1

Temat: zimowe utrzymanie ulic, dróg

witam, prosze o opinie
przetarg na zimowe utrzymanie dróg zawiera w przedmiocie  utrzymanie dróg za pomoca sprzętu, merytoryczny wymyślił że  zimowe utrzymanie chodników zrobimy oddzielnie jako zadanie utrzymania chodników ulic przez cały  rok czyli  lato -sprzątanie, zima - odśnieżanie.- zamaiatanie i odgarnianie śniegu
Nie mam pojęcia jak to  potraktować? nasuwa sie myśl że zimowe chodniki  należy połączyć z ulicami.....

2

Odp: zimowe utrzymanie ulic, dróg

Ja bym zrobił osobno zimowe utrzymanie dróg (odśnieżanie), placów, chodników, itp. ... a sprzątanie (letnie) zrobiłbym osobno.

3

Ja robię 2 przetargi - zimowe i letnie utrzymanie ulic, placów itp.

4

po konsultacjach z mecenasem uzyskałam następującą opinię:
oddzielnie drogi  można - bo to zamówienie realizowane  przy użyciu  specjalistycznego sprzętu,
nie będzie to dzielenie zamówienia jeżeli  utrzymanie chodnków za pomocą łopaty i szczotki pójdzie nowym postępowaniem

miłego dnia

5

... a jeżeli duże odcinki chodników będzie odśnieżał mały pług oraz posypywała piaskarka?

6

zakładamy odśnieżanie tylko przy pomocy łopaty i ręczne sypanie piasku

7

Mimo wszystko przychylam się do do rozdzielnego traktowania zima -lato

8

Ja zimowe i letnie utrzymanie robię razem. Z doświadczenia wiemy, że lepiej jak usługę wykonuje jedna firma, nie ma problemów np. wiosną, kiedy czasami potrzebne jest zamiatanie a czasmi odśnieżanie.

9

madre spostrzezenie z ta wiosna ale to wszystko kwestia umowy.

mysle ze wybor rozwiazania zalezy od lokalnego rynku wykonawcow czasami polaczenie nie da efektu finansowego , gdyz nie ukrywajmy letnie nie jest tak skomlikowane jak zimowe i masz wieksza ilosc wykonawcow.

10

zalezy jeszcze o jakich drogach mówimy, bo jeżeli są to drogi poza obrębem miasta to częstotliwość zamiatania ogranicza się do kilku w ciągu roku i można spokojnie te usługi sprzatania i odśnieżania rozdzielić. Natomista na drogach miejskich sprawa wyglada inaczej. Nie da rady wyjasnic w specyfikacji od kiedy zaczyna się utrzymanie letnie, przeciez snieg może spaść nawet i pod koniec kwietnia.
tak sobie dumam, nie wiem jak Wy byście to rozwiązali.

11

Stany na dany dzień określa Zamawiający i przekazuje go jednostkom prowadzącym Akcje Zimową. Wprowadza się go na podstawie analizy otrzymywanych komunikatów meteorologicznych krótkoterminowych i długoterminowych.
Wynagrodzenie ryczałtowe za gotowość do pracy, będzie wypłacane tylko za dni w których Zamawiający ogłosi jeden ze stanów A, B lub C.(...) takie wyrwane szczegoliki...

tak wiec zawierasz umowe na dany termin. jesli prognozy mowia o przewidywanych opadach masz troche czasu na powiadomienie i reakcje odpowiednich sluzb. a zawsze na okres przejsciowy mozesz zawrzec umowe na tzw czuwanie smile

12

zgadzam się, to jest dobre rozwiązanie......ale... u nas nie ma prowadzonej akcji zimowej, utrzymanie zimowe wraz z akcja zima prowadzi firma, która wygrała przetarg. My jedynie ograniczamy się do kontrolowania usługi.
a czy jest potrzeba zawierania kolejnej umwy np. na okres przejściowy-czuwanie? moim zdaniem lepiej wszystko zawrzeć w jednym przetargu i umowie.

13 (edytowany przez lolilap 2007-09-21 13:30:12)

przeciez mozesz to ujac w jednej umowie smile

ale niekoniecznie jest koniecznosc smile zawierania jej na okres letni:)