Odp: nowela
macie pomysł, jak podejść do art. 22.5?
zamawiający niby może to badać ale nie musi.
jakoś dla mnie brzmi to bardzo enigmatycznie.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 … 9 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Można oceniać a nie musi więc co tu się przejmować
na szkoleniu prowadzonym przez Dzierżanowskiego radził NIE RUSZAĆ
mam taką refleksję po tej cudnej noveli, że poniżej progów nie warto żądać czegokolwiek. W nie będą zawiedzeni.
ale w przetargu < progów mogłaś żądać tylko oświadczeń
szad napisał/a:macie pomysł, jak podejść do art. 22.5?
jakoś dla mnie brzmi to bardzo enigmatycznie.na szkoleniu prowadzonym przez Dzierżanowskiego radził NIE RUSZAĆ
To będzie dla bardzo ambitnych i mających dużo czasu
Dziś dostałem e-maila o tytule: Jakie slowo opisuje stan zamowien publicznych po nowelizacji?
a w treści:
"Biorąc pod uwagę projekt rozporządzenia w sprawie dokumentów towarzyszących nowelizacji
- słowo MASAKRA jest w miarę cenzuralne..."
i wszystko w temacie.
Tak, od razu masakra, koniec świata, to koniec zamówień publicznych, już nic nie da się uratować, wszystko stracone i przegrane...
no tak, to już jest koniec, nie ma już nic ... ale nie dla firm szkoleniowych. hehe
szad napisał/a:macie pomysł, jak podejść do art. 22.5?
jakoś dla mnie brzmi to bardzo enigmatycznie.na szkoleniu prowadzonym przez Dzierżanowskiego radził NIE RUSZAĆ
Również mecenas Pawlak wyrażał się podobnie.
Choć nie wiem jak należy do tego podejść z uwagi na projekt nowego rozporządzenia o dokumentach, cyt. z Informatora UZP: "W związku z wprowadzeniem do przepisów ustawy Pzp art. 22 ust. 5, zrezygnowano z określania w zdaniu wstępnym § 1 ust. 1, iż zamawiający żąda dokumentów ?w celu wykazania spełniania przez wykonawcę warunków?, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy Pzp, których opis sposobu oceny spełniania został dokonany w ogłoszeniu o zamówieniu, zaproszeniu do negocjacji lub specyfikacji istotnych warunków zamówienia. Dotychczasową treść zdania wstępnego § 1 ust. 1 zastąpiono wskazaniem, zgodnie z którym zamawiający żąda dokumentów, w celu ?zweryfikowania? zdolności wykonawcy do należytego wykonania udzielanego zamówienia oraz oceny spełniania warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy Pzp.
Podkreślić należy, iż całą treść § 1 ust. 1 należy odczytywać przez pryzmat zdania wstępnego. Tym samym zamawiający będzie mógł żądać, nie jak dotychczas, wyłącznie dokumentów, z treści których wynika spełnianie warunków, a więc dokumentów o pozytywnym charakterze, potwierdzającym fakt, iż wykonawca w stopniu minimalnym spełnia oczekiwania zamawiającego, lecz dokumentów, które dadzą pełny obraz zdolności, umiejętności, doświadczenia, kwalifikacji i potencjału wykonawcy, tj. dokumentów, które są niezbędne do dokonania przez zamawiającego oceny spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy Pzp.
Jak wynika z uzasadnienia do projektu rozporządzenia, w kontekście wprowadzenia art. 22 ust. 5 ustawy Pzp, zakres zasadniczych zmian w rozporządzeniu w sprawie rodzajów dokumentów obejmuje:
4a. unormowanie, iż wykaz robót budowlanych, dostaw lub usług przedstawiany przez wykonawcę z zasady obejmuje pełny wykaz robót budowlanych oraz pełny wykaz głównych dostaw lub usług"
No i co? Można czy trzeba stosować art. 22 ust. 5?
............Ja takie oświadczenie (własny wzór) dodałabym jako dodatkowy załącznik do SIWZ. wtedy wykonawca wpisze, że albo należy do jakiejś grupy kapitałowej czy też nie ma związku z żadną grupą. I finito smile Wszyscy mają czego chcą. Jeśli należą i nie złożą listy to wzywam do uzupełnień a potem do wyjaśnień. smile..............
zgadzam się z eva jak najbardziej,
1/ należy dorobić następne oświadczenie i jest ok,
Oprócz zmian w nowelizacji itd. dodatkowo do SIWZ będę załączać własne (wzór) oświadczenie, które będzie wypełniac wykonawca tj. czy należy do jakiejś grupy kapitałowej czy nie. No i wiadomo weryfikacja całego SIWZ pod zmianę w ustawie
A wy czy coś ciekawego jeszcze proponujecie?
ja nic dodatkowego nie wymyśliłam na ta chwile, czekam na program w którym pisze zawsze siwz- jego aktualizacje dostane dopiero za miesiąc
Chyba wiem co to za program, ale zmian w samym SIWZ za wiele nie będzie.
Rozporządzenie w spr. rodzaju dok. będzie miało zmiany, powinno się niedługo ukazać (z 18 lutego).
Jak zwykle wszystko u nas robi się na ostatnią chwilę. Nie dziwne, że potem takie cuda się dzieją.
Niestety,ale bądźmy cierpliwi, nie będzie tak źle
A ja jutro przetarg powinnam ogłosić, i co? Jakich dokumentów mogę żądać? Jak Nowe rozporządzenie jeszcze nie będzie obowiązywać?
Tylko oświadczenia dla bezpieczeństwa?;)
Bazujesz na starym rozporzadzeniu az do momentu kiedy wejdzie w życie nowe
Bazujesz na starym rozporzadzeniu az do momentu kiedy wejdzie w życie nowe
Dokładnie - a kiedy wejdzie, a raczej zejdzie z uzgodnień międzyresortowych .... who raczy wiedzieć
Daj spkój z dokumentami, żądaj oświadczeń.
W Dzienniku Ustaw zostało opublikowane rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 19 lutego 2013 roku w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy, oraz form, w jakich te dokumenty mogą być składane (poz. 231).
W Dzienniku Ustaw zostało opublikowane rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 19 lutego 2013 roku w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy, oraz form, w jakich te dokumenty mogą być składane (poz. 231).
A to ciekawe, u mnie kończy się na poz. 228, przed chwilą sprawdzałam ISAP. Ale może Ty bliżej stolicy, to szybciej widzisz ;-)
Ma sie te swoje kontakty a najlepiej korzystać ze strony: www.rcl.gov.pl
http://dziennikustaw.gov.pl/DU/2013/231
Strony Poprzednia 1 2 3 4 … 9 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc