1

Temat: Wpis do właściwej Izby Samorządu Zawodowego

Witam,
Być może temat był już poruszany.. Pytanie mam następujące: czy w obecnym stanie prawnym mogę żądać od Wykonawcy podania informacji, że osoby które będą stanowić zespół projektowy -wymienione w wykazie osób - posiadają aktualny Wpis do waściwej Izby Samorządu Zawodowego? Z tego co wiem, na chwilę obecną nie mogę chyba żądać kopii takiego dokumentu, tym bardziej że nie jest to dokument wymieniony w Rozporządzeniu dot. dokumnetów (...). Już sama nie wiem. Dodam, że postępowanie dotyczy wykonania dokumentacji projektowej.
Uprzejmie proszę o pomoc.

2 (edytowany przez eva 2013-01-28 14:16:23)

Odp: Wpis do właściwej Izby Samorządu Zawodowego

Możesz żądać podania takiej informacji dla wymienionych w wykazie osób tj. że posiadają aktualny wpis do waściwej izby samorządu zawodowego:
- możesz np. zmodyfikować załącznik tak by było miejsce na wpisanie takiej informacji
-  bądź w oświadczeniu, że osoby biorące udział w realizacji zadania posiadają wymagane uprawnienia ...... i np. dopisać że należą do waściwej izby samorządu zawodowego z opłaconą składką do dnia ........... smile

Jeśli chodzi o dokumenty z izby to na dzień dzisiejszy nie możesz ich żądać. Dopiero po 20 lutym po wejściu nowelizacji ustawy prawo zamówień publicznych będzie można żądać dokumentów potwierdzających kwalifikacje tych osób (rozporządzenie Prezesa Rady ministrów w sprawie dokumentów jakich zamawiający może żądać ....................... które wchodzi w życie po 20 lutym)

3

Tylko oświadczenie nic więcej, co najwyżej przed podpisaniem umowy.

4

Wprowadż do wykazu osób rubrykę, w której wykonawca poda nr uprawnień i informację o przynależności do określonej izby samorządu zawodowego.

5 (edytowany przez nina 2013-01-28 21:09:33)

RobertR napisał/a:

Wprowadż do wykazu osób rubrykę, w której wykonawca poda nr uprawnień i informację o przynależności do określonej izby samorządu zawodowego.

A w projekcie z dofinansowaniem ze środków UE  dostaniesz 5% korekty.

Jednocześnie jednak, zgodnie z art. 12a ww. ustawy, samodzielne funkcje techniczne w budownictwie mogą również wykonywać osoby, których odpowiednie kwalifikacje zawodowe zostały uznane na zasadach określonych w przepisach
Informator Urzędu Zamówień Publicznych Marzec 2010 r.odrębnych. Powyższe prowadzi do wniosku, że osoby, których kwalifikacje zawodowe zostały uznane na takich zasadach, mogą wykonywać samodzielne funkcje techniczne w budownictwie niezależnie od tego, czy zostały wpisane na listę członków właściwej izby samorządu zawodowego. W tym kontekście żądanie przez zamawiającego przynależności osób mających uczestniczyć w realizacji zamówienia do odpowiedniej jednostki samorządu zawodowego stawia w niekorzystnej sytuacji takich wykonawców, którzy zatrudniają lub zamierzają zatrudnić do realizacji zamówienia m.in. osoby, których kwalifikacje do wykonywania danego rodzaju działalności nabyte w innych państwach zostały uznane w drodze odpowiedniej procedury. Zauważyć należy, że takie osoby również posiadają prawo wykonywania danej działalności zawodowej, a ich kwalifikacje często nie ustępują kwalifikacjom osób, które uzyskały odpowiednie uprawnienia w Polsce i zostały wpisane na listę członków właściwej jednostki samorządu zawodowego. Dlatego ograniczenie możliwości uczestnictwa przez takie osoby w realizacji zamówienia należałoby uznać za ograniczające konkurencję dyskryminujące niektórych wykonawców. Co więcej, musiałoby ono zostać uznane za naruszenie odpowiednich postanowień prawa wspólnotowego, w szczególności art. 43 i 49 TWE określających fundamentalne zasady wspólnotowe: swobodę przedsiębiorczości oraz swobodę świadczenia usług".

6

Wobec powyższego bezpieczniej chyba w ogóle w SIWZ nie poruszać tematu przynależności wskazanych osób do Izby Samorządu Zawodowego. Bo nawet jeśli w formularzu będę prosić o podanie takich informacji, to co w przypadku jeśli Wykonawca nie wskaże takich informacji? Czy na tej podstawie mam prawo wykluczyć takiego Wykonawcę? Wydaje mi się, że nie.

7

Wzywasz do uzupełnienia - dokument zawiera błąd, jest niepełny smile

8

żądaj sobie przynależności w dniu podpisania umowy a w siwz wpisz oprócz wiedzy, że mogą pełnić samodzielną funkcję techniczną zgodnie z rozporządzeniem MTiB w sprawie samodzielnych funkcji technicznych w budownictwie...

9

Dziękuję wszystkim za udzielone informacje.

10

"A w projekcie z dofinansowaniem ze środków UE  dostaniesz 5% korekty. "

Ja nie żądam kopii tychże dokumentów, ale np. oświadczenia, w którym takie info będzie.

Na podstawie rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z 30 grudnia 2009 r. w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może żądać Zamawiający od Wykonawcy, oraz form, w jakich te dokumenty mogą być składane (Dz.U. z 2009 r. nr 226, poz. 1817),  nie można żądać od Wykonawcy (osoby fizycznej) prowadzącego działalność gospodarczą zaświadczenia o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej. Nie można również żądać od Wykonawcy przedstawienia dokumentu poświadczającego posiadanie przez osobę fizyczną,  która będzie uczestniczyć w wykonaniu zamówienia kserokopii uprawnień budowlanych,  czy zaświadczenia z izby inżynierów  budownictwa (Informator UZP nr 3 marzec 2010 - opinie prawne rozdział II i III str.12-15, dostępny na stornie  www.uzp.gov.pl). I za to są korekty !

http://www.komunikaty.pl/komunikaty/1,79968,12796078,Zamawiajacy_moze_zadac_podania_numeru_uprawnien_budowlanych.html

11

Nr uprawnień jak najbardziej ale żądanie w wykazie złożenia oświadczenia o przynależności do właściwej izby to jest żądanie dokumentu dodatkowego. Mnie to co napisali nie przekonuje i widocznie też nie wszystkich kontrolerów. A opinia jest tylko opinią ten co pisał konsekwencji nie poniesie. Więc róbcie jak chcecie. Jak to są środki własne to głowy wam nie urwą ale jak UE to.......... .

12

RobertR napisał/a:

o matko broń Boże !!!!

13

Dyrektywy unijne proszę czytać!!!