1

Temat: Przechowywanie gwarancji bankowych

Witam,
Mam pytanie, kto w Waszych jednostkach przechowuje gwarancje bankowe, dla mnie rzeczą oczywistą jest, że robi to ksiegowość! ale w mojej jednostce nie jest to takie oczywiste!
Jakie macie praktyki?
pozdrawiam

2

Odp: Przechowywanie gwarancji bankowych

U mnie gwarancje bankowe są u nas w Zamówieniach Publicznych i my jesteśmy odpowiedzialni za ich kontrolę tj. zabezpieczenie należytego wykonania umowy. Gwarancje bankowe zapłaty wadium również leżą w naszej gestii smile

3

Czyli macie w pokoju sejf?:)

4

u nas gwarancje są w księgowości

5

Ale macie dobrze smile

6

w księgowości to są pieniądze , księgowość zwalnia na wniosek działu zamówień wadia a zabezpieczenia na wniosek działu realizacji

7

to że zabezpieczenie jest w księgowości to nie wymysł działu zamówień. Mało tego, wszystkie oryginały umów ( więc wraz z zabezpieczeniem ) są w księgowości .....bo tak chce nasza księgowość

8

wszystko zależy od struktury zamawiającego , uważam ,że wszystko co dotyczy pieniędzy w dziale księgowości i oczywiście oryginał umowy bo na tej podstawie płacą ale jak jest dział umów to również jeden z oryginałów .
z klauzulą w umowie:
Umowę sporządzono w trzech jednobrzmiących egzemplarzach, z których 2 egz. otrzymuje Zamawiający, a 1 egz. Wykonawca.