76

Odp: nowela

beti80 napisał/a:

Niech ktoś mi powie jak ogłosić dziś postępowanie skoro mam nowe rozporządzenie w sprawie dokumentów a w biuletynie ZP w ogłoszeniu o zamówieniu mogę zaznaczyć tylko dokumenty ze starego rozporządzenia? Czy ja coś przeoczyłam?

No właśnie, tez już pytałam czy nowe Rozporządzenie w spr. wzorów ogłoszeń jest, ale jak widać nie.

I co teraz?

Rozbieżności między ogłoszeniem o zamówieniu, a SIWZ...

77 (edytowany przez jarosław 2013-02-20 14:50:45)

Co do nowych przepisów jako zamawiający mamy "niepowtarzalną" okazję wykazać się zdrowym rozsądkiem w stosowaniu dziewiczych przepisów nie skalanych wszelkiej maści orzeczeniami wyjaśnieniami etc, dotyczących zmów konkurencyjnych, badania rzetelności wykonawców i innych nowinek.
Z dniem dzisiejszym zostaliśmy pionierami w tropieniu grup kapitałowych i nierzetelności wykonawców na gruncie zamówień publicznych. Niedługo dołączą kolejni - KIO, RIO, SN ale to MY przecieramy szlak.
Panie Karolu niepotrzebne współczucia, większość z nas czuje już ten dreszczyk emocji na samą myśl o czekającej nas nowej przygodzie. smile

78

jarosław - dreszczyk dreszczykiem, ale skutki dla konkretnych osób przygotowujących i przeprowadzających postępowanie po 20 lutego br. mogą być bardzo nieciekawe - mam na myśli odpowiedzialność za naruszenie dyscyplny finansów publicznych - stąd te wyrazy współczucia, zwłaszcza gdy skutkiem stwierdzenia naruszenia dyscypliny finansów publicznych będą dla nich indywidualne  kary finansowe nałożone przez Komisje Orzekające Za Naruszenie Dyscypliny Finansów Publicznych.

79

no naprawdę nie mogli się wysilić w tym rozporządzeniu o oświadczenie n/t grup kapitałowych ?

80

Kasandra ręka im by odpadła jakby wpisali do rozporzadzenia dokumenty dotyczące grupy kapitałowej tj. oświadczenie czy są czy nie  wjkiejś grupie na i listę. No ale cóż Polska nic dodac nic ująć smile

81

edelka napisał/a:
beti80 napisał/a:

Niech ktoś mi powie jak ogłosić dziś postępowanie skoro mam nowe rozporządzenie w sprawie dokumentów a w biuletynie ZP w ogłoszeniu o zamówieniu mogę zaznaczyć tylko dokumenty ze starego rozporządzenia? Czy ja coś przeoczyłam?

No właśnie, tez już pytałam czy nowe Rozporządzenie w spr. wzorów ogłoszeń jest, ale jak widać nie.

I co teraz?

Rozbieżności między ogłoszeniem o zamówieniu, a SIWZ...

... a w jakim to trybie Panie chcą ogłosić postępowanie?

82

w trybie przetargu nieograniczonego

83

Przeczytaj art. 41 i powiedz mi gdzie jest napisane, że muszę zamieścić informację o dokumentach. Porównaj go z innymi przepisami odnoszacymi się do poszczególnych trybów, w zakresie treści ogłoszenia.

Reasumując: Możesz wszcząć postępowanie w trybie PN bez wskazywania w ogłoszeniu dokumentów (nota bene: w tej kwestii jest spór między KIO i UZP - na szczęście ustawa rozstrzyga to jednoznacznie; aczkolwiek ostrożnie z takim działeniem w przypadku gdy zamówienie jest finansowane ze śr. unijnych).

84

Racja Mirek, w art.41 nie znajdziemy info. o dokumentach, więc jest to do obrony, poza tym zamawiających postawiono pod murem, małe przegięcie!

85

Ja w tym tygodniu nic nie ogłaszam. Zresztą mam kontrole za 2012 r.  Przyglądam się co się dzieje i włos staje dęba.....

86

to jakieś wyjście z sytuacji, jakoś nie pomyślałam, dzięki Miras

87

zapoznałem się na spokojnie z tym nowym rozp,
1/ oświadczenie o grupie kapitałowej ogarnąłem,
2/ ale o co chodzi z doświadczeniem z usługami/dostawami głównymi ??
to jak żądam doświadczenia np 2 dostawy mat. biurowych tzn, że wykonawca musi dostarczyć wykaz wszystkich dostaw a referencje tylko do dwóch które żądam ??

a kto to ma sprawdzić i jak że to są główne dostawy ??

zupełnie tego nie kumam sad

3/ odnośnie negatywnie wykonanych usług rozumiem że mogę żądać ale nie muszę ? tzn nie ma co się wychylać przy prostych usł/dos/RB,

88

Witam

Ogłosiłam 20.02. przetarg. W SIWZ dokumenty dałam po staremu bo nie chciałam niespójności pomiędzy SIWZ a ogłoszeniem ( wzory ogłoszeń nadal po staremu ! ).
W czwartek mam otwarcie ofert i dwie opcje jeśli nic się nie zmieni ( w sensie mądrej opinii na UZP czy też nowych wzorów ogłoszeń) :
1. nic nie zmieniam w dokumentach i robię otwarcie ofert
2. robię zmianę do siwz i poprawiam dokumenty wg. nowego rozporządzenia, no ale w ogłoszeniu nie mogę poprawić i jest niezgodność tych dwóch dokumentów.

Co jest bezpieczniejsze, jak myślicie ???
Proszę o jakieś propozycje bo mi głowa pęknie od kombinowania.

pozdrawiam zamawiaczy
klakier

89

MIRAS napisał/a:

Przeczytaj art. 41 i powiedz mi gdzie jest napisane, że muszę zamieścić informację o dokumentach. Porównaj go z innymi przepisami odnoszacymi się do poszczególnych trybów, w zakresie treści ogłoszenia.

Reasumując: Możesz wszcząć postępowanie w trybie PN bez wskazywania w ogłoszeniu dokumentów (nota bene: w tej kwestii jest spór między KIO i UZP - na szczęście ustawa rozstrzyga to jednoznacznie; aczkolwiek ostrożnie z takim działeniem w przypadku gdy zamówienie jest finansowane ze śr. unijnych).

Ale to jest katalog otwarty, więc lepiej zmieścić  informację o dokumentach.

90

klakier napisał/a:

Co jest bezpieczniejsze, jak myślicie ???

pozdrawiam zamawiaczy
klakier

nic bym ni zmieniał.

91

Wraca wypis z ewidencji działalności gospodarczej?

92

jarosław napisał/a:

Ano na to wychodzi.
klakier

93 (edytowany przez Darek W. 2013-02-22 11:55:49)

klakier napisał/a:
jarosław napisał/a:

Ano na to wychodzi.
klakier

A co jeśli ofertę składa osoba fizyczna nie prowadząca działalności gospodarczej ?. Bo przecież ta osoba może złożyć ofertę ...., a oświadczenia nie może z art. 24.1.2 , bo ... go w par. 3.1.2 rozporządzenia nie ma ..... czy wystarczy zatem oświadczenie osób fizycznej nie prowadzącej działalności z art. 24.1 jeno ??

94

Wychodzi na to że nic nie musi składać, oświadczenia też nie bo go po prostu nie ma.

95

Ja już mam przygotowany wzór, ma wpisać z kim jest i czy wogóle jest. To mu podsunę:)

96

Fakt braku podstaw do wykluczenia z powodu likwidacji dla osoby fizycznej wynika z oświadczenia o braku podstaw do wykluczenia. Inni KRS no i CEDG

97

Zobowiązanie podmiotu trzeciego o udostępnieniu zasobów w kopii potwierdzonej przez wykonawcę lub podmiot trzecia za zgodność z or.?

98

jarosław napisał/a:

Zobowiązanie podmiotu trzeciego o udostępnieniu zasobów w kopii potwierdzonej przez wykonawcę lub podmiot trzecia za zgodność z or.?

W formie oryginału smile

99

Chciałem zwrócić uwagę, że tekst rozporządzenia z dnia 19 lutego 2013 r. w sprawie rodzajów dokumentów, jakich moze żądać zamawiający od wykonawcy, oraz form, w jakich te dokumenty mogą być składane (Dz. U. z 2013 r. poz. 231) różni się od tekstu z dnia 5 lutego 2013 r., do którego komentarz został zamieszczony w "Informatorze UZP" Nr 2 /2013. W opublikowanym rozporządzeniu nie ma już. np mowy o zaświadczeniach ( w rozumieniu Kpa) a tylko o poświadczeniach. Jest jeszcze kilka innych istotnych zmian. Radzę porównać teksty obu dokumentów (projekty z 5 lutego br i rozporządzenia z 19 lutego br.). Czyżby UZP zamieszczając w dniu 12 lutego br  komentarz w "Informatorze UZP" Nr 2/2013 (Informator UZP Nr 2/2013 został wydany 12 lutego 2013 r.) nie znał tekstu rozporządzenia wydawanego w dniu 19 lutego 2013 r. To jest chyba tylko możliwe w UZP.

100

tzn czy ja dobrze rozumie że teraz w PN unijnych muszę wymagać aktualnego odpisu z rejestru lub CEiDG ??

czy wystarczy po prostu wydruk internetowy ze strony
https://prod.ceidg.gov.pl/ceidg.cms.engine/   ??