1

Temat: Omyłka czy błąd w cenie, niezgodnośc z treścią SIWZ?, Polisa OC

Witam. Zebrałem kilka pytań w jednym wątku bo inaczej bym musiał pozakładać ich kilka a nie chcę syfić na forum. Dużo czytania, ale wolę tak niż niejasno przedstawić sprawę.

PN na usługę, powyżej progu, kampania promocyjna.
Kryteria pozacenowe 50%.

Obowiązkiem W było:
- przedstawić koncepcję kampanii w postaci wizualizacji (tu było 13 elementów na których   
  trzeba było wizualizować)
- przedstawić scenariusze eventów
- załączyć próbki gadżetów (22 sztuki różnych gadżetów wg tabeli)
- opis sposobu przeprowadzenia kampanii w prasie i internecie (terminy, dobór tytułów z uzasadnieniem)

Był zapis, że brak któregokolwiek elementu będzie skutkować odrzuceniem oferty jako niezgodnej z SIWZ.

I teraz problemy  w różnych ofertach.

PROBLEM 1

Najpierw dot. gadżetów (były oceniane w kryteriach oryginalności, jakości a więc stanowią treść oferty i nie podlegają uzupełnianiu), a w tabeli były sprecyzowane co do minimalnych wymagań.

- próbka parasola automatycznego okazuje się parasolem manualnym: odrzucenie oferty?
- próbka parasola składanego ma 34cm długości, a w opisie w tabeli było, że ma mieć maksymalnie 30 cm: odrzucenie oferty?
- kubek izotermiczny wg opisu w tabeli miał mieć stalowe wnętrze, a złożona próbka ma plastikowe wnętrze:  odrzucenie oferty?

Zastanawiałem się nad zaniżeniem oceny przy tych próbkach, ale jednak chyba nie mogę tego zrobić. Trudno oceniać coś co jest niezgodne z treścią SIWZ.

W zestawie gadżetów były również m.in. pendrive min. 16GB lub zestaw piśmienniczy z wkładem i nabojem.
I tu mam problem. Większość pendrivów otrzymałem bez elektroniki, lub jakieś 1 czy 2 GB, a np zestawy piśmiennicze opisane w tabeli z wkładami i nabojami, otrzymałem bez nich.

Różnica wg mnie jest taka, że pendrive i taki zestaw jestem w stanie pod kątem kryteriów oceny niezależnie czy maja wkład lub elektronikę.
Pozatym tabela z opisami jest zestawieniem gadżetów, które Z ma otrzymać w trakcie realizacji od W, po to były zapisy dot, wkładów, nabojów itp.
W ofercie natomiast miały być próbki, czyli produkty które pozwalają się zapoznać z ofertą, ale nie stanowią pełnowartościowego produktu. Nie można pod to podciągnąć wg  mnie choćby tych parasolek czy kubka, gdyż w tym przypadku nie będzie możliwości aby Z dostał to co w ofercie i jednocześnie zgodne z SIWZ.
Mam rację?

PROBLEM 2

Z opisał tak sposób obliczenia ceny:
Ze względu na fakt, iż fakturowanie będzie odbywać się częściowo wg poszczególnych    pozycji zgodnie z Formularzem Cenowym stanowiącym załącznik do niniejszej IDW,
wartości całkowite dla każdej pozycji mają charakter rozliczeniowy a nie wyłącznie
kalkulacyjny i należy zaokrąglić je do dwóch miejsc po przecinku, a następnie zsumować
odpowiednio wszystkie wartości w celu uzyskania kwot końcowych dla całego zamówienia.

W dwóch ofertach dostałem formularz cenowy w którym kwoty netto, brutto podane są z różną dokładnością zaokrąglenia, np.  44  ;  389,1  ;  12345,45  ;    378,345
Zaokrąglenia W dokonał dopiero na końcu, w podsumowaniu ponad 70 pozycji, i ta kwota stanowi kwotę ryczałtową.
Wg mnie nie mogę tego poprawić jako omyłkę.
W nie zastosował się do opisu sposobu obliczenia ceny podanego w SIWZ, wiec uważam, że odrzucam zarówno za błąd w obliczeniu ceny jak i niezgodność z treścią SIWZ.
Racja?

Jeszce inny W zaczął liczyć nie w tej kolejności jak podałem w tabeli, a więc:

cena jedn. netto, ilość, wartość netto, podatek vat, wartość brutto

Z mojego domyślania się wyszło, że miał wartość netto, podzielił przez ilość, wyszła mu cena jedn. netto, która zaokrąglił do dwóch miejsc.
I tu robi się problem, bo ja idąc zgodnie z podanym schematem, wychodząc od ceny jedn. netto mam oczywiście różnice na wartości netto, a co za tym idzie podatku vat i brutto.
Poprawiać to jako oczywiste omyłki (w ok. połowie pozycji tak będzie)

PROBLEM 3
W jednej z ofert brak media planu. Napisali, że kampania w prasie i internecie przeprowadzona zostanie zgodnie z wymaganiami w SIWZ ( a w SIWZ była podana tylko ilość artykułów i minimalna ilość znaków w artykule). W więc nie podał informacji dot. doboru tytułów redakcji, planowanych terminów, itp (a inni wykonawcy to zrobili, niektórzy bardzo dokładnie).

PROBLEM 4

Ofertę składa Pan A (działalność gospodarcza).
Zdolność kredytową (limit) przedstawił z banku wystawiony na SC (pan A i jakiś Pan B).
Rozumiem, że najlepiej by było, zgodnie z 26.3 wezwać do uzupełnienia dokumentu potwierdzającego spełnianie warunku dot, sytuacji ekonomicznej i finansowej ?
Niech sam się głowi co zrobić skoro kombinuje, racja?

PROBLEM 5
Opłacona Polisa OC.

czy jeśli termin składania był np. 8 luty 2013, a Polisa jest z 1 lutego 2013 i płatna do 15 lutego 2013 to nie mogę w tym przypadku żądać potwierdzenia opłaty składki, gdyż W ma jeszcze czas?
Ale jeśli np Polisa jest sprzed paru miesięcy i termin zapłaty składki był do 23 września 2012 to żądam uzupełnienie o dokument potwierdzający opłacenie składki?

PROBLEM 6
Wykonawca w miejscu gdzie miał wpisać ewentualnie nr stron, które zastrzega jako tajemnicę przedsiębiorstwa, zrobił sobie tam spis treści, wiec de facto zastrzegł całą ofertę.
Jego oferta i tak podlega odrzuceniu, ale rozumiem, ze powinienem odtajnić ofertę, gdyż inny W może chcieć mieć wgląd w oferty, a tu cała oferta zastrzeżona.
Tylko kto teraz zdecyduje, czy mam odtajnić całą, czy np kreację kampanii pozostawić w części zatajonej, tak jak zrobiło kilku innych W (ale nie wszyscy)

Z góry dziękuję za podjęcie rozmowy i porady.

2

Odp: Omyłka czy błąd w cenie, niezgodnośc z treścią SIWZ?, Polisa OC

PROBLEM 1

- parasol nie spełnia wymogów SIWZ - do odrzucenia
- kubek nie spełnia wymogów SIWZ - do odrzucenia
- pendrive, wymagałeś by miał min. 16 GB, wykonawca załączył/zaoferował pendrive o mniejszej pojemności więc jest on niezgodny z SIWZ - do odrzucenia
- jeśli chodzi o zestaw piśmienniczy tj. brak nabojów tojak napisałeś wcześniej zastrzegłeś sobie w SIWZ że " brak któregokolwiek elementu będzie skutkować odrzuceniem oferty jako niezgodnej z SIWZ" więc jest do odrzucenia.

Ponadto jeśli chodzi ogólnie o próbki Zamawiający może wezwać do ich uzupełnienia na podstawie art. 26 ust. 3 ustawy. W związku z faktem, że próbki są wymienione w rozporządzeniu w sprawie rodzajów  dokumentów jakich Zamawiajający może żądać od Wykonawcy  należy uznać, że próbki będą podlegać uzupełnieniu.

PROBLEM 2

- Moim zdaniem możesz poprawić to jako oczywistą omyłkę rachunkową tj. zaokrąglając pozycje do dwóch miejsc po przecinku i poprawić wartośc końcową oferty.

-  w drugim przypadku też poprawiłabym to i uznała za omyłkę.

PROBLEM 3

Zgodnie z tym co napisałeś "obowiązkiem wykonawcy był opis sposobu przeprowadzenia kampanii w prasie i internecie (terminy, dobór tytułów z uzasadnieniem)" Informację którą podał wykonawca jest niezupełna/ niekompletna.

W SIWZ podkreśliłeś, że " brak któregokolwiek elementu będzie skutkować odrzuceniem oferty jako niezgodnej z SIWZ" - więc odrzucasz - informacja niekompletna, brak wszystkich elementów kampanii. Nawet jeśli nie miałbyś takiego zapisu to moim zdaniem nie można by było uzupełnić tej informacji ponieważ mogłoby to narazić zamawiajacego na zarzut nieuczciwej konkurencji tj. skąd zamawiający wiedziałby że wezwany do uzupełnienia dokument/ kompletny opis kampanii nie został zmieniony tzn. pierwsze zamierzenie przed złożeniem oferty np. terminy itd. przecież mógłby zmienić je na wcześniejsze itd.

PROBLEM 4

Wezwać do uzupełnienia dokumentu. Można dopisać że dokument wystawiony jest na s.c a nie na konkretny podmiot - ale w tym przypadku jeśli chodzi o zdolnośc kredytową to nawet jesli uzupełni to nie bedzie spelniał warunku na dzień skłądania ofert (data wystawienia) no chyba, że dokument został omyłkowo załączony a Pani X ma poprawny dokument u siebie smile Tak czy siak albo go uzupełni albo złoży wyjaśnienia dlaczego dokument wystawiony jest na s.c. smile

PROBLEM 5

W pierwszym przypadku jeśli polisa jest wystawiona z datą 1.02 a jego składka płatna do 15.02 no to wykonawca ma czas na jej opłacenie. Ale nie usprawiedliwia go to. Zamawiajacy żądał opłaconej polisy więc de facto wykonawca wiedząc to na etapie składania ofert winien ja opłacić. Moim zdaniem wezwij wykonawcę do uzupełnienia dokumentu potwierdzającego opłacenie plisy może jednak ją opłacił a zapomniał dołączyc dowód opłacenia jej do oferty smile

W drugim przypadku wzywasz do uzupełnienia dok. potwierdzającego opłacenie polisy tj. ostatniej składki, która była płatna do 23 wrzesnia 2012 roku (pod warunkiem że polisa jest nadal aktualna )

PROBLEM 6

"Tajemnicę przedsiębiorstwa definiuje art. 11 pkt 4 ustawy z dnia 16 kwietnia 1993 r. o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji (tekst jednolity: Dz. U. 2003 r. Nr 153 poz. 1503 ze zm.) Zgodnie z tym przepisem przez tajemnicę przedsiębiorstwa rozumie się nieujawnione do wiadomości publicznej informacje techniczne, technologiczne, organizacyjne przedsiębiorstwa lub inne informacje posiadające wartość gospodarczą, co do których przedsiębiorca podjął niezbędne działania w celu zachowania ich poufności".

Tym samym, określona informacja stanowi tajemnicę przedsiębiorstwa, jeżeli spełnia łącznie trzy warunki:

- ma charakter techniczny, technologiczny, organizacyjny przedsiębiorstwa lub posiada wartość gospodarczą,

- nie została ujawniona do wiadomości publicznej,

- podjęto w stosunku do niej niezbędne działania w celu zachowania poufności.

Po złożeniu oferty Zamawiający powinien zadecydować, czy wskazana informacja jest tajemnicą przedsiębiorstwa i odtajniać ją (w przypadku stwierdzenia nieuzasadnionej tajemnicy przedsiębiorstwa) lub odmawiać jej odtajnienia (w przypadku stwierdzenia, że informacje zostały zasadnie utajnione).

Składając swoją ofertę, oferent ma prawo zastrzec sobie pewne części swojej oferty ale nie całość. Winny one być opatrzone klauzulą: "Nie udostępniać innym uczestnikom postępowania. Informacje stanowią tajemnicę przedsiębiorstwa w rozumieniu art.11 ust.4 Ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji [Dz.U. z 1993 r. nr 47 poz.211 z późniejszymi zmianami]" i załączone jako odrębna część, nie złączona z ofertą w sposób trwały.

Wykonawca nie może zastrzec np.  wypisu z rejestru ewidencji działalności gospodarczej, ponieważ zgodnie z art. 88a ust.2 ustawy z 19 listopada 1999 r. Prawo działalności gospodarczej [Dz.U. Nr 101, poz. 1178], ewidencja działalności gospodarczej jest jawna. Również informacja z KRS zgodnie z ustawą z 20 sierpnia 1997 r. o Krajowym Rejestrze Sądowym [Dz.U. z 2001 r. Nr 17 poz.209], każdy obywatel ma prawo uzyskać informacje zawarte w Rejestrze, także informacje z KRK nie są tajemnicą przedsiębiorstwa itd.

Reasumując wykonawca niedbale zastrzegł tajemnicę przedsiebiorstwa. Winien on odpowiednie informacje  opatrzeć klauzulą: "Nie udostępniać innym uczestnikom" i załączone jako odrębna część, nie złączona z ofertą w sposób trwały.
Musisz teraz zadecydować czy cała oferta zostanie odtajniona czy uwzględnić niektóre elementy oferty ale tylko te które bedą spełniały warunki:
- ma charakter techniczny, technologiczny, organizacyjny przedsiębiorstwa lub posiada wartość gospodarczą,
- nie została ujawniona do wiadomości publicznej,
- podjęto w stosunku do niej niezbędne działania w celu zachowania poufności.:)

3

Odp: Omyłka czy błąd w cenie, niezgodnośc z treścią SIWZ?, Polisa OC

Dzięki za odpowiedź. Trochę mi teraz namieszałaś w głowie, ale to dobrze bo zmusza do myślenia :-)

Ad.1
Tabela, która jest załącznikiem do OPZ nazywa się "zestawienie gadżetów promocyjnych".
Opisuje gadżety w sposób pozwalający złożyć konkurencyjne oferty, ale jednak narzuca pewien standard. Będzie ona załącznikiem do Umowy, dlatego m.in. zawiera zapis dot, tego ze zestawy piśmienne mają być wyposażone w naboje/wkłady ,itp"
Jednakże do oferty W składa próbkę a nie pełnowartościowy egzemplarz gadżetu.
I jeśli chodzi o przytoczone przykłady dot. parasolki czy też kubka izotermicznego to trudno je uznać, gdyż nie ma możliwości aby bez zmiany oferty na etapie realizacji spełniały one zapisy SIWZ.
W przypadku pendrive czy zestawu piśmienniczego, spełniają one wymogi określone w SIWZ, a ich wyposażenie (elektronika, naboje) zostaną na etapie realizacji dołączone.
Zamawiający nie napisał, że na etapie badania ofert będzie testował prędkości pendrive czy też jakość pisania długopisem/piórem, bo wtedy rzeczywiście w/w elementy musiałby być do oferty dołączone.
Uważam, że jeśli odrzucę te oferty (za brak naboju czy elektroniki) to mogę się na 99% spodziewać odwołania, że nie miało to znaczenia na wybór oferty, bo Z tego nie oceniał, a dostarczenie tych elementów i tak by nastąpiło w trakcie realizacji, zgodnie z zestawieniem gadżetów jako załącznikiem do Umowy.

W moim przypadku próbki nie podlegają uzupełnieniu (widziałem już opinie i wyroki).
Podlegają wtedy gdy zostają złożone na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu. Inna sprawa gdy zostają ocenianie w kryteriach ocen, wtedy stanowią treść oferty i nie podlegają uzupełnianiu.

Ad.2
Trudny temat. Zaczyna się robić tak, że błąd w obliczeniu ceny staje się martwym zapisem skoro wszystko można poprawić za Wykonawcę.
Tak naprawdę mając podaną cenę np. 13500 nie wiem czy to jest 13 500,00 zł czy może 135,00 bo W zapomniał dać przecinka.
Poza tym zasady były jasno określone w SIWZ.
Mam tu spore wątpliwości czy to omyłka, nadal optuję za błędem.

Ad.4 Może złożyć pismo z prawidłową datą o udostępnieniu przez SC zasobów finansowych Panu A prowadzącemu działalność gospodarczą.

Ad.6

Ciężka sprawa.
Są firmy, które nic nie zastrzegły, są takie które zastrzegły kreację kampanii, a są takie ze zastrzegły rownież próbki gadżetów (mają wartość gospodarczą, nie zostały ujawnione, i podjęto działania w celu zachowania poufności).

W jaki więc sposób zdecydować w jakim zakresie odtajnić ofertę W, który błędnie zastrzegł wszystko?
Równie dobrze mógł nic nie chcieć zastrzec ponieważ tabelę wypełnił pomyłkowo.

Ktoś jeszcze pomoże?

Dzięki