1

Temat: konsorcjum!

Wniosek o dopuszczenie do udziału w postępowaniu złożyło konsorcjum (wykonawca X i Y). Czy każdy członek konsorcjum MUSI złożyć oświadczenie z art. 22 ust 1 Pzp????, czy wystarczy jak złoży tylko wykonawca X ???
Np. może być to jeden druk i napisane wykonawca X i Y spełnia warunki udziału  w postępowaniu.

2 (edytowany przez covec 2013-02-28 13:34:07)

Odp: konsorcjum!

Warunki z 22 spełniała łącznie; jak to leciało babcia cyk, dziadek cyk i kupili... :)wg mnie może być dwóch na jednym druku.
To jest cała idea konsorcjum, ja pomogę tobie, ty pomożesz mi...

3

Wystarczy jeden druk oczywiście, w przypadku konsorcjum podpisuje lider umocowany do podpisywania papierów.

4

Na jednym druku / oświadczeniu może podpisać się  wykonawca X i Y.

5

... może, ale lider musi.

6 (edytowany przez covec 2013-02-28 13:44:17)

A co jeśli całą ofertę podpiszą dwie osoby (upoważnione), po jednej z X i Y, a pełnomocnika ustanowią na ostatniej stronie oferty?
Tak naprawdę pełnomocnik jest potrzebny do zmniejszenia bałaganu z papierami. Po prostu wysyłamy do jednego a nie wielu.

7

Przykładowo wypełniony druk:
Oświadczenie o spełnianiu warunków z art. 22 ust. 1 ustawy....
Nazwa: Wykonawca X
oświadczam/y że: spełniamy warunki udziału w postępowaniu określone w art. 22 ust. 1 ustawy...

podpis: ustanowieni pełnomocnicy.
Ja rozumiem że pełnomocnicy podpisali się za jednego wykonawce (lidera).
Czy potraktować tak uzupełnione oświadczenie jako NALEŻYTE?

8

To jak, lider ma pełnomocnika?

9

pełnomocników  jest wielu..." podpis: ustanowieni pełnomocnicy" każdy wykonawca ma zapewne swojego. Może trochę przedobrzyli...Pełnomocnikiem zazwyczaj jest jeden z wykonawców konsorcjum...

10

OŚWIADCZENIE O SPEŁNIANIU WARUNKÓW Z ART. 22 UST. 1 USTAWY
Z DNIA  29 STYCZNIA  2004r.  PRAWO ZAMÓWIEŃ PUBLICZNYCH
(t. j. Dz. U. z 2010r., Nr 113, poz. 759 ze zm.)

Przystępując do postępowania  w trybie dialogu konkurencyjnego na: .............................

Nazwa wykonawcy    .................Jan Kowalski.............................

Adres wykonawcy    .............. ul. Wiosenna 22.........................................................................

Miejscowość ................Kraków .......................           

oświadczam/y, że:
spełniamy warunki udziału w postępowaniu określone w art. 22 ust. 1 ustawy Prawo zamówień publicznych, tj. dotyczące:
1)    posiadania uprawnień do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania;
2)    posiadania wiedzy i doświadczenia;
3)    dysponowania odpowiednim potencjałem technicznym oraz osobami zdolnymi do wykonania zamówienia;
4)    sytuacji ekonomicznej i finansowej.

Roman Kowalski     Piotr Kwiatek   (ustanowieni pełnomocnicy)

Chodzi mi o to, że ustanowieni pełnomocnicy podpisali się tylko za jednego wykonawcę, a co z drugim???

Mam pełnomocnictwo:    Niniejszym .............. jako członek konsorcjum wspólnie ubiegających się spółek:  ........... Sp. z o.o. i   .......... Sp. z o.o.  udziela pełnomocnictwa:
............ Sp. z o.o. do reprezentowania   ............ Sp. z o.o.  jako członka konorcjum ................................

Czy oni zrozumieli to tak, że skoro maja pełnomocnictwo to ci ustanowieni pełnomocnicy podpisują tylko za jednego wykonawcę. Według mnie na tym oświadczeniu powinno być dwóch wykonawców

11

Nie mogą podpisać się tylko w imieniu jednego!, oświadczenie musi być w imieniu konsorcjum!