1

Temat: oświadczenie do innego przetargu

Wykonawca złożył "oświadczenie o posiadaniu uprawnień przez osobę, wskazaną do pełnienia funkcji dla której wymagane jest posiadanie uprawnień" ze wskazaniem nazwy innego przetargu - wcześniej ogłoszonego w naszej firmie. Co w tej sytuacji należy zrobić?

2

Odp: oświadczenie do innego przetargu

Nie wykazał spełnienia warunku pierwotnie a więc należałoby wezwać do uzupełniania w celu wykazania spełniania warunku.

3

Wzywasz do uzupełnienia wadliwego dokumentu. smile

4

Aha. Dzięki.
A teraz inne pytanie jeżeli pomimo wezwania do uzupełnienia Wykonawca nie złożył "oświadczenia o posiadaniu uprawnień przez osobę, wskazaną do pełnienia funkcji dla której wymagane jest posiadanie uprawnień" tylko uprawnienia i zaświadczenie Izby to wykluczamy, odrzucamy czy uznajemy?

5

Jak dostaniesz kopię uprawnień i zaświadczenie z Izby to o niebo lepiej jak samo oświadczenie wykonawcy. Oczywiście jeśli z dok. uprawnienia wynika to czego żądałaś. Oczywiście, że zaliczasz smile

6

A jeżeli Wykonawca pierwotnie złożył te dokumenty a my zezwaliśmy do uzupełnienia tego oświadczenia dla porządku (skoro był wymagany w SIWZ) to też należy uznać?

7 (edytowany przez covec 2013-02-27 10:42:28)

No to teraz macie i oświadczenie  i dokumenty, możecie uznać wszystko. Tak dla porządku oświadczenie powinno być, więc jest.
Cel został osiągnięty, wykonawca wykazał dysponowanie wymaganym potencjałem.

8 (edytowany przez gosiak12 2013-02-27 10:46:16)

Właśnie nie mamy tego oświadczenia. Wykonawca pierwotnie złożył te dokumenty a my zezwaliśmy do uzupełnienia tego oświadczenia a dostarczył ponownie wskazane dokumenty.

9

a...to widocznie uznali, że papiery mają większą wartość. Myślę, że maja rację smile

10

Można uznać jeśli dostałaś uprawnienia + izbę, wszystko co wymagałaś w oświadczeniu jest na tych dwóch dokumentach smile

11

Gdzieś słyszałem takie piękne słowa "nie popadajmy w zbytni formalizm" smile