1

Temat: Czy to jest zmiana SIWZ

W postępowaniu  na zakup tablic rejestracyjnych podano szacunkową liczbę zamawianych tablic - 12.000 sztuk ogółem dla wszystkich rodzajów tablic. Wykonawca złożył pytanie z prośbą  o podanie ilości sztuk tablic poszczególnych rodzajów. WyliCzyliśmy ile będzie tablic w poszczególnych rodzajach i chcemy udzielić odpowiedzi Wykonawcy. zastanawiam się tylko Czy stanowić to będzie zmianę SIWZ, Czy potraktować to tylko jako odpowiedź na zapytania?
Nie ukrywam, że Wykonawca bardzo naciska na zmianę terminu składania ofert.

2

Odp: Czy to jest zmiana SIWZ

wg mnie wyjaśnienie nie ma zmiany warunków

3

wg mnie będzie to zmiana, a dokładnie uszczegółowienie przedmiotu zamówienia.  art. 29.1. O ile można takie wyjaśnienia potraktować jako zmieniające siwz, o tyle zmieni się pewnie ogłoszenie.

4

nie ma mowy o zmianie ogłoszenia - bo i po co? Jest ogólnie tyle ile jest. Liczba całkowita się nie zmieni a to będzie doprecyzowanie. Analogicznie jak np. korekta przedmiaru w RB. Tam też zmieniasz ogłoszenie?

5

to jest zdaje się dostawa...być może jest jakaś różnica w cenie wytworzenia poszczególnych rodzajów tablic, co finalnie może mieć wpływ na cenę oferty...uczciwa konkurencja...
Jak tak na to patrzę.

6

Jasne tylko co będziesz zmieniał w ogłoszeniu jeśli nie podałeś poszczególnych rodzajów tylko ogólnie? A że dostawa w tym wypadku nie ma znaczenia - podałem przykładowo. Może być np dostawa 200l farby olejnej. Precyzujesz sobie potem, że 100 w kolorze białym a 100 czarny

7

te 200 litów farby to ma być w jednej 200 litrowej beczce czy 200 opakowaniach litrowych?  Jest pewna różnica? w cenie...

8

Chodziło w tym wypadku o kolor nie o pojemniki i mój przykład. Jeśli będzie 1l opakowaniach? w ogłoszeniu też napiszesz że chcesz w taki kolorze tyle, a innym tyle a jeżeli będziesz miał 200 kolorów wypiszesz też w ogłoszeniu

9

odchodzimy od tematu smile mamy prawo do swojego zdania, i ja i Ty a koleżanka która zadała pytanie będzie się sugerować.

10

Jeśli wartość szacunkową ujęłaś w ogłoszeniu bądź ilość itd to należy zamieścić ogłoszenie o zmianie ogłoszenia. W innym przypadku nie musisz, ale zamieszczasz odpowiedzi na zapytania do siwz z modyfikacją ilości tablic i ewentualnie formularza ofertowego bo zmieni się także kalkulacja oferty przez wykonawcę. Jeśli uważasz że wykonawcy w związku z modyfikacją siwz potrzebują więcej czasu na przygotowanie oferty to przedłużasz termin składania ofert. smile

11

jak EVA.

12

Jeżeli kupujecie w trybie PO to na pewno bez zmiany ogłoszenia. Jeżeli w PN to też raczej nie. Ogłoszenie nie zawiera opisu przedmiotu tylko określenie przedmiotu, wielkości i zakresu.
W twoim przypadku nie zmienia się przedmiot wielkość ani zakres (co często wiąże się ze zmianą wartość szacunkowej zamówienia). Po prostu udzielasz bardziej szczegółowych informacji.

13

ja osobiści uważam, ze trzeba zmienić siwz a szczególnie formularz ofertowy z podziałem na  rodzaje tablic ich ilości i ceny jednostkowe (to pomoże w rozliczeniu) a oceniać wartość za całość.

14

W/g mnie jest to zmiana która musi zostac odnotowana w SIWZ. Podanie konkretnych liczb dla rodzajów tablic rejestracyjnych stanowi uszczegółowienie opisu przedmiotu zamówienia i ma istotny wpływ na treść oferty. Swoja drogą dziwię się że nie dokonaliście takiego podziału przed ogłoszeniem postępowania. Ceny dla poszczególnych rodzajów tablic mogą się różnić.
Według mnie informacja o ilości poszczególnych rodzajów tablic nie koniecznie musi stanowić element ogłoszenia więc nie ma potrzeby zmiany samego ogłoszenia.

15

Czyli SIWZ tak ogłoszenie nie.

16

ja bym nawet nie robił tego jako zmianę SIWZ ale wyjaśnienie do niej to jednak istotna różnica w procedurze...

17

Witam
Mam pytanie,  jest realizowane zamówienie, PN, nie było jeszcze otwarcia ofert. W wyniku zapytania Wykonawcy zmieniono SIWZ, wskazano w jakiej wysokości Wykonawca ma wykazać wykonanie dostaw w ostatnich 3 latach, wskazano również w zakresie wymogów obowiązek złożenia oświadczenia, że nie podlega wykluczeniu na podstawie 24 ust 2 pkt 5, dodano, w zakresie wymaganych dokumentów oświadczenie z art 24 ust 2 pkt. dodano załącznik - oświadczenie z art 24 ust 2 pkt.5.  W związku z faktem, że ww. zmiany prowadzą do zmiany ogłoszenia i dotyczą warunków udziału w postępowaniu przedłużono termin otwarcia ofert. Jednakże osoba która miała opublikować ogłoszenie o zmianie ogłoszenia w PZP,  opublikowała wyłącznie ołoszenie w zakresie zmiany terminu otwarcia ofert, na stronie internetowej opublikowała również teskt jednolity zmienionej SIWZ ( jest odmienny od zmiaz w SIWZ wprowadzonych w yniku zapytania wykonawcy). W tekście jednolitym nie wskazała, które elementy uległy zmianie, co więcej w ogłoszeniu w PZP brak jakiej kolwiek informacji, że w SIWZ  zmieniło się cokolwiek niż termin otwarcia ofert. Pojawia się teraz moje pytanie, czy mogę w jakikolwiek sposób uratować to postępowanie, czy powinnam je unieważnić na podstawie art 93 ust 1 pkt 7. Obawiam się zarzutu naruszenia art 7 pzp. Podkreślam, że nie było jeszcze otwarcia ofert, czy publikacja ogłoszenia o zmianie w PZP uratuje postepowanie?, będę bardzo wdzięczna za opinię

18

majka1983 napisał/a:

Podkreślam, że nie było jeszcze otwarcia ofert, czy publikacja ogłoszenia o zmianie w PZP uratuje postepowanie?, będę bardzo wdzięczna za opinię

Opublikuj ogłoszenie o zmianie ogłoszenia i będzie OK

19

Okazało się teraz, że pierwotne ogłoszenie nie było zgodne z SIWZ, czy to nie stanowi problemu?

20 (edytowany przez Niedzwiadek 2013-03-20 08:24:52)

Jak zmienisz teraz na właściwe, to nie będzie problemu (o ile nie minął termin składania ofert). Zawsze w ostateczności liczy się zawsze ogłoszenie po zmianach. M.in. po to wprowadzono możliwość zmiany ogłoszenia.