1

Temat: brak dokumentów na potwierdzenie spełniania przez dostawy wymagań

Wykonawca nie załączył do oferty dokumentów na potwierdzenie, ze oferowane dostawy odpowidają wymaganiom okreslonym przez Zamawiajacego w siwz.
W związku z powyższym zamawiajacy na podstawie art. 26 ust. 3 ustawy Pzp wezwie wykonawce do ich uzupełnienia. Czy jeśli wykonawca złoży już te dokumenty, a dla zamawiajacego będą one niejasne, to czy będzie mógł on wezwac wykonawce do złożenia wyjasnien i np. złożenia dokumenów, które potwierdzają złożone wyjasnienia. Bo wydaje mi się, że już drugi raz nie będę mogła wezwac wykonawcy do złożenia dokumentów. czy tez wówczas muszę posiłkowac się już samymi wyjaśnieniami?

2

Odp: brak dokumentów na potwierdzenie spełniania przez dostawy wymagań

zasada jednokrotnego wzywania dotyczy żądania uzupełnienia, a nie żądania wyjaśnień

3 (edytowany przez covec 2013-02-15 11:50:57)

Pytanie, a co jeśli wykonawca do wyjaśnień dołączy jakieś dokumenty z których będzie wynikało spełnienie warunku? czy pomimo pokrętnych wyjaśnień można podjąć decyzje na podstawie treści dołączonych dokumentów (nie wymaganych w wezwaniu do wyjaśnień)?

Pytam, ponieważ koleżanka podpowiadał mi jak poprosić drugi raz o dokumenty w piśmie dotyczącym złożenia wyjaśnień smile

4

covec napisał/a:

Pytanie, a co jeśli wykonawca do wyjaśnień dołączy jakieś dokumenty z których będzie wynikało spełnienie warunku? czy pomimo pokrętnych wyjaśnień można podjąć decyzje na podstawie treści dołączonych dokumentów (nie wymaganych w wezwaniu do wyjaśnień)?

Pytam, ponieważ koleżanka podpowiadał mi jak poprosić drugi raz o dokumenty w piśmie dotyczącym złożenia wyjaśnień smile

Decyzję zawsze można podjąć - w takiej sytuacji:
- ryzykuje wykonawca  - zam. uzna, że załączone dok. nie spełniają warunków - a 2 raz nie można uzupełnić,

- ryzykuje zamawiający - ktoś uzna, że te dołączone dok. nie spełniają warunków - a 2 raz nie można uzupełnić,

5

Wyjaśniać możesz sobie do woli tak długo do puki masz wątpliwości.Ale z żądaniem dodatkowych dokumentów to bym się wstrzymał.