1

Temat: szkolenia a szacunek

w roku 2012 robiłam  5 szkoleń unijnych
ceny były rózne od 5000 - 15000  za jedno szkolenie,
czy organizując szkolenie w tym samym temacie  z mniejsza tylko ilością godzin mogę wziąć do szacunku cenę Wykonawcy który wygrał , proporcjonalnie do ilości planowanych godzin, czy obrać inna taktyke  i ewentualnie zwiększyć o wskażnik cen.

I czy planując środki na ten cel zwiększac je o stawkę VAT jeśli z góry wiem, że Wykonawcy podają stawke netto=brutto,

szkolenia finansowane w 70 % ze środków publicznych zwolnione sa z VAT  ?

2

Odp: szkolenia a szacunek

Może lepiej na podstawie cen rynkowych - obecnych, bynajmniej tak bym zrobił.

3

szacowani wartości zamówienia z należytą starannością na bazie już wykonanych szkoleń w oparciu o ceny jednego wykonawcy to jest ryzykowne. Czy nie można poszukać w necie podobnych szkoleń i cen za jaki są wykonywane? (wydrukować trzy rożne i załączyć do sprawy). Rozwiązanie proponowane przez Ciebie to ostateczność (mam na myśli ceny ubiegłoroczne i zwiększenie o wskaźnik).
Szacunkowa wartość zamówienia jest netto.
Jeśli chodzi o zwolnienia z VAT w przypadku finansowania szkolenia ze środków publicznych w co najmniej 70% to się zgadza (patrz ustawa o podatku od towarów i usług)

4

Marcel ceny rynkowe do szkoleń są tak rózne a rozpiętość jeszcze lepsza od 85 zł za godzine do 200zł za godzine np. doradcy i psychologowie ,
więc może faktycznie uśrednię cenę za godzine na podstawie cen rynkowych
w moim przypadku nie uciekam od stosowania ustawy więc jak zawyżę szacunek to nikt mi głowy nie urwie ,

5

Ceny zawsze będą różne, nie karzę pytać 10-ciu, wystarczy 3 i wyliczyć średnią.

6

OT
Po zobaczeniu tematu zastanawiałem się do czego ten szacunek czy do wykładowcy czy też uczestników szkolenia wink

7

Klimczakmi smile  - szacunek zawsze mam dla ludzi bo tak mnie wychowali rodzice smile ,

więc wyrazy szacunku dla wszystkich na forum  smile
jaki ten język POLSKI piękny

8

Możesz albo po cenach rynkowych i uśrednić to, albo wziąć ceny jednostkowe z poprzedniego roku i zwiększyć np. o 10 lub 15% i przy szacunkach napisać np. przewidywane wydatki w 2013 roku na podstawie wydatków poniesionych w 2012 r. zwiększonych  o wskaźnik inflacji (15%). smile

9

Komunikat
Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego

z dnia 15 stycznia 2013 r.

w sprawie średniorocznego wskaźnika cen towarów
i usług konsumpcyjnych ogółem w 2012 r.

Na podstawie art. 94 ust. 1 pkt 1 lit. a ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2009 r. Nr 153, poz. 1227, z późn. zm.1)) ogłasza się, że średnioroczny wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem w 2012 r. w stosunku do 2011 r. wyniósł 103,7 (wzrost cen o 3,7%).

eva  wskaźnik jest jw. a skąd te 15 %  skoro ustawa mówi o średniorocznym wskaźniku cen

10 (edytowany przez covec 2013-02-07 12:22:00)

z życia i obserwacji smile

11

dokładnie covec historie z życia wzięte smile

12

eva napisał/a:

Możesz albo po cenach rynkowych i uśrednić to, albo wziąć ceny jednostkowe z poprzedniego roku i zwiększyć np. o 10 lub 15% i przy szacunkach napisać np. przewidywane wydatki w 2013 roku na podstawie wydatków poniesionych w 2012 r. zwiększonych  o wskaźnik inflacji (15%). smile

jest dobrze lepiej zawyżyć niż zaniżyć nikt nie zarzuci szacowania w dół.

13

smile dziękuję tak też zrobię zawyżę szacunek z szacunku do zamówień publicznych smile