51

Odp: nowela

Wszystkim zamawiaczom składam wyrazy głębokiego współczucia z okazji wejścia w dniu dzisiejszym w życie nowelizacji ustawy Pzp.

52

No i masz babo placek.... czyli muszę stosować nowe rozporządzenie.

I z tymi wykazami wykonanych usług dostaw mam problem...

Czyli co? mają mi wykazać wszystkie główne usługi (co to znaczy główne?).
A jak chcę aby wykazali 2 dla potwierdzenia spełnienia warunków udziału w postępowaniu i chcę punktować doświadczenie to jak to się ma do nowego rozporządzenia?

A poza tym skoro z przyczyn obiektywnych ktoś nie może uzyskać poświadczenia należytego wykonania usług/dostaw, to może sam napisać oświadczenie...
Czyli to właściwie żadne potwierdzenie...
I jak mam stwierdzić czy z przyczyn obiektywnych nie mógł dostać od Zleceniodawcy referencji?

Podpowiedzcie coś, bo nie chcę aby jedynym kryterium oceny była cena!

dzięki za życzenia;)

53

karolk napisał/a:

Wszystkim zamawiaczom składam wyrazy głębokiego współczucia z okazji wejścia w dniu dzisiejszym w życie nowelizacji ustawy Pzp.

oraz aktów wykonawczych, w szczególności - rozporządzenia w sprawie dokumentów.

Nie wiem czy Ci dziękować karolk za te życzenia. sad

54

edelka napisał/a:

No i masz babo placek.... czyli muszę stosować nowe rozporządzenie.

I z tymi wykazami wykonanych usług dostaw mam problem...

A jak chcę aby wykazali 2 dla potwierdzenia spełnienia warunków udziału w postępowaniu i chcę punktować doświadczenie to jak to się ma do nowego rozporządzenia?

A poza tym skoro z przyczyn obiektywnych ktoś nie może uzyskać poświadczenia należytego wykonania usług/dostaw, to może sam napisać oświadczenie...
I jak mam stwierdzić czy z przyczyn obiektywnych nie mógł dostać od Zleceniodawcy referencji?

Podpowiedzcie coś, bo nie chcę aby jedynym kryterium oceny była cena!

dzięki za życzenia;)

W tej sytuacji (patrz:nowelizacja niby) najlepiej będzie jednak 100 % cena.

55

edelka jeszcze przez rok mozesz stosowac stare rozporządzenie odnosnie potwierdzania nalezytego wykonania dostaw,uslug czy robót

56

Marta napisał/a:

edelka jeszcze przez rok mozesz stosowac stare rozporządzenie odnosnie potwierdzania nalezytego wykonania dostaw,uslug czy robót

Ten zapis dotyczy wykonawcy, a nie zamawiającego!

57

Żądaj oświadczeń i po problemie smile

58

edelka napisał/a:

Zdaniem UZP, o tym które są główne decyduje wykonawca, paranoja!
Śmierć zamawiającego, rozwiązanie spółki, ... ale co już z wczasami zamawiającego? Z tego zapisu mogą być same problemy!

59

Apollo napisał/a:
Marta napisał/a:

Ten zapis dotyczy wykonawcy, a nie zamawiającego!

faktycznie dzieki za poprawke

60

Jak z poyższych postów wynika - to jest masakra. Stąd te wyrazy współczucia. Ja nie mam z tym problemu bo jestem już na emeryturze.

61

Marcel napisał/a:

Żądaj oświadczeń i po problemie smile

No tak najprościej, tyle, że chcieliśmy punktować doświadczenie, a przy oświadczeniach to raczej nierealne...

Pomocy... ;(

62

To był pewnego rodzaju żart, na poważnie to wiadomo że na samych oświadczeniach nie da rady.

63

edelka póki nie wyjdzie nowe rozporządzenie bazujesz na starym jesli chodzi o dokumenty jakie zamawiający może żądać od wykonawcy smile

64

Marta napisał/a:

niestety to nie edelka czyli zamawiający może stosować - ale wykonawca może przez rok stosować stare rozporządzenie - jakaś paranoja - par. 9 ust. 2 rozpo.

65

karolk napisał/a:

Jak z poyższych postów wynika - to jest masakra. Stąd te wyrazy współczucia. Ja nie mam z tym problemu bo jestem już na emeryturze.

temu to dobrze - smile

66 (edytowany przez edelka 2013-02-20 08:42:57)

eva napisał/a:

edelka póki nie wyjdzie nowe rozporządzenie bazujesz na starym jeśli chodzi o dokumenty jakie zamawiający może żądać od wykonawcy smile

Ale weszło od dzisiaj...

wyżej podawali już linka, powtarzam go:

http://dziennikustaw.gov.pl/DU/2013/231

67 (edytowany przez Marcel 2013-02-20 08:48:35)

eva napisał/a:

edelka póki nie wyjdzie nowe rozporządzenie bazujesz na starym jesli chodzi o dokumenty jakie zamawiający może żądać od wykonawcy smile

Eva chyba zaspała wink

68

O rzeczywiście smile Chyba poranne zaćmienie umysłu he he smile

Marcel dzięki za linka już sobie otwarłam i wydrukowałam.

69

eva napisał/a:

już sobie otwarłam i wydrukowałam.

Ja też smile, teraz czytam i oczom nie wierzę.... wink

70

Marcel napisał/a:
eva napisał/a:

już sobie otwarłam i wydrukowałam.

Ja też smile, teraz czytam i oczom nie wierzę.... wink

Ano ja też nie wierzę...

71

A czy wiecie może czy aktualne Rozporządzenie w sprawie wzorów ogłoszeń zamieszczanych w Biuletynie Zamówień Publicznych  już jest?

72

No to od dzisiaj sprawdzamy udział w grupach kapitałowych ...

73

nie ma to jak wydać informator UZP z wyjaśnieniami dot. m.in. nowego rozporządzenie, a potem ogłosić...inną wersje rozporządzenia smile

74

Niech ktoś mi powie jak ogłosić dziś postępowanie skoro mam nowe rozporządzenie w sprawie dokumentów a w biuletynie ZP w ogłoszeniu o zamówieniu mogę zaznaczyć tylko dokumenty ze starego rozporządzenia? Czy ja coś przeoczyłam?

75

a no właśnie..ręce opadają