1

Temat: Dokumentacja pracy komisji

Witam
chciałem się dowiedzieć jak w Waszych jednostkach organizacyjnych wygląda dokumentacji pracy komisji?? Sporządzacie jakiś protokół - zgodnie z "zasadą pisemności" postępowania?? Jeżeli tak to jakie info tam umieszczacie. 
Pozdrawiam

2

Odp: Dokumentacja pracy komisji

W mojej "jednostce" sprządza się protokoły posiedzenia komisji (z każdego posiedzenia osobno). Mamy to uregulowane wewnętrznie. Jednym słowem - każda czynność komisji musi u nas być udokumentowana.

3

U mnie nie jest to uregulowane. Ale zazwyczaj ja robie tak, ze w przetargach unijnych robie notatke nr 1 z przygotowania postepowania i notatke nr 2 z oceny ofert.

4

nie jestem zwolennikiem tworzenia dokumentów dla zasady. komisja podpisuje listę obecności a pozostałe dokumenty to ZP

5

Ja, jako sekretarz Komisji Przetargowej, z każdego posiedzenia Komisji robię protokół, który podpisują czlonkowie Komisji zarazem akceptując go. W protokole zawarte są wszystkie wnioski które kieruje Komisja do Zamawiającego jak również inne ustalenia i decyzje podejmowane na posiedzeniu.

6

ja mam podobnie jak jacek0707- zawsze notaka z każdego posiadzenia komisji a posiedzenie przed każdą czynnością jaką podejmuje ZAMAWIAJACY w toku postepowania  i tak dla przykładu wchodzą zapytania do siwz "posiedznie i notatka  i projekt odpopwidzi spodządzony przez- komisję do Akceptacji zgodnie z regulamianem" - KWITOLOGIA Gigant - dla przykładu w postępowaniu , które zostało unieważnione - przed złożeniem ofert - miałąm takich "posiedzeń" 8 SZTUK I 8 NOTATEK - KOMISJA LICZYŁA 9 OSÓB - GWARANTUJE ,ŻE POŁOWA CZŁONKÓW KOMISJI NIE KUMAŁA TEGO CO SIĘ DZIEJE a tylko podpisywała się na protokołąch z posiedzenia KOMISJI
- COS ZA COŚ kwitologia i robota dla Sekretarza - ale i tworzenie współnego frontu odpowiedzialności :-)

7

Dokładnie tak robię...

8

A ja wręcz przeciwnie...

9

Czyli nic nie robisz...

10

I dzięki temu robie znacznie więcej...

11

.........

12

Robię w "zamówieniach" od niedawna i staram się trochę zmniejszyć biurokrację. Moi poprzednicy przyjęli zasadę, że trzeba chronić się przez kwity i strasznie się w tym wyspecjalizowani. Najmniejszy przetarg bez odrzucenia, wykluczenia, uzupełniania o wartości 50 tyś. euro ma dużo ponad 150 stron. Dokumenty wpinane są po 2 razy np. projekt SIWZ podpisany przez członków komisji i SIWZ podpisana przez Kierownika. Projekt umowy z załącznikami po wycenie i jako załącznik SIWZ. Poza tym protokoły, wnioski robi się notatki z rozmów telefonicznych, drukuje zrzuty ekranowe itd.
W tym wszystkim dochodzę do wniosku, który pojawił się wyżej, że niedobrze jest, gdy tylko jedna osoba z komisji wogóle wie co się dzieje, a reszta jest, bo jest. I tak ja robię wszystkie kwity i druki, a oni mi to wszystko podpisują.

Pozdrowienia dla wszystkich archiwistów.

13

Nic na to nie poradzisz Radox.
"Pan każe, sługa musi"

14 (edytowany przez Marko 2007-09-21 13:20:07)

RadoX napisał/a:

Moi poprzednicy przyjęli zasadę, że trzeba chronić się przez kwity i strasznie się w tym wyspecjalizowani. Najmniejszy przetarg bez odrzucenia, wykluczenia, uzupełniania o wartości 50 tyś. euro ma dużo ponad 150 stron. Dokumenty wpinane są po 2 razy np. projekt SIWZ podpisany przez członków komisji i SIWZ podpisana przez Kierownika. Projekt umowy z załącznikami po wycenie i jako załącznik SIWZ. Poza tym protokoły, wnioski robi się notatki z rozmów telefonicznych, drukuje zrzuty ekranowe itd.

No nie mów, że zamierzasz kontynuować niegospodarność swoich poprzedników objawiającą się chociazby marnowaniem papieru i tonera...

15

Papier i opakowania po tonerach idą do recyclingu Marko...sie nic nie zmarnuje...

16

niestety mój poprzednik tez przyjmował taką zasadę- tony niepotrzebnych papierów, chyba wychodził z założenie że lepiej napisać więcej niż zeby miało czegos zabraknąć smile

17

jacek0707 napisał/a:

Papier i opakowania po tonerach idą do recyclingu Marko...sie nic nie zmarnuje...

No comment....

18

za dużo papieru to biurokracja, ale brak jednego to powazny PROBLEM wink

nora

19

Oprócz Druków Zp robię protokól z posiedzenia Komisji który zawiera kluczowe informacje: ilośc ofert, ewentualne błedy, sposób uzupełnienia ew. wykluczenia i odrzucenia oraz proponuję Kierownikowi  -" jako  komisja " wybór oferty  najkorzystniejszej  bądz uniewaażnienie . Burmistrz na każdym protokołe pisze "akceptuję"
przeważnie jest to  jeden, sporadycznie dwa protokoły  do postępowania.

20

Podobnie jak "mama" druki ZP, protokół z każdego posiedzenia komisji (najczęściej 2 - ustalenie warunków i wybór oferty, ewentualnie unieważnienie), no chyba, że coś się pokręci i trzeba przedstawiać sprawę Zarządowi, albo uzupełniać dokumenty.
Nie popieram niepotrzebnej biurokracji i "kwitologii", ale widzę że niektórzy jeszcze tak robią (niekoniecznie dlatego, że sami tego pragną, po prostu w myśl zasady "przełożonych", że na wszystko trzeba mieć podkładkę).

21

Dokładnie protokoły z posiedzenia komisji i druki ZP.
Trzeba uważac z ta biurokracją bo czasem można sobie tez zaszkodzić....

22

Ja wypełniam tylko druki ZP, przecież tam jest wszystko, kto odrzucony, wykluczony, wybrany. Na końcu podpisuje się cała komisja. Czy brak protokołów dodatkowych o których piszecie może skutkować jakimiś następstwami (protokół z posiedzeń komisji, z otwarcia, wyboru).

23

Druk ZP2 w części szczegółowej w poz.11 Protesty i odwołania w trakcie postępowania jak to rozumieć miałam protest do postanowień SIWZ został rozstrzygnięty - wartość mojego zamówienia jest mniejsza od kwot określonych art.11ust8 /przetarg nieograniczony.Teraz pytanie czy zaznaczam podczas otwarcia przetargui i wypisywania ZP2 iż był wniesiny protest i przystąpienie, czy chodzi iż podczs prowadzenia całej procedury otwarcia nikt z wykonawców nie zgłosił protestu, czy czekam po wyborze najkorzystniejszej oferty 7 dni i wtedy kończę Zp2 - chyba nie brak logiki.