunkowa zam. 100 tys czyli suma wszystkich etapów, wartość udzielonego zamówienia 30 tys.)
w 2013r. będzie robiony II etap, więc też PN - i tu mam problem jaką wartość szacunkową wpisać w protokole (dalej 100 tys. czy 100 - 30 już udzielonego zamówienia w I etapie = 70 tys.?)
Komplikacja:
W styczniu br. okazało się, że w ramach przesunięć finansowych w budżecie projektu pomiędzy poszczególnymi działaniami zwiększono środki przeznaczone na promocję o kolejne 100 tys.
W jaki sposób w tej sytuacji wycenić II etap?
Czy wartością szacunkową II etapu będzie 100+100, czy 100 - 30 udzielonych w I etapie +100 dołożonych w styczniu 2013 czy jeszcze inaczej?
Przyznaję, że szacowanie wartości zamówień to moja pięta achillesowa, więc licze na waszą pomoc