1

Temat: wykonawca nie wyjaśnił treści oferty

Mam pytanie. Wpłynęły 4 oferty w postępowaniu na dostawę. Trzy z firm które mają ten sam adres siedziby a różne formy działalności: spółka jawna, zwykła działalność i spółka z o.o. Wezwałem wszystkie trzy firmy do złożenia wyjaśnień w ofercie w trybie art. 87 ust 1.
Najtańszy wykonawca przysłał pismo o odstąpieniu od podpisania umowy. Minął już ponad tydzień, wykonawcy dostali 3 dni na odpowiedź a pozostali dwaj nie odpowiedzieli.

Co mogę z nimi zrobić jako, że mam podejrzenia, że również nie są zainteresowani podpisaniem umowy?

Chodzi tu o dostawę żywności a ich siedziba jest odległa o ok. 100 km, koszt dziennej dostawy to około 15 zł i nie mam pewności czy będą w stanie dowozić świeżą żywność codziennie rano.

2

Odp: wykonawca nie wyjaśnił treści oferty

Co było przyczyną wzywania z 87.1?

3

Powodem wezwania do wyjaśnień była duża odległość siedziby wykonawcy od zamawiającego a także wartość "codziennej" dostawy (pieczywo) która jest o wiele niższa niż sam koszt paliwa.

4

Jeżeli wykonawca nie złożył wyjaśnień trzeba przeanalizować stan istniejący, gdyż z ustawy nie wynika bezpośrednio że obligatoryjnie trzeba wykluczyć wykonawcę, pomijając rażąco niską cenę.

5

Z tego co piszesz wynika, że nie było podstaw wyjaśniania czegokolwiek. Nie jesteś od oceniania opłacalności wykonywania danego zadania - poza rażąco niską ceną oczywiście.

6

Racja.
A czy koligacje własnościowe między tymi firmami mają jakieś znaczenie?
-pierwszy wykonawca - X ma zwykłą działalność
-drugi wykonawca - spółka jawna - wspólnikiem jest wykonawca X
-trzeci wykonawca - spółka z o.o. - wspólnikiem jest też wykonawca X

7

Nie ma to znaczenia.

8 (edytowany przez covec 2013-02-14 08:36:29)

Rozumiem że jest po wyborze. Skoro jeden odmówił zawarcia umowy, to pisać do kolejnego, jeżeli odmówi to do kolejnego itd. z zastrzeżeniem możliwości finansowych zamawiającego. jak się skończą wykonawcy to "zamknąć" postępowanie i tyle.

jeśli chodzi o powiązania osobowe pomiędzy tymi trzema firmami to trochę to wg mnie zalatuje. nie wiem jakie ceny są pozostałych ofert, ale jak tak najtańszy się wycofuje na rzecz droższego to... z drugiej strony pieniądze są małe...

9

Zalatuje zwłaszcza przy spółce jawnej bo przecież nie ma ona osobowości prawnej...

Mimo wszystko Stefan z Andrzejem to inny Wykonawca niż sam Stefan...

10 (edytowany przez mi_ku 2013-02-14 08:47:01)

Nie było jeszcze wyboru.
Najtańszy złożył oświadczenie o odstąpieniu od podpisania umowy, po wezwaniu do wyjaśnień, następny w kolejności wyboru jest droższy, ale też "swój" jak on się wycofa to zostaje trzeci jeszcze droższy, ale też "swój". Dopiero czwarty najdroższy jest "obcy".
Wybaczcie tą terminologię.

11

Zabieraj wadia jak były i nie wybieraj ofert które są nie realne, tylko rób nowe zamówienie.

12

No właśnie. Zalatuje zmową cenową. A co w takiej sytuacji może zamawiający?

13

Nie było wadiów, gdyby były, to pewnie nikt by tak nie pogrywał.

14

Sprawa grubymi nićmi szyta, ale póki co zgodnie z prawem sad

15

To wygląda na zmowę przetargową. Tylko nie ma tego w pzp.

Jeden lub więcej oferentów uczestniczących w zmowie nie bierze udziału w przetargu lub cofa wcześniej złożoną ofertę ? niejednokrotnie już ocenioną przez zamawiającego jako najkorzystniejszą ? tak by wybrano ofertę wyznaczoną uprzednio przez zmawiających się.

16

Aha.