1

Temat: odrzucenie protestu po terminie

Wykonawca, postępowaniu prowadzonym na podst. znowelizowanej ustawy, wniósł protest na treść siwz po terminie. Chcę odrzucić protest. Czy muszę informować o treści odrzuconego protestu wszystkich uczestników postępowania i przesłać im treść odrzucenia protestu? Czy muszę zawiesić treść protestu kwalifikujacego się do odrzucenia na stronie internetowej, na której wisi siwz? No i ile mam czasu na odrzucenie protestu? Nie bardzo mogę się połapać, co autor Pzp miał na myśli. Czy obowiazują tu terminy z art. 183 Pzp dot. rozstrzygniecia protesu? Ale, moim zdaniem, odrzucenie to nie rozstrzygnięcie.
Pomóżcie, proszę.

2

Odp: odrzucenie protestu po terminie

Odrzucenie jest rozstrzygnieciem, a protest podlegajacy odrzuceniu traktuje sie jak kazdy inny. Czyli musisz wykonac wszystko, co napisałes.

3

To jest postępowanie do 60 tys?

4

Pytanie emi jest jak najbardziej na miejscu odrzucenie protestu nie jest równoznaczne z rozstrzygnięciem chyba, że jest to postępowanie do 60 tys. ?

5

Niedzwiadek napisał/a:

odrzucenie protestu nie jest równoznaczne z rozstrzygnięciem chyba, że jest to postępowanie do 60 tys. ?

Odrzucenie = rozstrzygniecie.
Tyle, ze nie zawsze ostateczne.

6

no dokładnie o to chodzi bo wyraz "ostateczne" ma tu istotne znaczenie. Cytuję za słownikiem języka polskiego:

rozstrzygać ndk I, ~am, ~asz, ~ają, ~aj, ~ał, ~any ? rozstrzygnąć dk Va, ~nę, ~niesz, ~nij, ~nął, ~nęła, ~nięty, ~nąwszy
?rozważywszy coś postanawiać, decydować o czymś; wpływać na coś w sposób decydujący, ostateczny, być czynnikiem, od którego zależy wynik, los czegoś?

Zatem rozstrzygnięcie zawsze jest ostateczne.

7

Oj stary, troche przeginasz...
"art. 184.1 Od rozstrzygniecia protestu przysługuje odwołanie"
Jesli rozstrzygniecie jest ostateczne, to jak moze przysługiwac od niego odwołanie??

8

Piotrek czy w rozmaitych analizach zapisów prawnych nie sięga się często do wykładni tzw. wykładni językowej? - nie jestem prawnikiem i oczywiście mogę się mylić

9

proszę wiec o traktowanie jako zwykłego śmiertelnika a nie studenta prawa na egzaminie

10

Wykładnia językowa jest podstawowym rodzajem wykładni.
I z niej wynika, ze rozstrzygniecie jest ostateczne wtedy, gdy nie moze juz byc zmienione (np. rozstrzygniecie protestu do 60 tys. euro, rozstrzygniecie odwołania od 60 tys. do 10/20 mln euro). Jezeli moze byc zmienione, to nie jest ostateczne.

11

Nie będą się czepiał (co nie znaczy że się do końca zgadzam) ale skoro wykładnia językowa jest taka a nie inna to po co w pzp namieszano: oddalenie, odrzucenie, rozstrzygnięcie - pytanie retoryczne.

12

Rozstrzygniecie protestu moze byc trojakie:
- uwzglednienie
- oddalenie (nieuwzglednienie z przyczyn merytorycznych)
- odrzucenie (nieuwzglednienie z przyczyn formalnych)
Myslałem, ze to oczywiste...:D

13

:cool

Pewnie że oczywiste lol chodzi o różnicę między słownikowym pojęciem rozstrzygnięcia (j.w.) i zawartym w pzp, według mnie jeżeli rozstrzygnięcie samo w sobie jest ostateczne (słownikowe j.w.), to po co mieszać ale to jest czysta teoria

a masło robione jest z masła;)

14

miało być tak cool - idę się opalać, pozdrawiam wszystkich