1

Temat: wczesniejsze wniesienie wadium

czy mogę okreslić w SWIZ termin wniesienia wadium? np.
"Każda oferta musi być zabezpieczona wadium o wartości ................. zł. wniesionym maksymalnie na 2 dni przed upływem terminu składania ofert. "
Moj Kierownik upiera sie żeby tak zrobić a ja nie jestem pewna czy można.

2

Odp: wczesniejsze wniesienie wadium

Przekonaj kierownika że to troszke niedopuszczalne...

3

zapis w ustawie jest, że wadium wnosi sie przed terminem składania ofert ale nie ma zapisu czy mozna żądac wniesienia go wcześniej tzn przed upływem składania ofert. Pytanie nadal pozostaje, bo nie mam argumentów jak przekonania Kierownika, a On twierdzi ze to lepiej dla nas jak zostawimy taki zapis.

4

a dlaczego lepiej? Jeżeli do momentu otwarcia ofert wykonawca nie wniesie wadium, to przecież i tak go wykluczasz z art 24 ust. 2 pkt 4 i odrzucasz jego ofertę na podstawie art. 24 ust. 4 pzp, więc nie ma problemu.

5

To zadziwiające, jak ludzie lubią sobie (i innym) utrudniać życie...

6

Na czym ma polegać to "lepiej dla Was" to chyba tylko kierownik wie...
Moment wniesienia wadium jest w gestii wykonawcy i nie wolno mu tego narzucać zgodnie z przytoczonym przez Ciebie przepisem  - ma to uczynić przed upływem terminu składania. Jeśli wyznaczycie inny termin a przysługuje odwołanie to wróże porażke

7

Dziękuję, będę walczyć i przekonywać! I tak odnosze wrażenie, że to są jakieś kombinacje  ze strony Kierownika.

8

Masz np. termin składania 2 tyg. a kierownik (Twój) hce aby wadium było wnoszone najpóźniej tydzień przed terminem składania ofert... Zapytaj go, co zrobi z wykonawcą, który dzień przed terminem składania zechce przystąpic do przetargu. Kierownik go wykluczy? Na jakiej podstawie? No, chyba, że kierownikowi zależy na tym, aby jedyna oferta była złozona przez jego brata ciotecznego stryjecznego wujka ze strony babci z drugiego małzeństwa...

9

sprawa już załatwiona pomyślnie smile i wydaje mi się (wręcz jestem pewna) że chodzi o tego brata ciotecznego stryja... ale tak juz jest!

10

oferta musi byc zabezpieczona wadium w momencie skladania oferty. i tylko takie rozw jest dopuszczalne. pozdr dla ciotecznego... smile nie udalo sie smile BRAWO.

11

lolilap napisał/a:

oferta musi byc zabezpieczona wadium w momencie skladania oferty.

Eee tam, może zostać zabezpieczona później.
Byle przed upływem terminu do składania ofert.

12

tak tak o tym myslalem smile

13

I tak Kierownik zrobił po swojemu, zostawił zapis w SWIZ, że wadium nalezy wnieść do 20 list a przetarg jest 21.  I tak zostało:(

14

Trzymaj sie z daleka od tego postępowania...

15

Marko napisał/a:

Trzymaj sie z daleka od tego postępowania...

fajnie by było....

16

Jeżeli wykluczysz kogoś kto wniósł wadium 21 - protest murowany. Zapewne oferte będzie składał jego brat cioteczny stryjecznego wujka ze strony babci z drugiego małzeństwa...

17

założe się, że tak będzie, nie ma jasnego zapisu co do terminu wniesienia wadium, tzn dla mnie ten zapis jest jasny ale dla Kierownika nie- mysli ze można samemu okreslić termin bo ustawa tego nie zakazuje. a ewentualne protesty będa trafiać do mnie i ja będe odpowiać, siła wyższa.

18

Pewnie kierownik przeczytal albo zaslyszal opinie zawarta w komentarzu UZP, ktora jest koszmarna i niestety zgodna z tym co zrobił kierownik... hmm

19

najgorsze jest to, że uważa, że można to różnie interpretować, w razie protestów będę miała satysfakcję i powiem :a nie mówiłam!

20

nie martw sie i tak pewnie wszyscy sie do tego dostosuja (choc nie jest to madre) bo b rzadko sie zdarza zeby ktos wplacal wadium w ostatni dzien, gdyz i tak na konto nie wplyneloby do godziny otwarcia. (w przypdku gdy otwarcia dokonujesz rano smile )

21

A jak bede chciał wnieść w formie gwarancji to mam gnać dzień wcześniej do zamawiacza bo kierownik tak chce... ? wink

22

Marko sport to zdrowie lol

23

Ja sie moge przejść - pytanie gdzie w następstwie przejdzie sie kierownik lol

24 (edytowany przez lolilap 2007-09-25 09:42:26)

macie slusznosc smile heheh do PKOLu smile

albo po rozum do glowy smile

marto
a zapytaj kierownka od kiedy ma gwarancja obowiazywac smile

25

w tym zamówieniu nie ma zabezpieczenia, jest to usługa.
najlepsze jest to, że swiz przeszła dzisiaj przez rece prawnika i on stwierdził ze taki zapis może zostać, hehehe a jak zapytałam go co zrobimy w razie ewentualnych protestów to stwierdził ze zobaczymy!! hehehe zgłupiałam do reszty;)