1

Temat: błąd w cenie - ryczałt -PILNE

Witam,
mam problem.

Przetarg nieograniczony, cena ryczałtowa, formularz ofertowy został podzielony na elementy rozliczeniowe, które później należało zsumować. Z siwz widnieje zapis, że ostateczną cenę oferty stanowi suma podana w formularzu ofertowym (bez konieczności przedkładania kosztorysu).

Wykonawca Nr 1 wyszczególnił elementy cenotwórcze i je podsumował lecz ich suma nie zgadza się z wpisaną sumą brutto różnica 2.000 na minus, natomiast

Wykonawca Nr 2 wyszczególnił elementy cenotwórcze i je podsumował lecz ich suma nie zgadza się z wpisaną sumą brutto różnica 100.000 na minus. (wpisał 500.000 zł a z sumowania elementów wychodzi 400.000 zł)

Oceniając ofertę Nr 1 skłaniałam się ku poprawieniu oferty 87.2.2 niestety badając ofertę nr 2  myślę, że należałoby wezwać wykonawcę do złożenia wyjaśnień 87.1 - przedłożenia kosztorysu na podstawie, którego wyliczył cenę, a dopiero po tych wyjaśnieniach poprawić z 87.2.2.

Czy wzywając z 87.1 muszę uzasadniać po co mi te dodatkowe informacje?

Proszę o pilną pomoc...

2

Odp: błąd w cenie - ryczałt -PILNE

Wydaje  mi się że skoro omyłki są widoczne i ewidentne to należy je poprawić.

3

A niech Cię Matka Boska broni przed wzywaniem do wyjaśnień, a następnie poprawiania błędu, jako oczywistej omyłki!

4

Strategia powinna być następująca:
Jeżeli nie jesteś w stanie stwierdzić jednoznacznie na czym polega błąd i nie jesteś w stanie sama poprawić błędu, to nie jest i nigdy nie będzie to oczywista omyłka. Jakiekolwiek wzywanie do wyjaśnień w tym kontekście jest przysłowiowym strzałem w kolano.

Jedyne co możesz zrobić - w przypadku braku pewności na czym polega błąd i w jaki jedynie słuszny i uzasadniony sposób go poprawić - to rozważyć poprawienie błędu jako tzw. innej omyłki (w tym przypadku wszelkie wyjaśnienia, w tym nowy kosztorys, mogą okazać się niezbędne).

5 (edytowany przez eva 2013-02-22 09:07:55)

kraina_ozz napisał/a:

Oceniając ofertę Nr 1 skłaniałam się ku poprawieniu oferty 87.2.2 niestety badając ofertę nr 2  myślę, że należałoby wezwać wykonawcę do złożenia wyjaśnień 87.1 - przedłożenia kosztorysu na podstawie, którego wyliczył cenę, a dopiero po tych wyjaśnieniach poprawić z 87.2.2.

Moim zdaniem
Przy cenie ryczałtowej poprawiania oczywistych omyłek rachunkowych, gdzie zamawiający np. wskazuje na obowiązek przedstawienia wyliczenia ceny nie lezy w gestii zamawiajacego / nie poprawia ich. Z istoty ceny ryczałtowej wynika bowiem, że metoda jej ustalenia nie ma charakteru wiążącego. smile

Jesli masz zapis w SIWZ jak bedziesz oceniac oferty tj. co w przypadku gdy będa złe obliczenia to możesz.

Oczywiście decyzja nalezy do ciebie czy poprawisz daną ofertę.

NIE WZYWA SIE DO UZUPEŁNIENIA KOSZTORYSU smile

6

Eva zwracam uwagę, że w omawianym przypadku - jak sama słusznie zauważyłaś - kosztorys ma chrakter wyłącznie pomocniczy.

"Postępowanie naprawcze będzie zatem możliwe, o ile w świetle siwz kosztorys ofertowy ma znaczenie pomocnicze przy ustaleniu ceny, a rozliczenie realizowanej umowy nie będzie następować na podstawie cen jednostkowych zawartych w kosztorysie ofertowym, tylko na podstawie procentowo ustalanego zaawansowania realizacji robót przy obowiązywaniu ceny oferty jako ceny całkowitej za całość zadania (KIO/UZP 1781/09). Na marginesie warto zaznaczyć, że orzecznictwie KIO wyrażany jest również pogląd, że ewentualne pomyłki w kosztorysie, w przypadku ceny ryczałtowej, nie powodują w ogóle konieczności ich prostowania, albowiem cena ryczałtowa jest właściwa bez względu na sposób jej obliczenia i wiążąca dla stron umowy (KIO/UZP 1833/09)."

7 (edytowany przez radas 2013-02-22 09:25:29)

eva napisał/a:

Moim zdaniem
Przy cenie ryczałtowej poprawiania oczywistych omyłek rachunkowych, gdzie zamawiający np. wskazuje na obowiązek przedstawienia wyliczenia ceny nie lezy w gestii zamawiajacego / nie poprawia ich.

To fałszywy wniosek w kontekście omawianego przypadku - kosztorys nie był obowiązkowy!

"Warto zaznaczyć, że na gruncie tak wyrażonej w orzecznictwie KIO opinii, w literaturze przedmiotu pojawiły się również komentarze wykluczające dopuszczalność wprowadzania zmian do oferowanych cen. Aktualnie wyróżnić należy dominujący pogląd w orzecznictwie KIO, sprowadzający się do stwierdzenia, że ?nie sposób z góry wyłączać omyłek dotyczących sposobu wyrażenia ceny oferty będącej koniecznym elementem treści oferty, jako pozostających poza zastosowaniem przepisu art. 87 ust. 2 pkt 3 pzp. W ocenie Izby zakresem zastosowania przepisu art. 87 ust. 2 pkt 3 pzp objęte jest również poprawienie treści oferty w zakresie jej ceny, która niewątpliwie stanowi essentialia negotii umowy w sprawie zamówienia publicznego, o ile nie powoduje zmiany tej ceny w sposób istotny (KIO 339/12). W ocenie KIO ?poprawienie omyłek w trybie art. 87 ust. 2 pkt 3 pzp dotyczy zarówno postępowań o udzielenie zamówienia publicznego, w których zamawiający przewidział wynagrodzenie ryczałtowe, jak i tych, w których zamawiający przewidział wynagrodzenie kosztorysowe.?(KIO 883/12)."

8

Jesli chodzi orzecznictwo w tej kwestii to racja radas są różne opinie. smile

Przykładowo

Na brak obowiązku poprawiania - w przypadku ceny ryczałtowej - oczywistych omyłek rachunkowych wskazuje także wyrok KIO z 16 stycznia 2009 r., sygn. akt KIO UZP 1/09, w którym wskazano: ?Izba uważa także, że jedynie w wierszach, w których Zamawiający dokonał wyraźnego wskazania, że cena jednostkowa jest ceną ryczałtową, uprawnione było przyjęcie takiego charakteru ceny przez wykonawców?, tj. brak jej poprawienia.

9

Ja nie ograniczam się do twierdzenia, że opinie są różne, ale wskazuję na dominujący pogląd oraz wyrażam własne stanowisko w omawianej sprawie. To że opinie są różne to jest akurat oczywiste ...

10

W formularzy ofertowym należy poprawić, skoro są błędy nie pozostawajmy bierni, natomiast jeżeli chodzi o kosztorys ofertowy i ewentualne rozbieżności pomiędzy nim a formularze ofertowym to liczy się cena z formularza.

11

do pierwszego postu. Zdecydowałaś się poprawić 1 w określony sposób to dlaczego 2 tak nie robisz jak 1?! Tok prawidłowy należy poprawić sumy w formularzu dla obu ofert.

12

Bardzo dziękuję za komentarze i pomoc.
Po głębszej analizie postanowiłam zastosować 87.2.3