1

Temat: uchylanie się wykonawcy od podpisania umowy

więc gdy już mam na pismie że wykonawca nie podpisze umowy to teraz:
1. musze napisac zawiadomienie na stronie internetowej ze podpiszemy umowe z drugą w kolejności ofertą?
2.czy od razu mogę podpisywać umowę czy też trzeba odczekać 5 dni?
3. trzeba powiadomić inne firmy  o dokonanej zmianie?
4.a jak to się ma do ogłoszenia o udzieleniu zamówienia, ( wykazuje ofertę takiego wykonawcy czy ją pomijam)?
pierwszy raz spotykam się z taka sytuacją więc będę wdzięczna za wszelką pomoc, dziękuję

2

Odp: uchylanie się wykonawcy od podpisania umowy

1. Zamieszczasz informację na stronie internetowej o wyborze drugiej w kolejności ofercie.
2. Poinformuj pozostałych wykonawców.
3. Nie musisz czekać 5 dni, możesz umowę podpisać następnego dnia po zamieszczeniu informacji.
4. Ogłoszenie o udzieleniu zamówienia - wpisujesz wykonawcę z którym zawarłaś umowę tj. tego drugiego w kolejności. smile

3

dziękuję

4

Oczywiście nie musisz wybierać tego drugiego, jest to twoje uprawnienie a nie obowiązek.

5 (edytowany przez eva 2013-02-08 12:33:43)

oczywiście mozesz powiadomić innych wykonawców ale nie musisz - ale jak co lepiej to zrobić smile

6

powiadomiłam, jeszcze raz dziękuję

7

Niech wiedzą i niech im żal d..ę ściska smile

8

oczywiście nie była to złosliwość ale.... realne spojrzenie na świat, czyż nie Marcel?

9

Pewnie wink

10

eva napisał/a:

1. Zamieszczasz informację na stronie internetowej o wyborze drugiej w kolejności ofercie.
2. Poinformuj pozostałych wykonawców.
3. Nie musisz czekać 5 dni, możesz umowę podpisać następnego dnia po zamieszczeniu informacji.
4. Ogłoszenie o udzieleniu zamówienia - wpisujesz wykonawcę z którym zawarłaś umowę tj. tego drugiego w kolejności. smile

ad.4 oczywiście wpisujesz wyk. z którym zawarłaś umowę ale wpisujesz najtańsza -czyli cena tego co nie podpisał umowy , cena wybranej  - czyli 2  no i cena najdroższa