1

Temat: kwota w budżecie a szacowanie

Witam
w budżecie projektu mam pewną kwotę powyżej progów unijnych. Budżet był ustalany dwa lata temu. Wartość szacunkowa na usługi powinna być ustalona nie później niż  na 3 miesiące przed ogłoszeniem. Z mojego rozeznania i szacowania wynika, że kwota w budżecie jest przeszacowana i to nawet o 50%. Taki szacunek pozwoliłby przeprowadzić procedurę poniżej progów.
Pytanie czy nikt mi nie zarzuci, że według dostępnej kwoty w planie powinienem przeprowadzić procedurę unijną ?

2

Odp: kwota w budżecie a szacowanie

Kwota w planie to inna sprawa niżeli wartość szacunkowa a więc najważniejszy jest szacunek.

3

mateusz napisał/a:

Pytanie czy nikt mi nie zarzuci, że według dostępnej kwoty w planie powinienem przeprowadzić procedurę unijną ?

Nikt, kto ma chociaż blade pojęcie o Pzp.

4

MIRAS napisał/a:
mateusz napisał/a:

Nikt, kto ma chociaż blade pojęcie o Pzp.

Czyli musisz uważać - jakaś kontrola może się przyczepić.

5

Marcel napisał/a:

Kwota w planie to inna sprawa niżeli wartość szacunkowa a więc najważniejszy jest szacunek.

Zgadzam się z Marcelem.

6

mateusz napisał/a:

Witam
w budżecie projektu mam pewną kwotę powyżej progów unijnych. Budżet był ustalany dwa lata temu. Wartość szacunkowa na usługi powinna być ustalona nie później niż  na 3 miesiące przed ogłoszeniem. Z mojego rozeznania i szacowania wynika, że kwota w budżecie jest przeszacowana i to nawet o 50%. Taki szacunek pozwoliłby przeprowadzić procedurę poniżej progów.

jeżeli jesteś osobą która merytorycznie może określić wartość tego zamówienia i jesteś przekonany ,że planując budżet ktoś ( dwa lata temu ! nie powinno być droższe) tak zawyżył to tak jak Marcel

7

Przeglądam ogłoszenia o udzieleniu zamówienia, gdzie występuje identyczny przedmiot zamówienia i widzę gołym okiem, że ceny wykonawców są o połowę niższe niż nasza kwota w budżecie. Ogłoszenia o udzieleniu to chyba najlepsze źródło aktualnych cen jeżeli chodzi o usługi.

8

Jeśli jest to dokładnie to sama usługa i w tym samym regionie to tak.

9

Ta sama usługa, ten sam region.