1

Temat: Wniosek o informacje o ewentualnych wyjaśnieniach i zmianach w SIWZ

Dostałem Wniosek od wykonawcy z prośbą o przesyłanie informacji o ewentualnych wyjaśnieniach i zmianach w SIWZ. Pzp mówi o przekazywaniu takich informacji tylko wykonawcom, którzy pobrali SIWZ a nie tym, którzy zwrócili się z prośbą o przekazywanie wszelkich informacji odnośnie postępowania.

Oczywiści nie mam żadnych problemów z przesłaniem takich informacji, jednak nie jestem przekonany, co do zgodności takich praktyk z Pzp.  Kilkakrotnie czytałem i słyszałem na szkoleniach, żeby tego typu informacji nie przekazywać nawet wykonawcom, którzy zadali pytanie do SIWZ a jedynie tym, którzy pobrali SIWZ.

Chętnie poznam wasze opinie.

2

Odp: Wniosek o informacje o ewentualnych wyjaśnieniach i zmianach w SIWZ

masz umieszczone na stronie? Więc wyjaśniaj na stronie. U mnie w SIWZ napisane, że wszelkie zaytania i wyjaśnienia są umieszczone na mojej stroni www.... i nikomu nic nie wysyłam bo i teraz już nikt chyba nie pobiera wersji papierowej SIWZ skoro jest elektroniczna

3

Dostałem wniosek od wykonawcy z prośbą o przesyłanie informacji o ewentualnych wyjaśnieniach i zmianach w SIWZ.

co do zasady zmiany siwz oraz ewentualne pytania do siwz oraz odpowiedzi na te pytania są publikowane na www. a bywa również ze BZP lub DUUE.

Kiedyś kto poprosił mnie abym przesłał jemu link do pewnej strony, zapytałem dlaczego, przecież jest to oficjalnie wiadome? usłyszałem: nie chce mi się szukać...  wg mnie temu ma służyć prośba skierowana co Ciebie.

4

W sumie można przekazać ale obowiązku nie ma.

5

Możesz nie musisz. Jeśli zamieszczasz wszystko na stronie internetowej to wykonawca winien dopilnować tego i doglądać strony. To w jego interesie jest bycie na bieżąco ze wszystkimi zmianami czy wyjasnieniami SIWZ. Tak jak pisze covec niektórzy wykonawcy idą na łatwiznę bo nie chce im się szukać na stronie a tak to maja na bieżąco informacje na skrzynce pocztowej itd. bez kiwnięcia palcem.

6

Obowiązek informowania wykonawców o wszelkich czynnościach przed otwarciem ofert związany jest z przekazaniem SIWZ. W innych przypadkach nie jestem przekonany żeby zamawiający mógł takich informacji udzielać, ustawa tego nie przewiduje.

Dla mnie ten przepis ma chronić interesy wykonawców nie posiadających dostępu do internetu (chodzą po urzędach i czytają ogłoszenia na tablicy smile ). "Internetowi" wykonawcy wszystkie informacje mają w Internecie.

7

Tylko strona internetowa zamawiającego.