1

Temat: Wiedza i doświadczenie

Tak sobie czytam różne ogłoszenie i opis sposobu dokonywania oceny spełniania warunku
Wiedza i doświadczenie..
Wielu Zamawiaczy albo go nie stawia albo stawia jak przed 20 lutym...

Może ktoś mi trochę łopatologicznie wskazać co można teraz zmodyfikować a co nie...
Jaką można mieć pewność, że Wyk. przedstawi mi "pełen obraz" rb wraz tymi nienależycie wykonanymi.

Jakiś pomysł na precyzowanie warunku ww. sprawie na teraźniejszy stan prawny?

2

Odp: Wiedza i doświadczenie

Podłączam się do pytania kolegi.

3 (edytowany przez covec 2013-02-27 13:11:09)

efigy007 napisał/a:

Jaką można mieć pewność, że Wyk. przedstawi mi "pełen obraz" rb wraz tymi nienależycie wykonanymi.

Żadną pewność. Może należałoby poprosić o oświadczenie. Ewentualnie kiedy wyszłoby ze skłamał to wtedy  ...Na szkoleniu usłyszałem, że w PN najlepiej tego nie ruszać...

Nasuwa się pytanie gdzie jest granica, ile można spaprać, a ile już nie można. Gdzie zamawiacz będzie się czepiał, a gdzie uzna że jestem wiarygodnym i można mi zlecić zadanie.
Tak naprawdę to uruchamia całą procedurę badania i oceny (dodatkowo).

Dodatkowo każdy z nas się uczy i nie ma tak, że nie popełniamy błędów (popełnialiśmy błędy). Nadzieja jest w tym, że wyciągamy wnioski i kolejne zadania realizujemy mając doświadczenie z poprzednich zadań smile

4

Dokładnie... i jak tu podejść sposób  obiektywny do tematy?
oraz proporcjonalny z zasadą równego traktowania?
Staram się rozebrać temat na części i coś głowa zaczyna mnie boleć, moze ta pogoda smile

5

covec napisał/a:

Dodatkowo każdy z nas się uczy i nie ma tak, że nie popełniamy błędów (popełnialiśmy błędy). Nadzieja jest w tym, że wyciągamy wnioski i kolejne zadania realizujemy mając doświadczenie z poprzednich zadań smile

święte słowa !!!

6 (edytowany przez covec 2013-02-27 13:16:54)

nie, to nie pogoda, to PZP smile

7

A ja się zastanawiam czy Zamawiający będę respektować dokumenty "referencja " skoro jest zapis w rozporządzeniu o poświadczeniach.
Liczę na to że KIO utrzyma linie orzecznictwa i nie będzie ważna forma ale zawartość.

8

Ale wcześniej też nie było w rozporządzeniu wyraźnie mowy o "Referencjach", więc light (lajt? - nie wiem jak pisze młodzież) chyba :-)

9

klimczakmi napisał/a:

A ja się zastanawiam czy Zamawiający będę respektować dokumenty "referencja " skoro jest zapis w rozporządzeniu o poświadczeniach.
.

Na to samo wychodzi, nie ma znaczenia że nazwa to referencja, a ona jest poświadczeniem, liczy się treść!

10

co do dokumentów j.w.
natomiast co do robót i doświadczenia nie możliwości weryfikacji wszystkich i w związku z tym z premedytacją wskazuję Wykonawcy na wpisanie minimalnych ilości niezbędnych do oceny być może narażając się przy kontroli na uchybienia ale wyjasnienia mam już zaplanowane smile

11

Jakie przykładowe zapisy stosujecie w ogłoszeniu o zamówieniu w pkt. "określenie robót budowlanych (dostaw, usług), których dotyczy obowiązek wskazania przez wykonawcę w wykazie lub złożenia poświadczeń, w tym informacja o robotach budowlanych niewykonanych lub wykonanych nienależycie" ???
W ogłoszeniach w BZP jest pod tym względem radosna twórczość, a multum zamawiaczy w ogóle tej części nie wypełnia, co moim zdaniem jest błędem.

12

lzmiuw napisał/a:

... a multum zamawiaczy w ogóle tej części nie wypełnia, co moim zdaniem jest błędem.

sam UZP też jest w tej grupie. Tylko o czym to świadczy?

13

lzmiuw napisał/a:

Jakie przykładowe zapisy stosujecie w ogłoszeniu o zamówieniu w pkt. "określenie robót budowlanych (dostaw, usług), których dotyczy obowiązek wskazania przez wykonawcę w wykazie lub złożenia poświadczeń, w tym informacja o robotach budowlanych niewykonanych lub wykonanych nienależycie" ???
W ogłoszeniach w BZP jest pod tym względem radosna twórczość, a multum zamawiaczy w ogóle tej części nie wypełnia, co moim zdaniem jest błędem.

A po co nam zamawiaczom ten kłopot .... i jak to potem weryfikować obiektywnie ??. Nie można.

14

Sprawa jest taka że nadal stawiamy warunki jak przed nowelizacją, dookreslić trzeba np. dwie roboty w zakresie X, jeżeli mamy życzenie badamy również pod kątem nierzetelnego wykonania lub niewykonania wówczas wykonawca składa pełny wykaz robót z okresu 5 lat.

15

Marcel napisał/a:

Sprawa jest taka że nadal stawiamy warunki jak przed nowelizacją, dookreslić trzeba np. dwie roboty w zakresie X

I ja rozumiem, że tego dookreślenia dokonuje się właśnie w tym pkt. ogłoszenia, co w praktyce może się sprowadzac do powtórzenia tego, co jest w pkt. III.3.2) ?

16

Jak dookreślasz to wpisujesz w III 3.2, jak do tego badasz rzetelność to wypełniasz w pkt IV
"określenie robót budowlanych ............ niewykonanych lub wykonanych nienależycie, jak nie badasz rzetelności nie wypełniasz w pkt IV.

17

Marcel napisał/a:

Jak dookreślasz to wpisujesz w III 3.2, jak do tego badasz rzetelność to wypełniasz w pkt IV
"określenie robót budowlanych ............ niewykonanych lub wykonanych nienależycie, jak nie badasz rzetelności nie wypełniasz w pkt IV.

No nie wiem... Ten pkt ogłoszenia jest chyba pochodną paragrafu 1 ust. 4 rozporządzenia w sprawie dokumentów i nie odnosi sie tylko do przypadków, w których badasz tzw. całokształt. W przepisie jest "...LUB  żądać wskazania w wykazie informacji o robotach budowlanych, dostawach lub usługach niewykonanych lub wykonanych nienależycie..."
Natomiast we wzorze ogłoszenia jest "określenie robót....   W TYM  informacja o robotach budowlanych niewykonanych lub wykonanych nienależycie", co chyba miesza zamawiaczom w głowach (w mojej na pewno smile )

18

Tak ale dalej masz , .................. w tym informacja o r. budowlanych niewykonanych lub wykonanych nienależycie, jak tego nie badasz to nie zaznaczasz.

19

Czy forumowicze podzielają zdanie Marcela?

20

Podsumowując czy chodzi o to że jeżeli nie badasz należytego wykonania prac to musisz zaznaczać w ogłoszeniu o zamówieniu w BZP pkt dotyczący:
"określenie r. budowlanych których dotyczy obowiązek wskazania przez wykonawcę w wykazie lub złożenia poświadczeń, w tym informacja o r.budowlanych niewykonanych lub wykonanych nienależycie." ? (tak dla zrozumienia się w temacie)

21

lzmiuw napisał/a:

Czy forumowicze podzielają zdanie Marcela?

podzielam w 100%

22

Dzięki nina.