1

Temat: Referencje na inny adres

Witam, potrzebuję Waszej pomocy...

Firma X Sp. z o.o. zmieniła właściciela i adres (zmiana nastąpiła ok. pół roku temu).
Wystartowała do przetargu na roboty budowlane. Załączyła Referencje wystawione na firmę X Sp. z o.o. ze starym adresem. Gmina domaga się teraz uzupełnienia referencji (trzech) z adresem nowej siedziby pod rygorem wykluczenia w przypadku nieuzupełnienia. Żadne tam wezwanie do wyjaśnień, tylko od razu Referencje.
Dostali w oferty aktualny odpis z KRS.

Teraz nie wiem, co mam im odpowiedzieć. Tłumaczyć, że była zmiana adresu? Dołączać jakieś specjalne dokumenty do tego (np. akt notarialny)?

Przecież nasze Referencje są ważne...

Pozdrawiam

2 (edytowany przez eva 2013-02-04 13:27:52)

Odp: Referencje na inny adres

Jeśli chodzi o wezwanie do uzupełnienia referencji to:
- albo przedstawisz wyjaśnienia dotyczące referencji, że w odp. na pismo z dnia ..... informujesz, że załączone przez Was referencje są wystawione na Waszą firę ale pod starym adresem i napisać, że zmieniliście adres. Dobrze by było jeśli załączyli byście jakiś dokument na potwierdzenie tego. A czy w załączonym przez Was KRS nie ma wzmianki o zmianie adresu firmy?
- albo przedstawisz inne referencje, które zostały wystawione już na nowy adres firmy smile

Mi osobiście jako zamawiający wystarczyły by wyjaśnienia + dokument potwierdzający ten stan rzeczy smile Ale to zależy od zamawiającego indywidualnie.

3

w KRS dotyczącym Sp. z o.o. powinna być informacja o zmianie właściciela spółki i adresu. Dać to i wystarczy. Ponadto z referencji ma wynikać wyłącznie należyte wykonanie robót a nie adresy nipy czy kwoty.

4

Witam, do oferty dołączyłam skrócony odpis z KRS, na którym nie było tej zmiany. Do wyjaśnień dołączę po prostu pełny KRS i uchwałę o zmianie adresu. Mam nadzieję, że będzie oki.

Dzięki za pomoc

5

Wystarczy. Poza tym na jakiej podstawie Zamawiacz wołał konkretnie o referencje .... tego nie wie nikt smile