1

Temat: zamówienie na bony towarowe

Przeprowadzamy postepowanie dotyczące dostawy bonów towarowych i mamy pewien problem a mianowicie:
Czy przy zakupie w/w bonów wykonawcy mogą zastosować prowizję procentową lub rabat-upust liczony od łącznej wartości bonów (biorąc pod uwagę Ustawę o zmianie ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji DZ. U. z 2002r. Nr 126, poz. 1071)
(np: przy zastosowaniu powyższego za bon o nominale 50 zł Zamawiający zapłaciłby 49 zł.- w przypadku rabatu lub 51 zł.- w przypadku prowizji)
Za szybką odpowiedź bardzo dziękuję.

2

Odp: zamówienie na bony towarowe

Dokładnie.
I jeszcze coś... Prof. Miodek przekonał mnie, że mówi sie "opust", a nie "upust". Podał ciekawy przykład: upuścić mozna np. szklankę, a cenę tylko opuścić... smile to tak na marginesie...

3

jacek0707 napisał/a:

Dokładnie.

Tylko co dokładnie.... ??

Amelia jakie kryteria ustaliliście ?

4

...dokładnie, czyli wykonawca może zastosować prowizję procentową, albo rabat-opust

5

Mamy dwa kryteria : termin płatności i cena

6

jacek0707 napisał/a:

...dokładnie, czyli wykonawca może zastosować prowizję procentową, albo rabat-opust

A jak się to ma w takim razie do przytoczonej przeze mnie Ustawy o zmianie ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji DZ. U. z 2002r. Nr 126, poz. 1071

Amelia

7

to bardzo ciekawe co piszecie bo w mojej sytuacji Wykonawca naliczył sobie koszt produkcji bonu, ponieważ ich wartość to cena 5,- i 10 ,- zł . A koszt bonu to cena 5,013 zł.za ten o nominale 5,- bardzo zabawne i z tego powodu dwa razy unieważniałam postępowanie.
Bony powinny być wyłączone z procedury. Bo bon to pieniądź tylko w innej formie. I taka firma X w Polsce ma umowy podpisane prawie ze wszystkimi sklepami i firmami usługowymi.

8

miłka napisał/a:

Bo bon to pieniądź tylko w innej formie.

Nie mów tego głośno!
Bo inaczej zabronią rozdawać bony...:)