1

Temat: zwrot Wykonawcom dokumnetów złożonych do SIWZ

PYTANIE NR 1:
Czy możemy w SIWZ zamieścić zapis:
"Zamawiający informuje, że nie będzie zwracał materiałów stanowiących ofertę (art. 97 ust. 1 ustawy ? Prawo zamówień publicznych)"
Był to zapis kopiowany do każdej SIWZ ale po dokładnej analizie zastanawiam się czy jest prawidłowy bo w końcu art. 97 mówi o tym , że Z zwraca W na ich wniosek złożone przez nich materiały.

PYTANIE NR 2:
jaki jest okres przechowywania próbek złożonych do oferty?

2

Odp: zwrot Wykonawcom dokumnetów złożonych do SIWZ

Proszę o pomoc...

3

Wydaje mi się, że zapis taki jest dopuszczalny a art. ma zastosowanie wtedy gdy Z. nie zaznaczy w SIWZ, że nie ma możliwości zwrotu próbek.
Jeden ze szkoleniowców podawał przykład - zakup czekolad do stacji krwiodawstwa - Zamawiacz przecie je skonsumował. smile

Pytanie nr 2 - próbki przetrzymujesz tyle samo co dokumentację.

Proszę mnie poprawić jeśli się mylę.

4

Próbki składane przez wykonawców w toku postępowania o zamówienie publiczne są dokumentami i jako takie stanowią załącznik do protokołu postępowania i muszą być z nim przechowywane. Nie jest zatem możliwy ich zwrot.
Tak wynika z najnowszej opinii prawnej Urzędu Zamówień Publicznych, pt. ?Niedopuszczalność zwrotu próbek załączonych do oferty wybranego wykonawcy?.
Zamawiający, żądając od wykonawców w postępowaniu przedłożenia próbek, powinni zatem mieć na uwadze, że próbki jako załączniki do protokołu podlegają zatrzymaniu przez zamawiającego na okres 4 lat, licząc od dnia zakończenia postępowania.
Na możliwość zwrotu próbki nie ma przy tym wpływu ani jej wartość (nawet duża), ani zrealizowanie umowy. Dlatego też, biorąc pod uwagę konsekwencje ekonomiczne i finansowe, jakie mogą ponieść wykonawcy w związku z koniecznością złożenia próbek oferowanych towarów, zwłaszcza w przypadku przedmiotów charakteryzujących się znaczną wartością, zasadnym wydaje się - zdaniem UZP - rozważenie możliwości rezygnacji z żądania próbek na rzecz przeprowadzenia przez wykonawcę prezentacji oferowanych towarów.

5 (edytowany przez radas 2012-06-20 14:51:52)

Nero napisał/a:

PYTANIE NR 1:
Czy możemy w SIWZ zamieścić zapis:
"Zamawiający informuje, że nie będzie zwracał materiałów stanowiących ofertę (art. 97 ust. 1 ustawy ? Prawo zamówień publicznych)"
Był to zapis kopiowany do każdej SIWZ ale po dokładnej analizie zastanawiam się czy jest prawidłowy bo w końcu art. 97 mówi o tym , że Z zwraca W na ich wniosek złożone przez nich materiały.

PYTANIE NR 2:
jaki jest okres przechowywania próbek złożonych do oferty?

Ad. 1 - nie, bo na wniosek wykonawców, których oferta nie została wybrana, zamawiający musi zawsze takie próbki zwrócić; poza tym należy rozważyć rozwinięcie informacji o np. oświadczenie w zakresie tego czy zamawiający przewiduje zwrot kosztów udziału w postępowaniu, w tym zwrot kosztów próbek złożonych przez wykonawcę. (art. 36.2.8 pzp),

Ad. 2 - jak Marcel, chociaż trzeba zaznaczyc, że bieg 4 letniego terminu rozpoczyna się od ostatecznego wyboru oferty i może być przedłużony przez zamawiającego.

Marcel, a czy mogę prosić o namiar na (rewolucyjną) opinię UZP, do której się odwolujesz (?)

6

Możesz, ale w chwili obecnej nie dysponuję wink

7

radas napisał/a:

Marcel, a czy mogę prosić o namiar na (rewolucyjną) opinię UZP, do której się odwolujesz (?)

To nie jest żadna rewolucja, Pzp o tym przesądza wprost. Opinia znduje się tutaj:

http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;1629\

INFORMATOR NR 9

8

MIRAS napisał/a:
radas napisał/a:

To nie jest żadna rewolucja, Pzp o tym przesądza wprost.

No właśnie, że nie przesądza, a już na pewno nie wprost ... myślę, że opinia pozostaje w sprzeczności z art. 97.2. pzp - Zamawiający zwraca wykonawcom, których oferty nie zostały wybrane, na ich wniosek, złożone przez nich plany, projekty, rysunki, modele, próbki, wzory, programy komputerowe oraz inne podobne materiały.

Idąc Twoim tokiem myślenia MIRAS - wykonanie obowiązku zamawiającego jest jednocześnie niedopuszczalnym działaniem sad nieżle ...

Niezależnie od votum separatum - dziękuje za namiar na opinię

9

OK, a co z rzeczonymi próbkami wybranego wykonawcy(oferta najkorzystniejsza) po upływie 4 lat? Komisyjnie niszczymy? Przysposobiamy jako swoją własność? Pytamy o decyzję wykonawcę? Nic na ten temat nie znalazłam a chodzi mi o probki przedmiotów, ktore po 4 latach przechowywania nadaja sie wciąż do uzytku (np. pojemniki). Będę wdzięczna za opinie.

10

Można zniszczyć, chyba że archiwum przyjmie smile

11

Użyć.