26

Odp: nieprawdziwe informacje

wg mnie ostrożnie z ujawnianiem takich informacji.

27

One nie są ujawniane. One są jawne już w dokumentacji.

28 (edytowany przez lzmiuw 2013-02-26 10:57:15)

myszy1953 napisał/a:
lzmiuw napisał/a:

Najtańszy wykonawca C. przedstawił wykaz i referencje wystawione przez firmę W. z których wynika, że C wykonał roboty w zakresie wymaganym przez zamawiacza. Drugi w kolejności wykonawca F. obejrzał ofertę i złożył wniosek o wykluczenie C, ze względu na złożenie nieprawdziwych informacji. Wskazuje, że zamawiajacym była firma M., głównym wykonawcą była firma W, a wykonawcą prac ujętych w referencjach była firma F., natomiast C w ogóle nie uczestniczyła w realizacji zadania. Jaki tok postępowania przyjąć?
Czy wzywać C do wyjaśnień? Czy zwrócic się o informację do M. i W.?

Zamawiającym może być firma M ale główny wykonawca firma W czyli ta która która ma pełne prawo do  wystawienia referencji  Wykonawcy C i do niego się zwracasz o wyjaśnienie

Ciąg dalszy nastąpił - firma W. odpisała, że w referencjach zaistniał błąd (!), bo C nie był wykonawcą tych prac, przeprasza (!) i załącza inne referencje dla wykonawcy C. Co Państwo na to smile

29 (edytowany przez covec 2013-02-26 10:44:15)

To czegoś już nie rozumiem. Firma F zarzuca Firmie W wystawienie nieprawdziwych dokumentów na firmę C. W odpowiedzi W napisała, że F nie była wykonawcą ??? czyli co...? A co z firmą C, i rzekomo lipnymi referencjami wystawionymi na nich?

30

My na to jak na lato. Sądziłaś, że napiszą Ci, że popełnili przestępstwo?

31

covec - sorry, literki mi się pomieszały, już jest dobrze  smile
Pytanie co dalej? Z uzyskanych wyjasnien wszak wynika, że C zełgał w ofercie , z pomocą W. To że teraz zamawiacz dostał prawidłowe (chyba) referencje, zresztą nie od wykonawcy składającego ofertę a od zleceniodawcy, nie zmienia tego faktu.

32 (edytowany przez covec 2013-02-26 11:14:07)

Nie zmienia to faktu, że skoro C przedstawił referencje od W a C wiedział, że palcem nie ruszyły na tej robocie to skłamał ewidentnie. Mało tego, posłużył się C świadomie dokumentami potwierdzającymi nieprawdę...polecam art. 297 Kodeksu Karnego.
Zwróć uwagę na paragraf 2 tego artykułu smile

33

Przepraszam za wyrażenie, ja pierdziulę ... ręce opadają

34

nie masz wyjścia koleżanko...musisz to zrobić.

35 (edytowany przez jarosław 2013-02-27 08:14:57)

Ja już zgubiłem wątek smile Ale skoro dał nieprawdziwe referencje, mają one wpływ na spełnienie warunku udziału to wykonawca do wykluczenia. W/g mnie nie ma podstaw do uzupełnienia dokumentów.

A no i ten prokurator. Robicie zawiadomienia w takich sprawach?

36

Ja tak. Nie każda nieprawdziwa informacja jest przestępstwem, ale są też ewidentne przegięcia...