1

Temat: Przetarg unijny czy zwykły PN ??

Witam!
W 2011r. przeprowadziliśmy Przetarg powyżej progów unijnych na roboty budowlane (budowa kanalizacji). Roboty były podzielone na 3 zadania, każdą część zamówienia realizował inny wykonawca. 2 z 3 części zostało zakończonych w roku ubiegłym, ostatnia część zamówienia ma się zakończyć w tym roku.
Jest to inwestycja współfinansowana ze środków europejskich i instytucja wdrażająca zwróciła uwagę, że potrzebne jest dodatkowe wykonanie tzw. urządzeń podczyszczających. W roku 2012 zleciliśmy opracowanie dokumentacji projektowej tychże urządzeń (kosztorys inwestorki ok 1mln). Teraz chcemy przeprowadzić postępowanie na wyłonienie wykonawcy robót budowlanych.
czy możemy go przeprowadzić w Przetargu poniżej progów unijnych czy też podobnie jak roboty budowlane dot. kanalizacji w Przetargu unijnym? Jest to teoretycznie ta sama inwestycja, ale są na to 2 dokumentacje projektowe, jak i też 2 lata różnicy w postępowaniach.

2

Odp: Przetarg unijny czy zwykły PN ??

Moim zdaniem możecie zrobić postępowanie krajowe.

3

Konieczność jego wykonania powstała teraz, po przeprowadzeniu procedur poprzednich. Tak więc wartością szacunkowa jest wartość tylko tych urządzeń podczyszczających czyli procedura krajowa. Nie unikaliście stosowania przepisów ustawy gdyż nie wiedzieliście o takim zamówieniu wcześniej.

4

Oczywiście, jest to zamówienie nieplanowane.

5

Na etapie sporządzania dokumentacji projektowej kanalizacji ani przy rozpoczęciu robót budowlanych nie planowaliśmy budowy tych urządzeń. Dopiero w trakcie realizacji projektu okazało się, iż są one potrzebne do osiągnięcia określonych efektów ekologicznych i dlatego wskazano nam, że takie urządzenia powinniśmy wybudować.
Dostaliśmy zgodę na rozszerzenie zakresu przedmiotowego projektu o te właśnie urządzenia. Dlatego powstały niejasności czy możemy to traktować jako osobne zamówienia i puścić w procedurze krajowej czy też powyżej progów unijnych.

6

Spokojnie może być krajowy, a nawet powinien.

7

Ja potraktowałabym to jako odrębne zamówienie. W dokumentacji projektowej jak piszesz Dam85 nie było to uwzględnione a poza tym zamawiający nie zamierzał (nie miał w planach) budowy tego urządzenia. Szacujesz osobno i jeśli jest poniżej progu unijnego puszczasz procedurą krajową. smile

8

Dzięki za odpowiedź.
Miałem podobne zdanie, ale kilka osób u mnie miało inny pogląd na ten temat, dlatego wolałem się upewnić smile

9

Odrębne zamówienie choćby ze względu na rok rozliczeniowy, osobny projekt a co najważniejsze nie planowane uprzednio.