1

Temat: autoryzowany serwis

Sprawa wygląda tak:
1. Zamawiający na konserwacje i naprawę posiadanego przez siebie sprzętu używanego planuje ogłosić przetarg. Czy może dopuścić do udziału wykonawców którzy są autoryzowani przez producenta sprzętu? Zam. zna co najmniej dwóch takich wykonawców w swojej okolicy. 
2. Dokument autoryzacji trochę mi miesza; wg. mnie nie mieści się w art. 22.1.1. oraz w paragraf 5 rozporządzenie ws. dokumentów... problem w tym jak później ewentualnie taki dok. uzupełnić.

Proszę o Wasze opinie, jak można temat ugryźć smile

2

Odp: autoryzowany serwis

1. Tak
2. Zgodnie z art. 25 ust. 1  ustawy Pzp zamawiający może żądać od wykonawców wyłącznie oświadczeń lub dokumentów niezbędnych do przeprowadzenia postępowania, które potwierdzać będą między innymi spełnianie warunków udziału w postępowaniu. Zakres oraz formę dokumentów, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy, określa rozporządzenie w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy. Katalog dokumentów potwierdzających spełnianie warunków udziału w postępowaniu, który został określony w rozporządzeniu, jest katalogiem zamkniętym i nie przewiduje takiego dokumentu jak potwierdzenie posiadania autoryzacji. Dokumentami potwierdzającymi spełnienie warunku dotyczącego uprawnień do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania (którego sposób oceniania określić należy w sekcji III.3.1 ogłoszenia o zamówieniu), są: koncesje, zezwolenia i licencje - dokumentów tych można wymagać w postępowaniach, których przedmiot wymaga od prowadzących działalność gospodarczą w tym zakresie posiadania odpowiednich zezwoleń zgodnie z przepisami prawa, np. licencja uprawniająca do świadczenia usług ochrony mienia; pozwolenia na wywóz i składowanie odpadów, koncesja zezwalająca na obrót paliwami itd. Żaden z tych dokumentów nie jest dokumentem potwierdzającym posiadanie autoryzacji.

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=3534

3 (edytowany przez covec 2013-02-12 07:13:26)

czyli mówiąc krótko, zamawiający żąda aby wykonawca był autoryzowany przez producenta sprzętu, ale dokumentu jako takiego żądać  nie mogę. Pytanie co zrobić w sytuacji kiedy dostanę ofertę od wykonawcy o którym nic nie wiem, jak go zweryfikować...?
wyjaśnienia...?

4

Może zapisać że odpowiedni (wymagany) dokument, będzie konieczny do przedstawienia od wybranego wykonawcy przed podpisaniem umowy!?

5

może smile

6

covec napisał/a:

Sprawa wygląda tak:
Dokument autoryzacji trochę mi miesza; wg. mnie nie mieści się w art. 22.1.1. oraz w paragraf 5 rozporządzenie ws. dokumentów... problem w tym jak później ewentualnie taki dok. uzupełnić.

Proszę o Wasze opinie, jak można temat ugryźć smile

Według mnie stawiany wymóg aby konserwacja i naprawa używanego sprzętu była realizowana przez wykonawców, posiadających autoryzację producenta, może faktycznie być oceniana "na dwoje babka ..."

Z jednej strony wydaje się, że - w przypadku określenia takiego warunku udziału - można kwalifikować to jako zdolności wykonawcy (potencjał kadrowy, know-how), z drugiej zaś - w przypadku braku szczególowego warunku w tym względzie - można oceniać to w kategoriach cześci szczegółowego opisu przedmiotu zamówienia (wymaganego sposobu realizacji zamówienia), a ewentualne potwierdzenia/ oświadczenia wykonawców w zakresie sposobu wykonywania usługi, będą stanowić dokumenty o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt 2 pzp (dokumenty przedmiotowe - katalog otwarty par. 5 rozporządzenia ws. dokumentów).

W formularzu ofertowym można wyodrębnić takie oświadczenie wykonawcy w omawianej intencji, pozostawiając mu do wyboru opcję: 1) posiadania autoryzacji od producenta lub 2) dysponowaniem osobami, które posiadają takie uprawnienia/ kwalifikacje (potencjał kadrowy). Dodatkowo zamawiający może zarządać oświadczenia od wykonawcy którą z części zamówienia zamierza wykonać z udziałem podwykonawców. W przypadku jeżeli wymóg posiadania autoryzacji producenta będzie częścią opisu sposobu realizacji zamówienia, wykonywanie takiego zamówienia bez autoryzacji będzie nienależytym wykonaniem zamówienia.

7

Dzięki panowie za solidną podpowiedź smile