1

Temat: inne usługi ale ten sam projekt - razem czy osobno

Zamęcze Was tymi tematami, razem czy osobno, ale jak sądzicie.

Zamawiający ma zamiar realizować w roku 2013 cykl 3 szkoleń w zakresie pewnego projektu ? przedsięwzięcia informatycznego, które ma być wdrożone przez pewne jednostki w Kraju.   

Na realizację tych 3 szkoleń należy skorzystać z następujących usług:
1. usługa hotelarska i restauracyjna (czyli hotel zapewniający przeprowadzenia szkolenia: sale konferencyjne, nocleg i wyżywienie) - tutaj przetargi nieograniczone,
2. usługi szkoleniowe czyli wydatki przeznaczone dla wykładowców a więc osób merytorycznie przygotowanych w temacie. - zamówienia z wolnej ręki (art. 67 ust. 1 pkt a)
3. czynności organizacyjne dot. poszczególnych szkoleń,
4. obsługa techniczna - montaż sprzętu na potrzeby szkoleń,
5. przygotowanie materiałów szkoleniowych (wykładowcy nie będą tego robić).

Pytanie jest następujące: czy realizując wyżej opisany cykl 3 szkoleń należy traktować wartość zamówienia jak do całości - bo dotyczy jednego tego samego przedsięwzięcia (projektu).  czy też nie ma to znaczenia, że dotyczy to jednego projektu, a ważniejsze jest to, że poszczególne usługi w zakresie punktów 1 - 5 są usługami w innym rodzaju (inny wykonawca może wykonać, inne przeznaczenie, cpv też inne ale ono nie przesądza) należy traktować odrębnie. A tym samym stosować procedurę zamówień publicznych wg wartości odrębnie dla każdej z usług.
czy jeszcze inaczej: odrębnie traktować punkt 1 (usługi hotelarskie i restauracyjne), odrębnie punkt 2 (usługi szkoleniowe) i łącznie punkty 3 - 5 (jako usługi nazwijmy to organizacyjne).

2

Odp: inne usługi ale ten sam projekt - razem czy osobno

5 umów dotyczących 1 szkolenia? Ja to bym zmienił koncepcje bo się zajechać można. W jaki sposób wykładowca ma się przygotować do szkolenia skoro materiały zabezpiecza zamawiający? Troszkę to wszystko pomieszane.

Wg mnie 4 pkt są w stanie świadczyć te same podmioty. Samo szkolenie jeżeli tematyka odbiega od siebie w poszczególnych 3 planowanych to można nie sumować.

3

Nie wnikajmy w organizacje i koncepcje tego. Szkoleniowcy otrzymaja materiały przygotowane przez kogo innego.

Chodzi mi o zasadę. Czy jeżeli potraktuje wszystkie te usługi odrębnie to czy może powstać zarzut dzielenia zamówienia w celu ominięcia ustawy.

4 (edytowany przez covec 2013-02-04 12:24:34)

tak, może nie wszystko da się połączyć, ale cześć z przedstawionych przez Ciebie zadań na pewno.

5

Jak dla mnie pkt 3,4,5 powinny być razem. Też tak myslicie.

6

covec napisał/a:

tak, może nie wszystko da się połączyć, ale cześć z przedstawionych przez Ciebie zadań na pewno.

Zgadzam się z tym. Niektóre usługi może wykonywać jeden wykonawca.
Ponadto pamiętaj, że przy szacowaniu zamówienia w razie wątpliwości czy zsumować czy nie to musisz zadać sobie zasadnicze pytanie czy udzielane zamówienia są:
- tożsame przedmiotowo
- tożsame podmiotowo
- tożsame czasowo smile

7

zgadzam się z versus_zp że zajechać się można robiąc wszystko oddzielnie, moim zdaniem są firmy/podmioty, które świadczą kompleksowo usługi szkoleniowe, wraz z organizacją itp,
ja bym to:
a/  wszystko połączył,
b/ PN na hotel + wyżywienie
c/ a  a resztę zrobił  PN na organizacje w tym hotelu szkolenia
a tak to trzeba osobno kombinować, wykładowca, kanapeczka, rzutnik, krzesełko itp.
szkoda caszu i papieru na postępowania,

tam gdzie się da warto łączyć w bo wykonawcy chętnie startują do dużych postępowań, a nie poszatkowanych,

8

Normalnie też bym traktował kompleksowo to co się da, ale tutaj są powody żeby robić to oddzielnie, powody o których nie bedę tu pisał.