Temat: zamówienia do 14000 a ewidencja
czy ktoś już był na szkoleniu z nowelizacji i może wie jak prawidłowo ewidencjonować
zamówieia do 14000 euro dla ( sprawozdawczosci )
jeśli macie jakieś rozwiązania to proszę podziel się nim
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → zamówienia do 14000 a ewidencja
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
czy ktoś już był na szkoleniu z nowelizacji i może wie jak prawidłowo ewidencjonować
zamówieia do 14000 euro dla ( sprawozdawczosci )
jeśli macie jakieś rozwiązania to proszę podziel się nim
No właśnie. Jeśli chodzi o wydatki do 14 000 euro, to narazie wiemy, że takie będziemy musieli wykazać, ale jak? Domysły są różne w związku z czy rozwiązania też są różne.
Brak jest szczegółowych wytycznych póki co.
1. Sumować wszystkie wydatki do 14000 euro,
2. sumować wydatki w poszczególnych rodzajach zamówień (usł, rb, dost.),
3. jak w pkt. 2 + wykazanie ilość dokonanych zakupów w poszczególnionych rodzajach,
4. tak, aby na koniec roku mieć najmniej roboty
Dobry ten co prowadzi rejestr zamówień do 14 000 euro
Prowadzi to pewnie i większość tylko że nie od 1 zł tylko jakiejś wyższej kwoty np 2 tys.
No właśnie. Jeśli chodzi o wydatki do 14 000 euro, to narazie wiemy, że takie będziemy musieli wykazać, ale jak? Domysły są różne w związku z czy rozwiązania też są różne.
Brak jest szczegółowych wytycznych póki co.
1. Sumować wszystkie wydatki do 14000 euro,
2. sumować wydatki w poszczególnych rodzajach zamówień (usł, rb, dost.),
3. jak w pkt. 2 + wykazanie ilość dokonanych zakupów w poszczególnionych rodzajach,
4. tak, aby na koniec roku mieć najmniej roboty
Zgadzam się z tym. Póki nie ma rozporządzenia i konkretnych wytycznych to na razie trzeba bazować na zasadach j/w. Od początku roku najlepiej warto by było zrobić porządny rejestr by pod koniec roku bez problemu można by było sporządzić sprawozdanie do 14.000 euro - choć wydaje mi się, że problemy tak czy siak były, są i będą.
Byłam na szkoleniu z nowelizacji i mogę Tobie powiedzieć, że na razie prowadzący ostrożnie podchodzą z zamówieniami do 14.000 euro. Warto udać się na jakieś porządne szkolenie po wyjściu rozporządzenia w sprawie udzielania sprawozdań
1)u mnie to powyżej 3 000 euro prowadzę rejestr ale tylko postepowań a nie wydatków do tego ,
2) zdarzają się awarie i tak zwane nie przewidziane zakupy
3) a tak wogole to na poczatku roku mam pieniędzy tylko na niewielkie zakupy , w ciągu roku coś kapnie z jednostki nadrzednej - więc nie da się szacowac wydatków na cały rok tak jak bym chciala i sobie marzyła ,
ale cóz zrobić można ponarzekać tylko
temat pozostawiam otwarty może coś sie nasunie jakies proste rozwiązanie ,
owocnej pracy w poszerzaniu biurokracji a pracy nie zabraknie do 67 roku życia
Prowadzi to pewnie i większość tylko że nie od 1 zł tylko jakiejś wyższej kwoty np 2 tys.
1 euro = 100 centów
1 euro = 4,0196 zł
1 cent 0,040 zł = 4 gr.
myślę, że spokojnie można prowadzić ewidencję do 4 groszy, niżej nie ma potrzeby
Ta sprawozdawczość przyprawia mnie o ból głowy. Teraz jak wyjdzie rozporządzenie w sprawie sprawozdawczości to dzień musiałby mieć dla mnie 24 h. Zajechać się idzie.
wynika, że trzeba będzie rejestrować każdą fakturę. jak kupię sobie np. miotłę to trzeba będzie zarejestrować jej wartość netto. niezła paranoja. ciągle narzekają, że tylu urzędników jest, a sami powodują, ze ich liczba się zwiększa. ktoś to musi przecież rejestrować.
Nie wejdzie to jednak:
umowy zawarte przed 20 luty
zamówienia na bazie innych ustaw - np. gosp. nieruchomościami
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc