1

Temat: czy udostepnić wykonawcy uzupełnienia dokumentów do wglądu?

jestm na etapie ssprawdzania ofert. Wykonawca z drugiego miejsca (na ten moment) wnioskował o przesłanie faxem oferty konkurencji. Oferta została ptrzesłana. Wykonawca z najkorzystniejszą oferta (na ten moment) został wezwany do uzupełnienia dokumentów. czy ten z drugiego miejsca może żądac , a my mamy obowiązek mu udostępnić uzupełnienia do oferty, na etapie sprawdzania ofert. czy dopiero po wyborze oferty najkorzystniejszej. Nie wiem czy uzupełniane dokumenty powinnam potraktowac jako oferte czy też jako załączniki do protokołu?

2

Odp: czy udostepnić wykonawcy uzupełnienia dokumentów do wglądu?

Oferty, opinie biegłych, oświadczenia, informacje z zebrania (o których mowa w art. 38 ust. 3 ustawy), zawiadomienia, wnioski, inne dokumenty i informacje składane przez zamawiającego i wykonawców oraz umowa w sprawie zamówienia publicznego stanowią załącznik do protokołu ? art. 96 ust. 2 ustawy Pzp. Z kolei ust. 3 tegoż artykułu mówi o tym, iż protokół wraz z załącznikami jest jawny oraz kiedy i jakie dokumenty się udostępnia w związku z prowadzeniem i zakończeniem danego postępowania.

3

Musisz mu udostępnić. Ale oczywiście niezwłocznie a nie w tej chwili wink.

4

Jak dla mnie z ustawy jasno wynika, że uzupełnienia udostępnia się PO wyborze oferty najkorzystniejszej.

5

Obowiązek taki dotyczy jedynie protokołu. Oferty są zaś załącznikami do protokołu czyli teaż udostępniasz. Zamawiający przesyła kopię protokołu w sposób, jaki określił w SIWZ (pisemnie, faksem, drogą elektroniczną), ale tylko w sytuacji, gdy otrzyma wniosek od wykonawcy. smile

Stanowisko Krajowej Izby Odwoławczej przy Prezesie Urzędu Zamówień Publicznych zawarte w wyroku z dnia 2 listopada 2011 r. (KIO 2234/11), w którym wskazano, że wyrażona w art. 8 ustawy PZP zasada jawności zapewnia pełną jawność prowadzonych postępowań oraz oznacza powszechny dostęp do informacji dotyczących dokumentacji przebiegu postępowania. Według KIO, jawne są nie tylko dokumenty sporządzane w trakcie postępowania, ale także składane przez wykonawców, w tym w szczególności oferty składane przez wykonawców ubiegających się o udzielenie zamówienia.

6

Podsumowujac: na etapie sprawdzania ofert mam obowiązek udostepnić jedynie oferty, natomiast pozostałe dokumenty, w tym uzupełnienia ofert udostepniam po dokonaniu wyboru oferty najkorzytniejszej

7

mania napisał/a:

Podsumowujac: na etapie sprawdzania ofert mam obowiązek udostepnić jedynie oferty, natomiast pozostałe dokumenty, w tym uzupełnienia ofert udostepniam po dokonaniu wyboru oferty najkorzytniejszej

Zgadza się. Protokół (jeśli chcą) i oferty. Resztę po wyborze oferty najkorzystniejszej.

8

Nie. Skoro oferty są jawne od momentu otwarcia to i uzupełnienia do nich są jawne. Reszta potem.

9

mania napisał/a:

Tak, na etapie sprawdzania ofert udostępniasz oferty, oraz częśc protokołu tj. ilośc wykonawców (nazwy)  ich ceny i kwotę jaką zamawiający przeznaczył na sfinansowanie zamówienia + wgląd do ofert.

10

hmm a uzupełnienia jako część oferty nie są jawne? tzn. jak wezwę wykonawce do uzupełnienia oferty, ten uzupełni, potem inny wykonawca będzie chciał przejrzeć ofertę, to udostępniam ją bez tych uzupełnień??? Bo już się pogubiłem trochę...

11

a jeśli wykonawca uzupełnił dokumenty tylko faxem, a w wersji papierowej z oryginalnymi podpisami już nie, oferta podlega odrzuceniu, to czy wówczas również mam obowiązek udostępnić te uzupełnienia?

12

faksem nie jest uzupełnienie dokumentu jeśli nie przewidziany w SIWZ za potwierdzeniem - czyli nie pokazujesz tego a czekasz na pocztę.
Uzupełnienie to część oferty czyli jawne

13

wykonawca w wyznaczonym terminie nie dostarczył w oryginale dokumentów na potwierdzenie, że potwierdzajacych, że oferowane dostawy spełniają wymagania posawione przez zamawiajacego w siwz.
Oferta wykonawcy jest do odrzucenia. Wiec chyba już nie udostepnię tych dokumentówm przesłanych faxem wnioskodawcy

14

proszę o podpowiedź

15

Skoro ich nie uznajesz bo to nie jest oryginał, czyli tak jakby w ogóle uzupełnienia nie było, to nie ma co udostępniać.

16 (edytowany przez covec 2013-02-25 12:33:45)

eva napisał/a:

Stanowisko Krajowej Izby Odwoławczej przy Prezesie Urzędu Zamówień Publicznych zawarte w wyroku z dnia 2 listopada 2011 r. (KIO 2234/11), w którym wskazano, że wyrażona w art. 8 ustawy PZP zasada jawności zapewnia pełną jawność prowadzonych postępowań oraz oznacza powszechny dostęp do informacji dotyczących dokumentacji przebiegu postępowania. Według KIO, jawne są nie tylko dokumenty sporządzane w trakcie postępowania, ale także składane przez wykonawców, w tym w szczególności oferty składane przez wykonawców ubiegających się o udzielenie zamówienia.

Tak na marginesie, zaczęło mnie zastanawiać, jak ma się jawność postępowania do np. art. 86 ust. 5. Myślę w tym momencie dlaczego nie publikować protokołu z otwarcia ofert w zakresie:  Wykonawca, jego adres, cena oferty i co tam jeszcze ustawa przewiduje...Pytanie dlaczego tylko wykonawcy przesyłać informacje z otwarcia na wniosek, dlaczego nie wszystkim zainteresowanym (pewnie ustawodawca chciał mi pracy zaoszczędzić smile ) otwarcie w końcu jest jawne dla wszystkich...przecież można publikować na www zamawiającego.

17

Ustawodawca uznał, że sama informacja z otwarcia nie jest tak ważna i liczy się ogłoszenie o wyborze oferty, ale skoro już ktoś chce protokół z otwarcia to niech się pofatyguje.

18 (edytowany przez covec 2013-02-25 12:46:15)

otóż to, fatygują się wykonawcy pisząc wnioski do zamawiającego...w ilość naście na jedno postępowanie (tyle dostaje ofert)...

teczka od papierów puchnie...a wystarczyłoby na www wrzucić.

19

Czemu teczka od papierów puchnie? Co przechowujesz i czemu?

20 (edytowany przez covec 2013-02-25 12:54:43)

a nie jest to załącznik do protokołu z postępowania? wniosek wykonawcy, informację + potwierdzenie nadania (np. e-mail)

21

Ja ich tak nie traktuję. To nie ma nic do samego postępowania. Wniosek o przesłanie protokołu może do mnie trafić rok po zakończeniu postępowania.

22

psz napisał/a:

To nie ma nic do samego postępowania.

No nie wiem. Poza tym, ja tak czy inaczej muszę odpisać i mieć dowód tego. Ostatnio jeden mądry W zarzucił mi, że moja jednostka ma bałagan, ponieważ nie odpisałam na jego maila w terminie...problem w tym, że on nie ma potwierdzenia nadania maila, a ja mam brak wpływu na skrzynkę...:) Ogólnie rzecz biorąc nie mogę sobie pozwolić na zbyt lekkie traktowanie tematu.

23

No do postępowania na pewno nic nie ma smile

Ja wszystko przesyłam mailem, w razie w potwierdzenie mam pod ręką - na serwerze.

24 (edytowany przez covec 2013-02-25 13:22:10)

Każde rozwiązanie jest dobre, ale nauczyłem się już, że nie u każdego się sprawdzi smile. Mimo wszystko, trochę mi ta jawność postępowania z art. 86 ust. 5 nie ma po drodze...trudno, może przy kolejnej nowelizacji smile