1

Temat: wkonawca chce sie wycofać

PN poniżej progów z podziałem na części. Złożono oferty, wczoraj ogłoszono wyniki  i pojawił się problem a mianowicie dzwoni dziś zwycięski wykonawca jednej z części  i mówi że pracownik wyceniający ofertę pomylił się gdyż zamiast wstawić cenę za 4kg produktu on wstawił za jeden kg i tym samym cena jest czterokrotnie niższa i nie podpisze umowy na tą część, chyba że pozwolimy mu zmienic cene na ten produkt. Przyznam że komisja nie porównywała cen jednostkowych produktów.
Czy unieważnić postępowanie czy może podpisać umowe z drugą najtańszą ofertą

2

Odp: wkonawca chce sie wycofać

Niestety ceny zmienić nie wolno, jedynie co zostało to dalej prowadzić procedurę, najwyżej nie podpisze umowy, ps. no i pamiętać o wadium jeżeli było.

3

Dobre...:) zwiększyć cenę smile wykonawca ma poczucie humoru.
Może należałoby sprawdzić te ceny. Z drugiej strony jeżeli cena oferty nie podpadała pod rażąco niską, to co nas interesuje jeden składnik cenotwórczy oferty... Wezwać do podpisania oferty (ja tak robię) raz, drugi a jak nie to zamawiający MOŻE pod pewnymi warunkami wybrać drugiego wykonawcę z brzegu.
Ja zastanowiłby się czy nie został popełniony jakiś błąd przy badaniu oferty.

4

wadium nie było, czyli czekać na termin podpisania umowy i ponownie zebrać komisję i wybrać oferte nr 2. a jakieś pismo od tego co sie uchyla wymagać?

5

Nie możesz zmienić ceny. Niech wykonawca prześle tobie na piśmie, że nie chce z wami podpisać umowy. Jeśli nie chcesz wybrać drugiej w kolejności oferty bądź nie masz kasy na kolejną UNIEWAŻNIASZ daną część postępowania.

Jeśli zamawiający wymagał wadium to zatrzymujesz je.
Ogłaszasz nowe postępowanie na tą część która została unieważniona. smile

6

czyli  trzeba przyznać ze komisja popełniła bład przy ocenie ofert skoro nie zauważyła takiej różnicy w cenie. Najbezpieczniej bedzie unieważnić dana część i dla świętego spokoju rozpisać nowe postępowanie

7 (edytowany przez covec 2013-02-01 11:26:19)

Żeby unieważnić też trzeba mieć podstawę. Ja  tylko zasugerowałem, żeby jeszcze raz przeanalizować oferty pod wskazanym kontem. Jedna składowa ceny oferty (wg wyjaśnień wykonawcy zaniżona) nie może być podstawą do ustalenia rażąco niskiej ceny,a tym samym do odrzucenia oferty. Może być tak, że złożył ofertę, zorientował się w cenach konkurencji i stwierdził że nie będzie za tyle robił (moje przypuszczenia).
a koro nie było wadium to nic nie traci.

8

Jeżeli kolejna oferta w rankingu dotyczącym tej cześć mieści się w kwocie jaka chcieliście przeznaczyć na realizację to musicie wybrać ją jako najkorzystniejszą. Wtedy nie ma podstaw do unieważnienia tej części. Całość bez ponownego badania i oceny ofert.

9

versus_zp napisał/a:

Jeżeli kolejna oferta w rankingu dotyczącym tej cześć mieści się w kwocie jaka chcieliście przeznaczyć na realizację to musicie wybrać ją jako najkorzystniejszą. Wtedy nie ma podstaw do unieważnienia tej części. Całość bez ponownego badania i oceny ofert.

jeśli mowa tu o art. 94.3 jest to uprawnienie Zamwiającego a nie jego obowiązek, więc nie trzeba podpisywać umowy z kolejnym.

więcej na ten temat KIO/31/11
Na wyraźne odróżnienie wyboru oferty najkorzystniejszej od wyboru, o którym mowa w art. 94 ust. 3 ustawy Pzp wskazuje również treść ust. 1 art. 91 ustawy Pzp, który jednoznacznie określa podstawę dokonania wyboru oferty najkorzystniejszej tj. kryteria oceny ofert określone w specyfikacji istotnych warunków zamówienia. Instytucja wyboru z art. 94 ust. 3 ustawy Pzp nie została oparta na ustanowionych przez zamawiającego kryteriach oceny ofert.
Dodatkowo, ustawa nie daje wykonawcom ubiegającym się o udzielenie zamówienia uprawnienia do składania odwołań na wybór oferty, o którym mowa w art. 94 ust. 3 ustawy Pzp ? wszelkie zastrzeżenia do sposobu oceny ofert przez zamawiającego powinny być rozpoznawane na etapie wyboru oferty najkorzystniejszej poprzedzonej badaniem i oceną ofert. Wszystkie informacje związane z ww. działaniami zamawiającego nabierają statusu informacji wiążącej od chwili, gdy upływa termin na wniesienie odwołania. Okoliczność polegająca na uchylaniu się od zawarcia umowy nie ma wpływu na dalszy tok postępowania, bowiem w takiej sytuacji zamawiający może skorzystać z uprawnienia do zawarcia umowy z kolejnym wykonawcą, co nie powoduje nowych, nie znanych dotąd okoliczności mogących stanowić podstawę do zaskarżenia w trybie odwołania.
Wobec powyższego, do trybu wyboru oferty określonego w art. 94 ust. 3 ustawy Pzp nie znajduje zastosowania uprawnienie zamawiającego do żądania od wybranego wykonawcy ponownego wniesienia wadium, bowiem uprawnienie to statuuje się wyłącznie wobec wykonawcy, którego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza w wyniku rozstrzygnięcia odwołania.
Do wyboru oferty nie poprzedzonego badaniem i oceną ofert nie znajduje zastosowania również klauzula standstill oznaczająca minimalny okres zawieszenia dopuszczalności zawarcia umowy po zawiadomieniu wykonawców o wyborze oferty najkorzystniejszej i której celem jest zapewnienie wykonawcom prawa do skorzystania ze środków ochrony prawnej (art. 94 ust. 1 ustawy Pzp).
Reasumując, wybór oferty, w którym mowa w art. 94 ust. 3 ustawy Pzp stanowi przyjęcie oferty przez zamawiającego, jest oświadczeniem woli zamawiającego o zamiarze zawarcia umowy z danym wykonawcą w wyniku wcześniej dokonanej oceny.
Mając powyższe na uwadze Izba stwierdziła, że wybór oferty dokonany przez zamawiającego na podstawie art. 94 ust. 3 ustawy Pzp stanowi czynność podejmowaną przez zamawiającego po zakończeniu postępowania, która zgodnie z art. 180 ust. 1 ustawy Pzp nie może być kwestionowana w drodze odwołania. Czynność ta może stać się podstawą zaskarżenia przez wykonawcę na drodze cywilnoprawnej.

10

Fakt, rozpędziłem się z tym musicie. ale z uwagi na ekonomikę w postępowaniu warto by rozważyć wybór kolejnej oferty. W każdym bądź razie przesłanek do unieważnienia postępowania w tej części nie widzę.

11

wzywasz do podpisania umowy z ostatecznym terminem podpisania , jeżeli się nie stawi możesz: podpisać umowę z 2 w rankingu o ile takowy jest i masz środki finansowe jeżeli nie ogłaszasz przetarg na tę część

12

i rada żądać wadium
ciekawość mnie zżera co to takiego te tak cenne kg ?

13

więc gdy już mam na pismie że wykonawca nie podpisze umowy to teraz:
1. musze napisac zawiadomienie na stronie internetowej ze podpiszemy umowe z drugą w kolejności ofertą?
2.czy od razu mogę podpisywać umowę czy też trzeba odczekać 5 dni?
3. trzeba powiadomić inne firmy  o dokonanej zmianie?
4.a jak to się ma do ogłoszenia o udzieleniu zamówienia, ( wykazuje ofertę takiego wykonawcy czy ją pomijam)?

14

w kolejności
najpierw 3 i 1
2.jeżeli nie było odzrucenia lub wykluczenia to nie
4. uwzględniasz wybranego