1 (edytowany przez eva 2013-03-01 09:06:49)

Temat: wykluczyć czy uznać?

Witam

Mam nietypową sytuację. W przetargu nieoganiczonym poniżej progu na inspektorów nadzoru jeden wykonawca złożył zaświadczenie o zgłoszeniu do ubezpieczeń".

Zamawiający wymagał aktualne zaświadczenie właściwego oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych lub Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego potwierdzającego, że Wykonawca nie zalega z opłacaniem składek na ubezpieczenia zdrowotne i społeczne, lub potwierdzenia, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty, zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu ? wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert.

Wykonawca jest osobą fizyczną nie prowadzącą działalności gospodarczej. Z zaświadczenia ZUS wynika tylko fakt, że został zgłoszony przez swojego pracodawcę do ubezp. Ale nie wynika z niego czy wykonawca  ( w tym przypadku pracodawca) zalega z opłacaniem składek czy nie. Więc wezwałam do uzupełnienia. Wykonawca odpisał, że nie ma wpływu na to czy pracodawca opłaca mu składki i że złożone zaświadczenie o zgłoszeniu do ubezpieczeń jest wystarczające a zamawiający nie powinien żądać takiego dokumentu od osoby fizycznej a w tym przypadku od jego pracodawcy że opłaca składki wykonawcy gdyż nie jest stroną postępowania.

Prosze o pomoc. Co w takim przpadku zrobić? wykluczyć czy uznać? W rozporzadzeniu w sprawie rodzajów dokumentów jakich zamawiajacy moze żądać od wykonawcy nie ma mowy o innych dokumentach jeśli chodzi o ZUS.

Macie może jakieś opinie lub wyroki KIO na których można by było sie oprzeć?

2

Odp: wykluczyć czy uznać?

Proszę o pomoc smile

3

Musiałby pokazać RMUA ale tego nie zrobi smile nie chce pokazać ile zarabia smile

4 (edytowany przez covec 2013-03-01 11:17:17)

a to postępowanie jest ogłoszone po 20 tym?

Wydaje mi się czy któryś art. upoważnia zamawiacza do sprawdzenia bezpośrednio w tym przypadku w ZUS...

5

postępowanie jest przed 20 lutym na starych zasadach

6 (edytowany przez covec 2013-03-01 11:27:55)

hm...właściwie to jest podstawa aby wykluczyć, ale, zawsze jest jakieś ale..osoba fizyczna jest, ale nie ma nakazu prowadzania działalności gospodarczej...

7

no i wtym problem. A żeby było jeszcze fajniej to ten wykonawca jest najtańszy w danej części postępowania i tutaj pojawia się ZONK

8

Wydaje się, ze taki wykonawca nie ma statusu płatnika więc nie może zalegac z uiszczeniem składek. Tym samym podstawa do wykluczenia jest licha, a w konsekwencji nie ma po co potwierdzac brak podstaw do wykluczenia. Co Wy na to?

9 (edytowany przez eva 2013-03-01 11:40:40)

Tylko w tym sęk, że składki opłaca mu pracodawca (jakaś firma) i tutaj leży pies pogrzebany

10

temat był poruszany ale w zakresie doliczenia  do ceny oferty składek za osobę fizyczną  nie prowadzącą działalności gosp.

11 (edytowany przez covec 2013-03-01 11:46:11)

Na pewno ma status Wykonawca.  Osoba fizyczna nie prowadząca działalności nie ma statusu płatnika składek. Temat musiał być już roztrząsany.

Facet lubi życie utrudniać i tyle..

12

Ale jeżeli wykonawca nie jest zobowiązany do opłacania składek, to nawet w przypadku jezeli jego pracodawca nie uiszcza składek, trudno zarzucić takiemu wykonawcy, że ten wykonawca "zalega z uiszczeniem", a więc "nie płaci". Nie płaci, bo nie on jest zobowiązany. W kontekście staropolszczyzny - czy to dobry trop?

13 (edytowany przez eva 2013-03-01 11:57:27)

I teraz dylemat czy wykluczyć czy nie. Moim zdaniem za wykluczeniem przemawia:
- składki ZUS są płacone (przez pracodawcę) w tym przypadku nie ma że wykonawca nie płaci i nie jest w ZUS-ie
- warunek musi być spełniony a z zaświadczenia które przedstawił nie wynika czy skąłdki sa płacone na bieżąco czy sa może jakieś zaległości
- jak to sie ma do innych wykonawców - ktos może zarzucić mi utrudnianie uczciwej konkurencji
- warunek to warunek - musi być spełniony, albo wykonawca opłaca i przedstawia stosowne zaświadczenie albo nie płaci i przedstawia odpowiednie zaświadczenie ZUS że nie podlega składkom

Niestety sa tez argumenty za uznaniem:
- czy zamawiajacy może wezwać do uzupełnienia stosownego dokumentu potwierdzającego opłacenie składki od pracodawcy
- jest kwestia też równego traktowania wykonawców

No i największy ZONK oferta jest najkorzystniejsza i albo wykonawca wygra i podpisze umowę albo wykluczam go i biorę kolejną ofertę i tutaj widze już ODWOŁANIE.
Tak  czy siak kontrola też będzie i to sprawdzi sad

14

Niestety nie znam żadnych orzeczeń sądów, a ni KIO w tym zakresie. Pozostaje interpretacja celowościowa i zgrabne uzasadnienie decyzji zamawiającego. W przypadku odwołania - zawsze możesz uwzględnić zarzuty tam podniesione przed rozprawą (ciekaw jestem uzasadnienia). Poza tym kiedyś musi zostac wydane precedendowe orzeczenie w tej sprawie ... poczuj się wyróżniona smile A co do kontroli ...  życzenia jakie składam każdemu zamawiaczowi "obyś miała mądrego kontrolującego" (sic!)

15

Radca prawny jest za wykluczeniem natomiast z inną konsultacją by uznać.

Już mi głowa pęka - niech się skończy ten dzień bo już nic więcej nie jestem w stanie wymysleć w związku z tą sprawą.