1

Temat: zapis ceny!!

Witam, mam pytanko związane oczywiście z przetargiem:)
Zostały złożone 3 ofert każda prawidłowa, cena była jedynym kryterium oceny. W jednej z ofert w formularzu ofertowym napisano cenę brutto, i to jest ok, ale w kosztorysie, jaki wymagał zamawiający, tą kwotę brutto minus upust jaki ta firma może nam naliczyć. Wspomnę, że jest to zakład pracy chronionej i że nie jest to oferta, która została wybrana (nawwet z tym upustem). Moim małym problemem jest fakt, że w formularzu jest inna kwota a w kosztorysie jest inna. Ja do dokumentacji przetargowej wzięłam tą z formularza ofertowego (wyższą kwotę) i tu proszę o konsultacje czy moje posunięcie jest dobre. Dzięki wielkie i miłego popołudnia:)

2

Odp: zapis ceny!!

a dlaczego w kosztorysie była niższa cena, czyżby wykonawca zastosował "podwyżkę"
po drugie jeżeli zakładałaś że cena jest ceną ryczałtową to kosztorys jest tylko elementem pomocniczym i

3

danaug napisał/a:

a dlaczego w kosztorysie była niższa cena, czyżby wykonawca zastosował "podwyżkę"
po drugie jeżeli zakładałaś że cena jest ceną ryczałtową to kosztorys jest tylko elementem pomocniczym i

... i nie bierzesz go pod uwagę. Liczy się tylko cena podana na formularzu ofertowym bez wzgledu na sposób jej obliczenia. No chyba że nie jest to cena ryczałtowa.

4

dzięki Arek tak właśnie chciałam skończyć tylko zabrakło mi czasu

5

A jak się ma w tym przypadku art. 88. Czy zamawiający nie powinien poprawić cen zgodnie z przedstawionymi cenami jednostkowymi  z naliczonym upustem. Czy nie należałoby poprawić kosztorysu, a następnie oferty? Co jeżeli suma cen ryczałtowych za poszczególne elementy nie odpowiada sumie (tej zapisanej w ofercie)?

6

nie wiem co napisałaś w umowie i w siwz (sposób obliczenia ceny) nadal nie wiem czy to ryczałt i czy napisałaś że ceną ofety jest suma cen ryczałtowych?
a ten upust to od czego miał być?