1

Temat: kary za nieprzystapienie do realizacji umowy

Mam taki temat:
RB, umowa podpisana (ryczałt), plac budowy przekazany i tu Wykonawca oświadcza, że cena podana przez Niego w ofercie jest za niska i chce abym uwzględnił roboty dodatkowe  w umowie ( nawyliczał około 7 pozycji gdzie mogą wystąpić roboty dodatkowe). Grozi, że w przypadku braku zgody na ewentualne uwzględnieniu w umowie zapisu o rob. dodat. odstąpi od umowy.
I tu pytania:
Za odstapienie w umowie przewidziana jest kara 10%, netto wartości zamówienia, czy moze na poczet tej kary być zaliczone zabezpieczenie należytego wykonania umowy? Choć pokryje to tylko połowę z przewidzianych 10% kary.
A co z pozostałą częścią kary?
Bardzo proszę o pomoc !

2

Odp: kary za nieprzystapienie do realizacji umowy

grot napisał/a:

A co z pozostałą częścią kary?

Zapłaci dobrowolnie albo sądownie.

3

wskazuje nr konta i wzywam pismem do zapłaty, podajac tytuł roszczeń?, ale chyba wcześniej nalezy wezwać Wykonawce aby przystapił do RB?
Czy moze mi Ktoś pomóc w podaniu całej procedury?, bo podejrzewam że jest to "droga" kręta i pełna pułapek!!!

4

nie możesz iść na układy z takim wykonawcą. wezwij go do natychmiastowego nie później niż (data i b. krótki termin) rozpoczęcia prac, nie przystąpi to ponaglenie z zagrożeniem że nieprzystąpienie do prac spowoduje odstąpienie od umowy z winy wykonawny co zaskutkuje naliczeniem kar umownych , oczywiście że na poczet tej kary zaliczasz zabezpieczenie a co do reszty to dajesz dyspozycję do księgowości (chyba ściągają to notą księgową) nie zapłacenie spowoduje wasze wystąpienie na drogę sądową

5

tak, ale teraz Wykonawca wpadł na pomysł "markowania robót", ze zwłoką ale przystąpił, natomiast wielkości wykonanych prac przyprawiają mnie o palpitacje, przy czym nie rezygnuje z innych dróg  np.doszukuje się błędów w dokumentacji czyniących umowę nieważną, ale czy tym pomysłem przewrotny Wykonawca przystępując do RB nie zablokował sobie prawa do unieważnienia umowy z przyczyn formalnych?

6

przeprowadziłeś PN więc wykonawca miał dokumentację, miał obowiązek się z nią zapoznać i zgłosic na tym etapi uwagi. w umowie masz pewnie zapis że roboty mają być wykonane zgodnie ze sztuką bud, obowiązującymi przepisami i tp. problem pojawi się jeżeli rzeczywiście błędy w dokumentacji są tak istotne że powodują konieczność przeprojektowania (wprowadzenia poważnych zmian) jeżeli nie to powinien realizować to w ramach ryczałtu (dlaczego piszesz że błędy w dokumentacji powodują nieważność umowy?)

7 (edytowany przez grot 2007-09-25 16:35:44)

chodzi tu o to, że w "projekcie" umowy gotowy tekst miał wskazanie na kierownika budowy ze specjalizacją a wpisany został kierownik z uprawnieniami ogólnymi, po prostu przez nieuwagę nie wykreśliłem specjalizacji budowlanej, choć brzmienie tego zapisu jest w formie oświadczenia złożonego przez wykonawcę:"Wykonawca oświadcza, iż funkcję kierownika budowy będzie pełnił Pan....... ".

8

nic z tego nie rozumię - myślałam że masz coś poważnego?
w projekcie umowy którą daliście do przetargu był wpis "jakiś kirownik budowy" a wykonawca oczywiście daje swojego - to oczywiste , ale dlaczego ma być nieważna umowa?

9

w SIWZ jest zapis "Posiadają uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli ustawy nakładają obowiązek posiadania takich uprawnień" i do wykonania RB potrzebne sa uprawnienia o okreslonej w ustawie specjalności, zapisane w gotowym tekście, a wpisano nazwisko osoby która posiada "tylko" uprawnienia ogólne, jezeli to nie jest powód niewazności umowy i nie jest "poważne"to jestem pocieszony.