1

Temat: czy można i jak zastosować art. 6a

Zamawiający zgodnie z podpisaną umową o dofinansowanie projektu w ramach RPO WO musi  przeprowadzić przetarg na dostawę sprzętu i wyposażenia do pracowni w szkole, o wartości szacunkowej powyżej progów ustalonych na podstawie art. 11 ust. 8 ustawy. Wartość projektu ponad 1 mln zł.  Ze względu na różnorodność przedmiotu zamówienia ( specjalistyczny sprzęt do różnych pracowni, meble, komputery) podzielono na 6 części.
I   część ? wart. szac. Ok. 90 000 zł.-
II część ? ok. 200 000 zł.
III część ? ok. 270 000 zł.
IV część ? ok. 260 000 zł.
V część ? 8 000 zł.
VI część ? ok. 75 000 zł.
Razem ok. 903 000 tj. 224 649 euro

czy jest  możliwość zastosowania art. 6a do którejś z części  np. (V i VI) a jeśli tak to jak przebiega taka procedura. czy przetarg na cz. I-IV jest w trybie unijnym a V i VI w trybie krajowym??

2

Odp: czy można i jak zastosować art. 6a

V to i bez przetargu

3

Stosujesz 6a i procedurka adekwatna do danej części.

4

Czy jest  możliwość zastosowania art. 6a do którejś z części  np. (V i VI) a jeśli tak to jak przebiega taka procedura. Czy przetarg na cz. I-IV jest w trybie unijnym a V i VI w trybie krajowym??

kwota szacunek z pozycji V i VI to razem ok. 83 000,00zł stanowi to ok. 10% szacunkowej wartości zamówienia całości 903 000,00zł.
Na części I -IV rozpisujesz przetarg w UE o wartości szacunkowej 903 000,00zł, natomiast pozostałe części traktujesz wg szacunku z tych dwóch części 83 000,00zł w BZP.
Teraz najważniejsze: to jest Twoje uprawnienie, nie konieczność.

5

PrzykładPewien szpital chce zamówić 4 części dostaw sprzętu medycznego o łącznej wartości 400.000 euro, przy czym:
Część 1 ? 200.000 euro,
Część 2 ? 100.000 euro,
Część 3 ? 90.000 euro,
Część 4 ? 10.000 euro.
20% tego zamówienia to 80.000 euro.
Do części 1, 2 i 3 (razem 390.000 euro) zamawiający zastosuje przepisy ustawy Pzp odpowiednie dla zamówień, których wartość jest równa progom unijnym lub je przekracza . Do części 4 nie zastosuje ustawy Pzp, bo jej wartość nie przekracza 14.000 euro.
Nie ma znaczenia kolejność dokonywania zakupów na poszczególne części. Zamawiający mógłby zatem najpierw udzielić zamówienia na część 4 w trybie pozaustawowym, a następnie na pozostałe części zgodnie z procedurami Pzp.

6 (edytowany przez maja2009 2013-02-01 11:11:47)

dzięki bardzo za podpowiedzi  tylko nie wiem  czy nikt się nie doczepi sposobu w jaki podzieliłam zamówienie na części. w moim przypadku jest tak  w ramach projektu mają być wyposażone pracownie w szkole a więc są 4 kategorie wydatków zgodnie z nazwami pracowni tj. 
prac. nr 1 - ( tj. kasy fiskalne, oprogramowanie płacowe, rachunkowe, laptopy, szafka na laptopy, drukarka itp.)
2. ( tj.specjalistyczny sprzęt elektryczny , ale również meble i telewizor)
3.  (tj. specj. sprzet budowlany (betoniarka itp. ale również wózek widłowy) który nie wiem czy dobrze zrobiłam ale wyłączyłam i dałam jako osobną VI część.
4.  ( tj.  specjalistyczny sprzet typu spawarki itp. ale również meble i sprzęt komputerowy)
nie wiem czy dobrze zrobiłam ale w pracowniach pozostawiłam tylko sprzęt specjalistyczny a meble typu biurka, tablice,  stoły wyłaczyłam z każdej pracowni i dałam jako odrębną V część stąd taka mała wartość tej części

jak sądzicie??

7 (edytowany przez covec 2013-02-01 11:19:36)

jeśli nie ma jakiś specjalnych wskazań co do podziału, to dlaczego nie podzielić całego przedmiotu zamówienia wg "tożsamości przedmiotu zamówienia"? np. komputery i ewentualne oprogramowanie + drukarki. Spawarki. Wózek jezdniowy. Meble.
Rozwiązałoby to problem ilości wykonawców (tak myślę).

8

Nie czepiaja sie podzialu samego w sobie. Chodzi wylacznie o unikanie stosowania ustawy. Dzielic mozna jak sie tylko chce.

9

jeśli pozwolicie to wrócę jeszcze raz do 6a;
jeżeli łączna wartość tych części nie może przekroczyć 20% wartości zamowienia to również część I (ok. 90 000 na komputery i kasy fiskalne itp. ) mogłabym przeprowadzić w procedurze krajowej i wówczas nie musiałabym żądać dok. potwierdzających spełnienie warunków udziału w post.  Cz. I +V +VI = 19,16 % tylko oświadczenia i doświadczenie. Wówczas muszę stworzyć SIWZ i ogłaszać w BZP.

A na te pozostałe części tj.  II-IV  przetarg unijnym i tu musze żądać dokumentów potwierdzających spełnienie warunków udziału w postępowaniu. (ZUS, US itd)

Problem może wyjść jak oferty przewyższą ten próg 20% i kontrol ( która prędzej czy później się pojawi) będzie udawadniać złe oszacowanie wartości zamówienia.

Sorki że tak drążę ale nigdy jeszcze nie stosowałam art. 6a z obawy przed wiadomo czym.

10

Wartość zamówienia należy oszacować z należyta starannością. Twoim zadaniem jest nagromadzić papierów (z różnych źródeł) z których będzie wynikało, że dany przedmiot ma taką a nie inna wartość (wiadomo, że będzie to jakieś od ...do...). Przyjmujesz górne wartości (lepiej nieco zawyżyć). Jeżeli dostaniesz wszystkie oferty z cenami powyżej, to unieważnisz postępowanie dla części. Ceny w ofertach są zawsze zróżnicowane, takie prawo mają wykonawcy. Ty wiesz ile możesz przeznaczyć na poszczególne przedmioty zamówienia i więcej nie dasz. Kontrola czasami MUSI coś zaleźć smile od tego jest smile

11

czy można łączyć w 6a np.dostawy i usługi?