covec napisał/a:Sprawa wygląda tak:
Dokument autoryzacji trochę mi miesza; wg. mnie nie mieści się w art. 22.1.1. oraz w paragraf 5 rozporządzenie ws. dokumentów... problem w tym jak później ewentualnie taki dok. uzupełnić.
Proszę o Wasze opinie, jak można temat ugryźć
Według mnie stawiany wymóg aby konserwacja i naprawa używanego sprzętu była realizowana przez wykonawców, posiadających autoryzację producenta, może faktycznie być oceniana "na dwoje babka ..."
Z jednej strony wydaje się, że - w przypadku określenia takiego warunku udziału - można kwalifikować to jako zdolności wykonawcy (potencjał kadrowy, know-how), z drugiej zaś - w przypadku braku szczególowego warunku w tym względzie - można oceniać to w kategoriach cześci szczegółowego opisu przedmiotu zamówienia (wymaganego sposobu realizacji zamówienia), a ewentualne potwierdzenia/ oświadczenia wykonawców w zakresie sposobu wykonywania usługi, będą stanowić dokumenty o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt 2 pzp (dokumenty przedmiotowe - katalog otwarty par. 5 rozporządzenia ws. dokumentów).
W formularzu ofertowym można wyodrębnić takie oświadczenie wykonawcy w omawianej intencji, pozostawiając mu do wyboru opcję: 1) posiadania autoryzacji od producenta lub 2) dysponowaniem osobami, które posiadają takie uprawnienia/ kwalifikacje (potencjał kadrowy). Dodatkowo zamawiający może zarządać oświadczenia od wykonawcy którą z części zamówienia zamierza wykonać z udziałem podwykonawców. W przypadku jeżeli wymóg posiadania autoryzacji producenta będzie częścią opisu sposobu realizacji zamówienia, wykonywanie takiego zamówienia bez autoryzacji będzie nienależytym wykonaniem zamówienia.