1

Temat: Protokół postępowania + Komisja Przetargowa

Mam pytanko. Przetarg nieograniczony, powyżej progu, wypełniam Protokół.

pkt. 12 Prace komisji przetargowej osób wykonujących czynności w postępowaniu zakończyły się w dniu......   tu wpisuję dzień wyboru najkorzystniejszej oferty.
Też tak robicie czy wpisujecie datę po odczekaniu standstill ?

Problem w tym, że jak wpisałem datę wyboru oferty, a np. po 3 dniach wpłynie odwołanie, albo sami jeszcze analizowaliśmy pewne informacje i jednak dla dobra postępowania postanowiliśmy anulować czynność wyboru oferty i przeprowadzić badanie jeszcze raz, to w pkt. 16 gdzie jest zakończenie prac Komisji Przetargowej po przeprowadzeniu ponownych czynności muszę wpisać datę późniejszą niż  w pkt. 12

I teraz jeśli w dok. powołującym Komisję jest napisane, że ostatnią czynnością Komisji jest wybór oferty lub unieważnienie postępowania, to czy będę musiał na nowo powoływać Komisję jeśli dojdzie do przeprowadzania czynności powtórzonych czy też lepiej w pkt. 12 wpisać tą samą datę co w pkt. 16 (jeśli w 16 wystąpiła), a jeśli nie to wpisać w pkt. 12 dzień wyboru oferty + standstill ?

I jeszcze , w co wymieniacie albo lepiej czy są jakieś dokumenty, których nie wymieniacie jako załączniki do protokołu? I czy jeśli wpłynęły załóżmy pytania od 3 firm w trakcie postępowania, to piszecie ogólnie "zapytania W do treści SIWZ" czy każde wymieniacie osobno z podaniem np. nazwy firmy ?

2

Odp: Protokół postępowania + Komisja Przetargowa

Data kiedy faktycznie prace komisji zostały zakończone to zawsze określał w protokole z posiedzenia komisji przetargowej, poza tym prace komisji mogę zakończyć dzisiaj a zawiadomienie wysłać dopiero jutro.
Jeżeli wpłynie odwołanie, to "reaktywacja" komisji.
Jako załączniki to praktycznie wszystkie papierki z postępowania np. zapytania to piszesz ogólnie, nie trzeba się tak rozdrabniać, lecz ja dopisuję jeszcze firmę smile

3

Reaktywacja czyli nowe np. polecenie służbowe znowu powołujące tą samą komisję czy po prostu Komisja wraca i na nowo analizuje?
Ja mam takie zapisy w poleceniu:
Do zadań komisji przetargowej należy w szczególności:
    - prowadzenie postępowania o udzielenie zamówienia publicznego,
    - otwarcie ofert,
    - analiza przedstawionych ofert,
    - przedstawienie propozycji wykluczenia wykonawcy,
    - przedstawienie propozycji odrzucenia oferty,
    - przedstawienie propozycji wyboru najkorzystniejszej oferty,
    - złożenie wniosku o unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia   
          publicznego.

Dodam, że u nas KP powoływana jest osobno do każdego postępowania.

Aha, jeszcze jedno. Pkt. 7 Zestawienie ofert. Wpisujecie kwoty z ofert czy już po poprawie oczywistych omyłek jeśli takie wystąpiły.
Na logikę po poprawie powinny być, ale z drugiej strony postępowanie należy pisać na bieżąco i powinno dokumentować po kolei całe postępowanie przetargowe, czyli wypełniając ten punkt nie dokonywałem jeszcze badania ofert.

4

1. Z zapisów wynika, że komisja zakończyła pracę (aczkolwiek intencje pewnie były inne).
2. W zestawieniu - kwoty z ofert.

5

MIRAS z jednej strony, z drugiej jest w zadaniach KP unieważnienie postępowania.
Nie ma również sztywnego zapisu, że prace KP kończą się jakimś konkretnym działaniem.

Wiec jak zrobić, traktować że to polecenie służbowe jest aktualne w przypadku odwołania po wyborze i Komisja dalej pracuje czy... nie wiem, powoływać na nowo Komisję?

Jak wspomniałem, słyszałem w UZP, że często robi się tak, że odczekuje się standstill i wtedy kończą się prace Komisji i tą datę wpisuje się w Protokole w pkt.12, po to aby nie trzeba było powoływać KP na nowo.

6

a jeszcze jedno.
W przypadku gdy zamówienia udzielono, zatwierdzenie protokołu może nastąpić dopiero po przesłaniu ogłoszenia o udzieleniu zamówienia (gdyż jest taki punkt do wypełnienie w protokole).
Jeśli Zamawiający przesłał to ogłoszenie np. dopiero 1,5 miesiąca po podpisaniu umowy, to protokół też trzeba zatwierdzić z tak odległa datą. Nie ma z tym problemów?

I druga sprawa. Postępowanie unieważnione, więc zatwierdzić protokół można po odczekaniu standstill.
I teraz dochodzi do sytuacji, że np. Wykonawca po 3 tygodniach składa wniosek o zwrot próbek,rysunków, itp.
Nie będzie to już udokumentowane w tymże protokole, gdyś jest on już zamknięty i zatwierdzony. Jest to ok ?

7

Arek nie rób sobie problemów zatwierdź protokół bez daty a później wpisz datę np. z dnia podpisania umowy lub zamieszczenia ogłoszenia o udzieleniu zam. Kontrola nawet na takie pierdoły nie patrzy bo to taka pierdoła jest.

8

Ta, ja daje do zatwierdzenia po wyborze. Potem wpisuje ręcznie datę zawarcia umowy. W razie odwołania nie powołuje komisji na nowo. To że zakończyła prace nie oznacza że się rozwiązała. Po prostu wznawia pracę.

9

Co do Komisji to też tak to przyjmowałem.
Co do zatwierdzenia protokołu....hmmm, nie za wcześnie?
Bo chociażby w załącznikach nie będziesz mieć dowodu zwrotu wadium (tych co nie wygrali to może tak, ale tego co wygrał na pewno nie, bo zwracasz mu dopiero po podpisaniu umowy).
A nie wiem czy akurat zwrot wadium to nie jest ważny dokument, który powinien być załącznikiem do protokołu.

10

versus_zp napisał/a:

Ta, ja daje do zatwierdzenia po wyborze. Potem wpisuje ręcznie datę zawarcia umowy. W razie odwołania nie powołuje komisji na nowo. To że zakończyła prace nie oznacza że się rozwiązała. Po prostu wznawia pracę.

Chyba za wcześnie, raczej po podpisaniu umowy i wysłania ogłoszenia o udzieleniu zamówienia.

11 (edytowany przez psz 2013-02-14 13:09:12)

Ja nie tworzę dokumentu przy zwrocie wadium, więc nie mam takiego załącznika.

Protokół zatwierdzam z datą wysłania ogłoszenia o udzieleniu zamówienia, może to być nawet ponad miesiąc od podpisania umowy bo czekam na zwrot podpisanej umowy.

12

A ostatnia sprawa. Gdzie podpisuje się kierownik Zamawiającego?  Tylko na końcu gdzie zatwierdza cały protokół, czy również tam gdzie Komisja podpisuje się zatwierdzając wynik postępowania, bo jest tam również zapis, że prace Komisji zatwierdził Kierownik. Tylko, że przy Komisji wyraźnie napisali (podpis) a przy Kierowniku już tego nie ma.

13

Na końcu.

14

Arek1980 napisał/a:

Wiec jak zrobić, traktować że to polecenie służbowe jest aktualne w przypadku odwołania po wyborze i Komisja dalej pracuje czy... nie wiem, powoływać na nowo Komisję?

Przyjmij, że komisja pracuje do momentu zatwierdzenia protokołu przez kierownika.

15

Arek1980 napisał/a:

1. Jeśli Zamawiający przesłał to ogłoszenie np. dopiero 1,5 miesiąca po podpisaniu umowy, to protokół też trzeba zatwierdzić z tak odległa datą. Nie ma z tym problemów?

2. I druga sprawa. Postępowanie unieważnione, więc zatwierdzić protokół można po odczekaniu standstill.
I teraz dochodzi do sytuacji, że np. Wykonawca po 3 tygodniach składa wniosek o zwrot próbek,rysunków, itp.
Nie będzie to już udokumentowane w tymże protokole, gdyś jest on już zamknięty i zatwierdzony. Jest to ok ?

1. Nie ma.
2. Jest ok.

16

Arek1980 napisał/a:

Co do Komisji to też tak to przyjmowałem.
Co do zatwierdzenia protokołu....hmmm, nie za wcześnie?
Bo chociażby w załącznikach nie będziesz mieć dowodu zwrotu wadium (tych co nie wygrali to może tak, ale tego co wygrał na pewno nie, bo zwracasz mu dopiero po podpisaniu umowy).
A nie wiem czy akurat zwrot wadium to nie jest ważny dokument, który powinien być załącznikiem do protokołu.

Nie jest na tyle ważny, że musi być bezwzględnie załącznikiem do protokołu.

17

Arek1980 napisał/a:

1. A ostatnia sprawa. Gdzie podpisuje się kierownik Zamawiającego? 

2. Tylko na końcu gdzie zatwierdza cały protokół, czy również tam gdzie Komisja podpisuje się zatwierdzając wynik postępowania, bo jest tam również zapis, że prace Komisji zatwierdził Kierownik.

3. Tylko, że przy Komisji wyraźnie napisali (podpis) a przy Kierowniku już tego nie ma.

1. Co do zasady: na końcu.
2. Zapis zgodnie z prawdą, w sensie że podpisał zawiadomienie o wyniku, które stanowi załącznik do protokołu.
3. To sobie napisz - jak chcesz bądź jeśli tego wymaga kierownik.

18

jeżeli prace komisji zakończył się np. 15.09. a jeden członek komisji był na urlopie i wrócił do pracy 17.09 to powinien złożyć podpis w pkt 14, czy powinni się podpisać tylko ci członkowie komisji, którzy byli obecni 15.09?

19

Na urlopie przecież można podpisywać dokumenty wink

20

Na chorobowym już nie big_smile