126

Odp: nowela

Dam85 napisał/a:

Z innej beczki, na kilku szkoleniach na których byłem zwracano nam uwagę, by w zawsze opisywać przynajmniej jeden warunek udziału w  postępowaniu. Tutaj np. żaden z warunków nie ma opisanych szczegółowych wymagań.

Ad.1 - a z czego to wynika?
Ad. 2 - nie musi!

127

Z niczego nie wynika. Pisze tylko co nam zalecały osoby prowadzące szkolenia.

128

Dam85 napisał/a:

Też nie znalazłem nawet wzmianki w tym przedmiocie.

Z innej beczki, na kilku szkoleniach na których byłem zwracano nam uwagę, by w zawsze opisywać przynajmniej jeden warunek udziału w  postępowaniu. Tutaj np. żaden z warunków nie ma opisanych szczegółowych wymagań. Coś się zmieniło w tym temacie?

kwestia dyskusyjna. Spotkałem również przetargi RIO, które odnośnie warunków stosuja te same zapisy co UZP w tym przypadku.

129

Dam85 napisał/a:

Z niczego nie wynika. Pisze tylko co nam zalecały osoby prowadzące szkolenia.

Osoby prowadzące szkolenia też czasem nie wiedzą co mówią. Taki urok szkoleń. W pzp nić nie ma pewnego.

130

Ehh jak ja uwielbiam nasza ustawę PZP i jasno określone reguły postępowania. Ile osób to tyle pomysłów, a potem zwykły uczestniku postępowania radź sobie i módl się by osoby z kontroli miały podobny tok myślenia co twój smile

131 (edytowany przez Bitter 2013-02-28 09:09:02)

Witam.

Muszę zrobić przetarg nieograniczony poniżej progów na nieskomplikowaną  robotę budowlaną (podjazd dla osób niepełnosprawnych).

Proszę napiszcie o czym muszę pamiętać po nowelizacji, co muszę zmienić lub dodać w pracując na siwz sprzed nowelizacji.

132

a jednak "człowieki" z UZP sobie przypomniały i dali zmianę do ogłoszenia o zamówieniu smile

http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;1043

133

Po prostu czytają fora!!! smile

134

Kto wie, może są wśród nas ...:)

135

Ostatnio byłem na szkoleniu. Wniosek ze szkolenia; wiadomo, że nic nie wiadomo. Prowadzący stwierdził, że na rzazie wstrzymać się ze stosowaniem nowych przepisów i lepiej poczekać aż pojawią się orzeczenia KIO w tym temacie.

Kilka uwag:
1. grupy kapitałowe a wadium ? wielka furtka do zmów wykonawców. Nie ma podstaw do zatrzymania wadium jak nie złoży informacji lub listy.
2. w art. 26.2d ? wykonawca składa listę albo informację, że nie należy do grupy kapitałowej; natomiast w 24b.3 mowa, że należy wykluczyć wykonawcę, który nie złożył wyjaśnień lub listy. Mamy tu małą rozbieżność, z ofertą żądamy informację a jak nie złoży to już nie możemy żądać ponownie informacji tylko wyjaśnień.
3. wg szkolącego jeżeli nie zostanie znowelizowany art. 24.1.1 to za jakiś czas zabraknie firm budowlanych, które będą mogły wykonywać roboty budowlane
4. zgodnie z art. 26.2b wykonawca może polegać na zasobach innego podmiotu niezależnie od charakteru prawnego łączącego go z nim stosunku. Rozporządzenie o dokumentach daje zamawiającemu w par. 1.6 żądać dokumentów dotyczących m.in. charakteru stosunku, jaki będzie łączył wykonawcę z innym podmiotem. Rozporządzenie daje nam możliwość oceny, czy stosunek łączący wykonawcę z podmiotem gwarantuje rzeczywisty dostęp do jego zasobów.
Na logikę ? niezgodność treści rozporządzenia z treścią ustawy.
5. pytanie: czy wzywając do uzupełnienia dokumentów z art. 26.3 możemy poinformować wykonawcę o możliwości wynikających z treści par. 9.2?

Na koniec jeden rarytas.
Podobno jakiś urząd marszałkowski nakłada na zamawiających korektę w związku z nierównym traktowaniem wykonawców polskich i zagranicznych. Zamawiający zaznaczył w ogłoszeniu, że żąda tylko oświadczeń z art. 22. 1 i art.24.1. UM zarzucił, że zamawiający nie żądał od wykonawcy zagranicznego oświadczenia z art.24.1, bo nie wymienił tego oświadczenia przy dokumentach dotyczących wykonawców zagranicznych.
Już nic mnie nie zdziwi.

136 (edytowany przez covec 2013-03-01 09:44:07)

szad napisał/a:

Na koniec jeden rarytas.
Podobno jakiś urząd marszałkowski nakłada na zamawiających korektę w związku z nierównym traktowaniem wykonawców polskich i zagranicznych. Zamawiający zaznaczył w ogłoszeniu, że żąda tylko oświadczeń z art. 22. 1 i art.24.1. UM zarzucił, że zamawiający nie żądał od wykonawcy zagranicznego oświadczenia z art.24.1, bo nie wymienił tego oświadczenia przy dokumentach dotyczących wykonawców zagranicznych.
Już nic mnie nie zdziwi.

No ale jak? Jak wół stoi w rozporządzeniu że "...zamiast dokumentów...". Zresztą w nowym rozporządzeniu jest tak samo...
Jak zwykle w naszym kraju załącznik do załącznika...

137

nie pytaj mnie jak. to podobno nie jest jeden przypadek.

138

no to trzeba uważać smile

139

Dla mnie to jest osobiście chore.
Poszło oto, że w III.4.2 zaznaczyli oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia, a w III.4.3 (dokumenty podmiotów zagranicznych) tego nie wpisali.

140

jak to mówią, diabeł tkwi w szczegółach....

141

szad napisał/a:

z ofertą żądamy informację a jak nie złoży to już nie możemy żądać ponownie informacji tylko wyjaśnień.

26.3 tu obowiązuje, więc skąd ta teza?

142

jeżeli nie złoży tej informacji na nasze wezwanie, to co wtedy?

143

szad napisał/a:

na nasze wezwanie

To trzeba było od razu tak napisać.

144

No jak nie ma nic  tj ani nie uzupełnił informacji że nie należy do grupy ani nie dał listy to nie ma co wyjaśniać. Jasna sprawa smile.

145

reasumując: nie składają informacji ani listy z ofertą. co robimy? wzywamy do uzupełnienia z art. 26.3?

146

Moim zdaniem TAK.

147

jeżeli nic nie złoży na wezwanie to wykluczamy?

148

Moim zdaniem TAK.

149

Wzywamy do uzupełnienia, ma złożyć informację lub info że nie należy.

150

Marcel napisał/a:

Wzywamy do uzupełnienia, ma złożyć informację lub info że nie należy.

no jeszcze może złożyć listę.