1

Temat: Oferta do odrzucenia - czy poprawiać oczywiste omyłki

Oferta do odrzucenia na postawie art.89.1.2)
Do uzupełnienia na podstawie 26.3 nie wzywano, bo Oferta i tak podlegała odrzuceniu.
Ale czy należy poinformować o oczywistych omyłkach rachunkowych (o tym już nei ma mowy w 26.3) czy nie?

2

Odp: Oferta do odrzucenia - czy poprawiać oczywiste omyłki

no wypada.

3 (edytowany przez Marcel 2013-02-28 20:37:13)

Wpisać dodatkowo że nie wezwano do uzupełnienia gdyż oferta podlega odrzuceniu w związku z tym iż......., na podstawie art...... .

4

dobrze jest podać podczas uzasadnienia całą resztę uchybień...

5

Chyba po prostu wyślę najpierw osobne pisma z poinformowaniem poprawy oczywistych omyłek rachunkowych ( i innych omyłek).

A potem dopiero pisma o rozstrzygnięciu przetargu.

Marcel, masz na myśli żeby wpisać w pismach dot. rozstrzygnięcia przetargu, przy informacji o odrzuceniu danej oferty, że były braki ale Z zgodnie z treścią 26.3 nie wzywał bo oferta podlega odrzuceniu?
Ale rozumiem nie muszę już wypisywać tych uchybień, bo roboty sporo dodatkowej przyznam szczerze, a obowiązku takiego chyba nie ma

6

Dokładnie tak, jednak jak odrzucasz ofertę musisz podać uzasadnienie faktyczne i prawne, a więc bez roboty się nie obejdzie, nie możesz wpisać tylko że ofertę odrzucasz i tyle!

7

Chyba zle mnie zrozumiales.

Oczywiscie ze podaje uzasadnienie faktyczne i prawne, czyli np. 89.1.2 i podaje dlaczego niezgodna z siwz.

Chodzi mi o to czy jest obowiązek aby przy odrzucanej ofercie, oprocz uzasadnienia faktycznego i prawnego odrzucenia, wypisywac ze oferta miala jeszcze takie a takie uchybienia formalne (bo to wlasnie jest troche sporo roboty), ale zamawiający nie wzywal do uzupełnien bo zgodnie z 26.3 nie robi tego jesli oferta i tak podlega odrzuceniu.

8

Nie ma takiego obowiązku. Decyzja broni się sama, a skutki prawne jednoznacznie wynikają z przepisów.

9

Ok. Chciałem się upewnić, wiem że obowiązku nie ma, ale chciałem znać Wasze opinie z praktyki.
Dzięki