Temat: Zamówienie uzupełniające
Mam pytanie w związku z zamówieniami uzupełniającymi bo już mam mętlik w głowie.
Wiadomo, że aby udzielić zamówienia uzupełniającego np. na dostawy, usługi muszą być spelnione przesłaniki:
- zamówienia uzupełniające polegają na powtórzeniu tego samego rodzaju zamówienia co podstawowe,
- stanowi nie więcej niż 50% (usługi, r. budowlane) 20% dostawy wartości zamówienia podstawowego,
- jest udzielane dotychczasowemu wykonawcy usług lub robót budowlanych,jest udzielane w okresie trzech lat od udzielenia zamówienia podstawowego,Zamówienie podstawowe zostało udzielone w trybie przetargu nieograniczonego lub ograniczonego,
- Zamówienie uzupełniające było przewidziane w specyfikacji i dotyczy przedmiotu zamówienia w niej określonego.
Jak rozumiecie zapis: stanowi nie więcej niż 50% (usługi, r.bud.) 20% dostawy wartości zamówienia podstawowego?
Przykład:
Wartość zamówienia podstawowego - 400.000 zł netto
Wartość zamówień uzupełniających (np. dostawy) - 80.000 zł netto
Całkowita wartość zamówienia: 480.000 zł netto
Został ogłoszony przetarg, została wybrana oferta i podpisana umowa.
Zamawiający chce udzielić zamówienia uzupełniającego. Wartośc szacunkowa tego zamówienia jest pow. 14.000 euro więc stosuje tryb z wolnej ręki.
Wartośc zamówienia uzupełniającego to 70.000 zł netto tj. 86.100 zł brutto
I teraz pytanie czy zamawiajacy może zawrzeć umowę tj. biorę pod uwagę wartość netto czy brutto? (80.000 zł netto - 70.000 zł i jest OK) czy biorę wartość brutto zamówienia uzupełniającego 86.100 zł brutto i wtedy przekraczam tą wartość zam. uzupełniającego przewidzianego na etapie przetargu tj. 80.000 zł netto.
Ja to rozumię tak, że bierze się pod uwagę wartość zamówienia uzup. NETTO (tj. 70.000 zł) i wartość NETTO zam. uzup. przewidzianego na etapie przetargu (80.000 zł).
Czy macie moze jakieś opinie prawne czy wyroki gdzie pisze jak to ma w końcu wyglądać?
Pzdr serdecznie